'Verrek, het werkt!': 'De allesweter' in Lieven Scheire
Ook in het tweede seizoen van ‘De allesweter’ – vanaf donderdag op Eén – proberen vier bekende koppen elkaar in de vernieling te quizzen, terwijl eentje via een oortje de juiste antwoorden ingefluisterd krijgt. Even telefonisch de laatste details overlopen met quizmaster Lieven Scheire, die in Londen aan early Christmasshopping doet.
SCHEIRE (lacht) «Was het maar waar. Ik speel vanavond op een comedyfestival, alwaar ik me samen met een handvol andere buitenlanders presenteer voor de Engelse markt. Kortom: ik ben hier zélf de koopwaar, jong.»
HUMO Beetje gestrest?
SCHEIRE «Valt wel mee, want ik sta als laatste geprogrammeerd: dan kan ik de zaal al een beetje lezen.»
HUMO Over naar ‘De allesweter’: hebben jullie het format bijgespijkerd?
SCHEIRE «Jazeker, het was voor onszelf én de kritische kijker duidelijk dat er marge voor verbetering was. We hebben alle aanmerkingen ter harte genomen, en ik kan met een gerust geweten verkondigen dat de versie 2.0 een stuk beter is. Na de eerste opname trok een golf van enthousiasme door de ploeg: ‘Verrek, het werkt!’»
HUMO Wat is er dan zoal veranderd?
SCHEIRE «Om te beginnen hebben we de zogenaamde leugendetector, die het publiek op gezette tijden moest adviseren over wie de allesweter zou kunnen zijn, vervangen door een kandidatenduo. Niet onbelangrijk detail: die twee kunnen 5.000 euro winnen. ’t Wordt dus een pak minder vrijblijvend, wat de spanningsboog alleen maar ten goede komt.
»Tot onze grote verbazing keken vorig seizoen veel mensen uitgesteld naar ‘De allesweter’: ze vonden het plezierig om op voorhand te weten wie de allesweter was. Speciaal voor hen leggen we een speciaal telefoonnummer in waarnaar je voor de aftrap kunt bellen om te horen wie het is.
»Kortom: het vrolijke spelelement, de onweerstaanbare comedy en de nagelbijtende intrige – hoeveel redenen wil je nog meer om te kijken?»
HUMO Vorig jaar zei je dat je ‘De allesweter’ deed in afwachting van een nieuw seizoen van ‘De schuur van Scheire’. Hoe zit het daarmee?
Scheire «Daar zijn we nog steeds mee bezig, maar het is een moeilijke puzzel. De kijkcijferdruk op een zender als Eén is te groot voor een gespecialiseerd wetenschaps-
programma, maar gelukkig is de VRT een groot huis: Canvas, Ketnet, het onlineluik... Allemaal platformen met hun eigen mogelijkheden en nadelen. Ken je de Chinese vloek ‘Moge je in interessante tijden leven!’? Wel: daaronder gaat het hele Vlaamse televisielandschap dezer dagen gebukt (lacht).»