null Beeld

Versch. - Songs for Slim: Rockin Here Tonight

Bob Dunlap was de tweede leadgitarist van The Replacements, aan boord gehesen nadat Bob Stinson er eind ’86 was afgeduwd: Bob 1, intussen al 20 jaar dood, was zelfs naar Replacements-normen onhandelbaar. Bob 2, die ‘Slim’ werd gedoopt om verwarring met Bob 1 te vermijden, kreeg begin 2012 een beroerte.

Nicolas Quaghebeur

Nog voor iemand ‘Obamacare!’ kon roepen, hadden vrienden en collega’s al een benefiet op poten gezet: de ‘Songs for Slim EP’ van The Replacements, verschenen in januari van vorig jaar, vormde de opmaat voor acht singles met dubbele A-kant, voorzien van artwork van ex-Replacements-drummer Chris Mars, die per opbod werden verkocht. Al die songs staan nu ook samen op een dubbelaar die voluit ‘Songs for Slim: Rockin Here Tonight – A Benefit Compilation for Slim Dunlap’ heet. Bezwaar als we hierna gewoon ‘Songs for Slim’ zeggen?

Alle 28 songs op ‘Songs for Slim’ (de oorspronkelijke dubbelsingles en tien onuitgegeven stuks) zijn geschreven door Dunlap zelf, op drie na. Dat ze niet allemaal even sterk zijn, spreekt voor zich, maar wij gaan dit wonderschone project niet bestoken met detailkritiek – hadden ze (fvd) maar moeten vragen. Dit is een reünie, een weerzien van oude vrienden en jonge sentimenten. Er wordt gelachen en gedronken. De gitaren zijn luid, maar nooit venijnig, de piano heeft een glas op en de line-up leest als een who’s who van de Amerikaanse alt rock van tachtig tot nu. Soul Asylum, Frank Black, Steve Earle, Jeff Tweedy, Lucinda Williams... Zelfs Jakob Dylan doet mee. Wij hebben z’n vader nog gekend.

Spelletje doen? Frontman Scott McCaughey van The Young Fresh Fellows is ook aanstichter van The Minus 5. Peter Buck, gitarist van The Minus 5 en R.E.M., speelde in 1984 een solo op ‘I Will Dare’ van The Replacements. McCaughey was jarenlang freelancer bij R.E.M., net als Peter Holsapple vóór hem. Al die namen komen samen op ‘Songs for Slim’. Je koopt een plaat, je krijgt een wereld.Patterson Hood van Drive-By Truckers heeft ons, muisstil aan zijn lippen, ooit eens verteld dat het de schuld van The Replacements was dat hij al bijna een kwarteeuw lang niet thuis was. ‘Thanks a lot, assholes!’ voegde hij eraan toe. Hood zingt hier het mooie ‘Hate This Town’, over de haat-liefdeverhouding die elke vent heeft met de plaats waar hij vandaan komt. Het had van hem kunnen zijn, maar het is van Slim.

Nog favorieten: ‘The Ballad of the Opening Band’, zowel door Jeff Tweedy als door LP.Org, een schuilnaam voor The Jayhawks – we moeten de beste versie nog kiezen. Peter Holsapple speelt een idiot savant in ‘Laugh It Up (It’s All a Big Joke Anyway)’, de erven Dunlap zijn klein maar moedig in ‘Two by Two’ en The Young Fresh Fellows onderstrepen hun betrokkenheid met twee songs: de Slim-song ‘Loud Loud Loud Loud Guitars’ en de hyperaanstekelijke for Slim-song ‘Slim’s Place’. En dan zijn er natuurlijk The Replacements zelf, met de trefzeker zwalpende barroom boogie van ‘Busted Up’. Spijtig van de aanleiding, maar het is zó goed om hen eindelijk weer onder ons te hebben.

De grootste ontdekking van ‘Songs for Slim’ is evenwel Slim Dunlap zelf. Opmerkelijk is dat veel van zijn songs over het muzikantenleven gaan. Opmerkelijker is dat ze zo goed zijn, en zo’n breed scala van emoties oproepen. Spijtig van de aanleiding, maar we zijn blij dat we hem eindelijk leren kennen.

Straks gaan we nog eens luisteren. Maar eerst wat oude vrienden opbellen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234