null Beeld

Versch. - Stax 50th Anniversary Celebration

Essentieel! Exceptioneel vijf sterren! Trek Kim Gevaert-gewijs een spurtje naar de dichtstbijzijnde platenhandel of online-distributeur om de dubbele 'Stax 50th Anniversary Celebration' in huis te halen!

Charlie Poel

Voilà, daarmee zijn de hoogste woorden er meteen uit.

Dit najaar zal het 50 jaar geleden zijn dat het Stax-label - de eerste paar jaren nog gewoon Satellite Records geheten - door Jim STewart en zijn zus Estelle AXton uit de grond werd gestampt. Hun boude ondernemingszin zou het aanzien van de zwarte én de blanke muziek grondig veranderen. Wát de Stax sound en bij uitbreiding Memphis soul zo uniek maakte, is niet in een paar woorden te vatten. Zelfs Rob Bowman - ooit wordt er een Nobelprijs uitgevonden om zijn talloze liner notes te bekronen - geeft in zijn standaardwerk 'Soulsville USA: The Story of Stax Records' (en in het dikke cd-boekje bij '50th Anniversary Celebration') toe: 'Precisely summing up the sound on the several hundred recordings issued on Stax and sublabel Volt in the 1960s is a nigh-on impossible task.' Bowman is ook de samensteller van deze dubbel-cd.

Gelukkig heeft goeie muziek soms nauwelijks woorden nodig. Broeierige southern soul, kippenvelmomenten van aandoenlijke ballads, zinderende allianties tussen gospel, funk, rock & soul en onweerstaanbare instrumentals wisselen elkaar in de nieuwe TGV-recordtijd af op deze verzameling van precies 50 songs. En de klasse van het huiscombo Booker T. & The MG's - één van de allereerste gemengde groepen, met de zwarten Booker T. Jones en Al Jackson Jr. en de blanken Steve Cropper en Donald 'Duck' Dunn - bindt het geheel. Het zou weleens hun gelijkekansenbeleid kunnen zijn dat Stax groot heeft gemaakt, want zelden droeg een groep met zoveel recht zijn naam - MG staat voor Music Group. Denk daar de imposante scheur van de belangrijkste zangers en zangeressen bij (Carla Thomas, Otis Redding, Rufus Thomas, Sam & Dave, Eddie Floyd, Johnnie Taylor, Isaac Hayes, The Staple Singers, Jean Knight, Shirley Brown et les autres), en men komt vanzelf uit bij tijdloze liedjes.

Stax-compilaties bestaan er intussen in alle maten en gewichten, van 'The Complete Stax/Volt Singles' (drie kanjers van dozen, samen goed voor 28 cd's) over 'Stax Gold' (de moeder van alle Stax-verzamelingen) tot een batterij 'Profiles' van individuele artiesten, gecompileerd door illustere fans als Elvis Costello of Neil Young. Trek uw bretellen al maar op voor een stoet heruitgaves de komende maanden, maar déze collectie zal de allerbeste binnenkomer blijven: scherp geremasterd (het klinkt fantastisch, beter dan ooit), de voornaamste hits tussen 1961 en 1974 erop verzameld, en met hier en daar een onvermoed pareltje, zoals 'What a Man' van Linda Lyndell, wat een vrouw!

Een paar weken geleden werden wij door 'Neon' op Radio 1 gevraagd over het beste van de Memphis soul te komen vertellen. Men was toen in het huis van vertrouwen verbaasd 'dat die muziek zo goed was' en de presentatrice vroeg zich af 'waarom die liedjes niet vaker werden gedraaid'. Dames en heren van Radio 1, StuBru, Radio Donna, Radio 2, Q-Music, 4FM, de niches op Klara: de goudmijn is opnieuw opengelegd. Graai & draai.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234