null Beeld

Vier concerttips voor Hemelvaart

Naar Pinksteren wordt hier jaarlijks reikhalzend uitgekeken – vurig tongen! – maar Hemelvaart was altijd al OHM’s minst favoriete feestdag, op Stille Zaterdag na. Tot bleek dat die Jezus dit keer een geweldige soundtrack besteld had voor z’n exit.

Nicolas Quaghebeur

undefined

null Beeld


1. Jad Fair & Norman Blake 4 AD, Diksmuide, 14/5

Wie en wie? Jad Fair en Norman Blake zijn twee kleine namen waarachter een Mount Everest van goeie muziek schuilgaat. Jad Fair is al sinds 1975 de helft van Half Japanese (en dus al veertig jaar een kwartje Japanner) en heeft in die hoedanigheid z’n volk leren vals zingen en scheve noten spelen. Half Japanese was sinds dag één echte, onvervalste, allerindividueelste expressie, cult in het kwadraat en dus gevonden vreten voor de geweldig hoge golf indierockers die begin jaren 80 de gitaar ter hand namen. Een held in handgeschreven kapitalen.

Norman Blake was dan weer één van de songschrijvers in Teenage Fanclub, gevoelige Schotten die ons begin jaren 90 de weg naar Big Star wezen. Teenage Fanclub werd in die tijd in één adem genoemd met het Amerikaanse The Posies: grofkorrelige gitaren, hemelse zanglijnen en melodieën waar je van door de knieën ging. Dat Fair (u moet z’n plaat met het grote dikke kind Daniel Johnston eens gaan ontdekken) en Blake (sleutelsongs: ‘The Concept’ en ‘What You Do to Me’) donderdag samen op een podium staan, is niks minder dan een cadeautje van de Vader aan z’n recalcitrante Zoon. (nq)


Info en tickets »

undefined

null Beeld


2. Future Of The Left Nijdrop, Opwijk, 14/5

‘Als links in Vlaanderen nog een toekomst wil, dan moeten we die maar gaan importeren,’ dachten ze in Opwijk. Future Of The Left bestaat dit jaar tien jaar, en al die tijd doet Andy Falkous wat hij daarvoor al bij Mclusky deed: hondsbrutale riffs aan de man brengen in duoverpakking met snijdend commentaar op z’n medemens en diens in zijn ogen geen genade vindende idiote gedrag. Of was het andersom? Altijd scherp, immer meedogenloos: precies de God van het Oude Testament, toen die nog geen kinderen had. (nq)


Info en tickets »

undefined

null Beeld


3. International Hammond Festival De Casino, Sint-Niklaas, 17/5

André Brasseur (75) speelde in 1990 een hoofdrol in ‘What’s a Woman’, de grootste hit van Vaya Con Dios, maar z’n pensioenfonds was al veel eerder gevuld: van zijn compositie ‘Early Bird Satellite’ (1965) werden zomaar even 8 miljoen stuks verkocht. Dat is immens, zeker voor een instrumentaal nummer.

André Brasseur «Instrumentale muziek was halfweg de jaren 60 niet zo ongewoon: kijk maar naar The Shadows, of naar The Cousins en The Jokers bij ons. Die gitaargroepen maakten toen echter al zo lang de dienst uit dat de mensen klaar waren voor iets nieuws. Bovendien kon je geweldig dansen op die orgelsound.»

HUMO U was toen vreemd genoeg wel de enige hammondspeler bij ons.

Brasseur «De reden is eenvoudig: een jonge muzikant kon zo’n instrument niet betalen.. Mijn hammond kostte in 1963 meer dan 200.000 Belgische frank. Ter vergelijking: voor een Porsche betaalde je 300.000. Het is mijn grote geluk geweest dat een wilde weldoenster dat orgel voor mij heeft gekocht.»

HUMO Die oude hammonds wegen meer dan 200 kilo. Het was geen geschenk om daarmee op tournee te gaan.

Brasseur «Ik selecteerde mijn muzikanten dan ook op basis van hun borstkas (lacht). In die tijd had ik vaak langlopende contracten in dezelfde zaal, maar het is inderdaad sleuren geweest. Toch heeft mijn orgel daar niet onder geleden: hij klinkt na vijftig jaar nog altijd als nieuw. Twee druppels olie per jaar volstaan.»

HUMO Hammond en uit! (jd)


Info en tickets »

undefined

null Beeld


4. Swans De Kreun, Kortrijk, 17/5

Akkoord, Jezus maakte zich in het jeugdhonk weleens populair door water in wijn te veranderen – en één keer, in Kortrijk, Bockor in Stella – maar kon hij ook oren doen bloeden? Bij Swans was het in de jaren 80 vaste prik. Michael Gira en de zijnen waren er toen voor wie Sonic Youth net iets te toegankelijk vond, en Joy Division een tikje te vrolijk. Sinds de hereniging in 2010 leverde de groep drie uitmuntende platen af: niet langer het monotoon beukende grondoffensief op uw trommelvliezen, wel nog altijd een sluipmoord op uw goeie luim. Zondagavond, als junior zich hierboven in z’n loft geïnstalleerd heeft en het lange weekend op z’n einde loopt, komen Swans in De Kreun in Kortrijk uw werkweek voorbereiden. Have fun!


Info en tickets »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234