null Beeld

VIER vaart uit: Tom Lenaerts & Jan Eelen

Volgende maandag barst VIER los, de Woestijnvis-zender met als speerpunt Lenaerts' dagelijkse actuashow 'De Kruitfabriek'.

Bart Vanegeren

Tom Lenaerts en Jan Eelen hebben de blik van ontdekkingsreizigers, pioniers en wetenschappers die zich op een zucht van de grote doorbraak wanen: ogen waarin fanatiek enthousiasme brandt boven wallen waarin slapeloosheid opgestapeld is.

Als deze mannen op de rand zich de voorbije maanden met het genie van de uitvinders van het buskruit over die nieuwe zender gebogen hebben, valt er binnenkort veel te vieren.

Achter de Woestijnvis-gebouwen, aan gene zijde van de Zenne, ligt de voormalige fabriek 't Poeierke, eertijds trotse vervaardiger van buskruit. In de ruïne is een vrij rudimentaire studio opgetrokken voor de dagelijkse actuashow die de kijker aan VIER moet binden.

Bedoeling is dat het er zal knallen en stuiven, met vuurwerk toe. Ook vanavond al: na een lange dag, inclusief proefopnames ('technisch perfect, inhoudelijk wankel'), schuiven Lenaerts en Eelen aan om bij een glas Italiaanse wijn de hectiek van de afgelopen maanden tegen het licht te houden.

Beiden zitten immers in de cockpit van bij de eerste plannen voor de overname van de pretfabriek VT4. Van de keuze van de zendernaam en de restyling van 'Komen eten', over het gevecht met de reclame, tot de ontwikkeling van nieuwe programma's en de lanceringscampagne - Lenaerts en Eelen hadden er de hand in.

Die heldhaftigheid gaat iemand niet in de koude kleren zitten, maar zelfs de lange en inspannende zit van vanavond kan de eeuwige speelvogels van Woestijnvis niet temmen. Eelens laatste slok inspireert tot alweer een nieuwe gok: 'Zullen we elk in een enveloppe stoppen wat volgens ons het marktaandeel van VIER volgend jaar rond deze tijd zal zijn? En dan over een jaar terug afspreken om eens te kijken?' Wordt vervolgd.

HUMO 'De Kruitfabriek' is een passende naam voor een vlaggenschip in de moeder aller tv-oorlogen.

Tom Lenaerts «Op dit moment zie ik eigenlijk geen oorlog.»

HUMO Comical Ali, Saddams minister van Informatie, komt me spontaan voor de geest.

Lenaerts «Oorlog is er pas als je met z'n tweeën het plan opvat om te gaan vechten. En ik heb niet de indruk dat daar aan onze kant veel goesting voor is. Zo heb ik in geen enkel interview met VIER-medewerkers al een sneer naar VRT of vtm gehoord.»

HUMO Maar jullie hebben het zogenoemde tegenprogrammeren wel een nieuwe dimensie gegeven: maandenlang was iedereen in de waan dat 'De Kruitfabriek' een kwartier vroeger zou beginnen dan nu het geval is.

Jan Eelen «Dat was geen bewust plan. We wilden echt om half acht beginnen, maar mensen met iets meer verstand van deze materie hebben ons overtuigd een kwartier op te schuiven. Ondertussen hadden de andere zenders zich afgestemd op de werktitel 'Halfacht' en dat komt ons niet slecht uit. Maar eigenlijk zijn we daar totaal niet mee bezig, 't is al moeilijk genoeg om het allemaal gevuld te krijgen.»

HUMO Kunnen jullie vtm- en VRT-gezichten uitnodigen in 'De Kruitfabriek'?

Lenaerts «Ik zou niet weten waarom niet. Ik heb gehoord dat VRT voorschrijft dat VRT-mensen niet naar VIER-programma's mogen komen die eerder op VRT hebben gelopen – dat is dus geen probleem voor 'De Kruitfabriek'.»

Eelen «Ik heb gehoord dat in 'Villa Vanthilt' geen VIER-gezichten uitgenodigd mochten worden. Dat vonden we niet erg, maar het blijft toch een wat verkrampte reactie.»

Lenaerts «Maar wel een begrijpelijke. Ik denk dat we nog wel minstens een halfjaar zullen moeten verdragen dat de emotie het van de ratio wint. Als een huwelijk strandt, zal de partner die alleen achterblijft ook niet gauw zeggen dat hij het wel snapt en dat het misschien ook aan hem lag. Ik kan alleen maar hopen dat de meest heftige emoties snel gaan liggen, want het is natuurlijk allemaal energieverlies.

»VIER gaat ook helemaal niet concurreren met Eén, al zien ze dat daar blijkbaar helemaal anders. Onze enige concurrent is vtm, want we moeten van dezelfde broodheren ons geld krijgen. Maar ook aan die kant hoop ik op een voorspoedig evenwicht, met verschillende commerciële zenders die perfect naast elkaar kunnen bestaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234