Katleen De Stobbeleir en Marion Debruyne. Beeld Bjorn Comhaire
Katleen De Stobbeleir en Marion Debruyne.Beeld Bjorn Comhaire

De ideale loopbaan

Vijf carrièreadviezen waar je wél iets aan hebt (maar neem ze met een korreltje zout)

Lukt het jou maar niet om gelukkig te worden in je werk? Duik in één van de vele carrièregidsen en je vindt een oplossing voor je probleem. Dat is tenminste wat deze boeken beloven. Een nieuw verschenen boek over werk en carrière is juist heel eerlijk en laat zien dat de meeste adviezen helemaal niet kloppen.

Marion Debruyne (47) wilde vroeger het liefst ballerina worden, maar haalde uiteindelijk een doctoraat in de marketing en werd hoogleraar. Momenteel is ze de eerste vrouwelijke decaan van de Vlerick Business School in Gent. Collega Katleen De Stobbeleir (41) is hoogleraar Leiderschap bij diezelfde opleiding en aan de KU Leuven. De Stobbeleir zag zichzelf op jonge leeftijd helemaal bij een non-profit organisatie werken, maar ontdekte na een studie arbeidspsychologie dat een carrière als coach en onderzoeker beter bij haar paste. Ze zijn zelf het levende voorbeeld van een loopbaan, die anders kan lopen dan je van tevoren dacht.

Denkbeelden

De twee vinden dat mensen zich veel te vaak laten tegenhouden door bepaalde ideeën over hoe een carrière eruit zou moeten zien. Het kan altijd anders lopen. Daar schreven ze samen een boek over. In ‘Making Your Way’ ontkrachten ze vijftien hardnekkige mythes die er nog altijd zijn op het gebied van werk en carrière. ‘Er bestaan veel denkbeelden die we voor waar aannemen, terwijl we ze eigenlijk met een korreltje zout moeten nemen,’ zegt Debruyne.

Het boek is anders dan alle andere carrièregidsen, zeggen de twee. De Stobbeleir: ‘Het onderwerp wordt altijd geromantiseerd in boeken. Dat doen we in ons boek niet.’ In ‘Making Your Way’ geven ze eerlijk antwoord op vragen als: Bestaat er wel zoiets als een droombaan en wat houdt succes in? Is daar een recept voor? Moet je altijd precies weten waar je heengaat en moet je ook altijd op dat pad blijven? Debruyne en De Stobbeleir ontkrachten alvast vijf mythes.

Mythe 1. Een recept voor een glansrijke carrière bestaat

KATLEEN DE STOBBELEIR «Veel mensen gaan uit van de volgorde: succesvol afstuderen, een daarbij passende baan vinden en in dezelfde sector doorwerken tot je pensioen. De carrièreladder volgen. Maar dat is eigenlijk een heel traditionele visie.»

MARION DEBRUYNE «Er bestaat een stereotype beeld van wat een carrière moet zijn. Het is belangrijk dat je je eigen pad durft te bewandelen en je eigen keuzes durft te maken. Tijdens ons onderzoek zagen we dat een carrière als rechte lijn steeds zeldzamer wordt. Jij beslist zelf wat een succesvolle loopbaan voor jou betekent. Kies en omarm je keuzes. Ze zullen je nooit fataal worden. Als het niet de juiste keuze blijkt, leer je er altijd van. En je kunt altijd nog iets anders kiezen.»

Wat wel werkt: Bepaal zelf wat een succesvolle loopbaan voor jou betekent, maak je eigen keuzes en laat je niet te veel afleiden door de traditionele carrièreladder.

Mythe 2. Je moet doen waar je voor gemaakt bent

DEBRUYNE «Na mijn studie ging ik het onderzoeksveld in, terwijl mijn vrienden allemaal voor een carrière bij een bedrijf gingen. Wat ik deed, leek niet op het geijkte pad. Maar toen ik begin 30 was en docent op een universiteit in Amerika, was ik niet gelukkig. Ik heb toen toch afscheid genomen van iets waar ik heel hard voor had gewerkt. Wat ik hiermee wil zeggen: een carrière kan ook zigzaggen. Soms lijkt het alsof je een stap terug doet, maar uiteindelijk zijn het grote stappen vooruit.»

DE STOBBELEIR: «Dat vraagt om zelfreflectie. Je moet naar de stille stem in jezelf leren luisteren. Vaak voelen we wel wat het beste is, maar durven er niets mee te doen. Ik was voorbestemd voor een carrière in de ngo-wereld, maar ik ging toch op een businessschool werken. Mensen keken daar raar van op. Dat moet je durven. Het voelt als terug naar nul gaan, maar dat is het niet.»

Wat wel werkt: Onthoud dat een carrière geen ladder omhoog hoeft te zijn, een stap terug kan juist een grote stap vooruit zijn.

Mythe 3. Droombanen bestaan en ze zijn altijd leuk

DEBRUYNE «Indra Nooyi, voormalig topvrouw van PepsiCo, was net benoemd tot CEO toen ze van haar moeder die bij haar thuis oppaste te horen kreeg dat ze geen melk meer in huis had. Indra reageerde boos, ze had verdorie net een topjob weten te bemachtigen en had niet eens een goed gevulde koelkast. Haar moeder antwoordde dat ze niet zo uit de hoogte moest doen: ‘Leave your crown in the garage.’ We willen de minder glamoureuze kant van topfuncties laten zien, in de hoop dat het lezers aan het denken zet.»

DE STOBBELEIR «Mensen zoeken naar een droombaan als naar een ware liefde. Daar belemmer je jezelf alleen maar mee, want er zijn ook genoeg dagen dat de baan niet perfect voelt.»

Wat wel werkt: Zie je droombaan niet als een ware liefde, geen enkele baan is elke dag fantastisch.

Mythe 4. We moeten minder perfectionistisch zijn

DEBRUYNE «Uit onderzoek blijkt dat mensen in dertig jaar tijd nog nooit zo perfectionistisch waren. Het is zelf opgelegd perfectionisme of opgelegd door de omgeving. Daar leiden veel jonge mensen onder. Pas afgestudeerde mensen hier in België ervaren enorm veel stress en vragen zich af of ze wel de juiste keuze maken. Dat is in Nederland waarschijnlijk niet anders.»

DE STOBBELEIR «Aan de andere kant is het ook positief dat die generatie zo perfectionistisch is. Ze hebben grote ambities die ze waar proberen te maken. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf en dat hoeft niet negatief te zijn. Je kunt je perfectionisme gebruiken om het beste uit jezelf te halen en zo die droombaan of promotie te bemachtigen.»

Wat wel werkt: Perfectionisme is niet per se iets negatiefs, je kunt het best inzetten om je ambities waar te maken.

Mythe 5. Carrière maken doe je alleen voor jezelf

DEBRUYNE «Geluk bestaat in meerdere vormen. Het gaat erom dat je erachter komt wat betekenis voor jou heeft. Wat de meeste voldoening geeft. Daar kom je vaak achter als je teruggaat naar iets wat in het verleden niet goed ging. Neem als voorbeeld Arianna Huffington, CEO van The Huffington Post, die heel hard werkte en op haar kantoor instortte. Ze was ergens tegenaan gevallen en kwam bloedend bij. Op dat moment wist ze dat het echt anders moest met werkdruk. Dat werd haar missie. Het is een mooi voorbeeld van een idee dat uit je eigen levenslessen komt.»

DE STOBBELEIR «Je kunt een familielid hebben met een zeldzame ziekte waar je graag een medicijn tegen wil ontwikkelen. Zoals Martine Rothblatt deed voor haar dochter. In 2013 was zij de best betaalde vrouwelijke CEO van de VS. Je kunt voor jezelf carrière maken, maar je kunt het dus ook voor je gezin en de maatschappij doen.»

Wat wel werkt: Een baan kan ook betekenis hebben voor je omgeving of de maatschappij, dat geeft ook voldoening.

Marion Debruyne & Katleen De Stobbeleir, ‘Making Your Way’, uitgeverij Lannoo.

Making your way Beeld Lannoo
Making your wayBeeld Lannoo

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234