null Beeld

Vijf CEO's over uw geld in 2012

Genoeg gefeest! 2012 is onstuitbaar uit de startblokken geschoten, maar wat staat er ons te wachten? Worden het twaalf maanden van kommer en kwel, of zal het allemaal wel meevallen met die nieuwe good guy, Elio Di Rupo?

Jan Lippens

Humo vroeg het aan vijf CEO's uit het de bedrijfs- en financiële wereld: 'Als we zelfs maar een deel van de waarborgen moeten ophoesten waarmee een aantal banken is gered, is de ellende nauwelijks te overzien.'

'The times they are a-changing,' neuzelde nonkel Bawbin 1965. Anno 2012 kan het voor de meesten onder ons wéér niet snel genoeg veranderen: werkloosheidscijfers en beursstatistieken kleuren bloedrood, we zijn met Dexia weer een grootbank armer - nog één te gaan - en nu zou de regering ook nog willen besparen. En meer belastingen heffen - al wil ze dat niet met zoveel woorden gezegd hebben.

We legden onze welgevormde oorschelp te luisteren bij vijf CEO's die midden in het oog van de storm zitten. Wouter Torfs is CEO van Schoenen Torfs, een kmo met meer dan zestig schoenwinkels en vijfhonderdtwintig personeelsleden. Torfs werd vorig jaar verkozen tot beste winkelketen, én tot beste werkgever. Fernand Huts is CEO van Katoen Natie, een multinational die wereldwijd gespecialiseerde logistieke diensten aanbiedt. Katoen Natie heeft tienduizend werknemers in dertig landen, van wie 3.500 in België. Geert Noels is oprichter en hoofdeconoom van Econopolis, een financiële groep die vermogens beheert en financieel advies geeft. Noels is één van de meest gevraagde commentatoren over financiële en economische actualiteit. Paul Huybrechts is voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) en een scherp columnist over alles wat met geld en economie te maken heeft. En Jannie Haek is CEO van de NMBS-holding. De NMBS-groep is wellicht het meest bekritiseerde overheidsbedrijf, en met 36.000 personeelsleden één van de grootste werkgevers van het land.

undefined

Geert Noels «In België starten we nu met structurele maatregelen, zoals langer werken en de hervorming van het pensioenstelsel. In Duitsland zijn ze daar al in 1999 mee begonnen. We hebben dus een flinke achterstand, en dat zullen we voelen. We lopen trouwens niet alleen achter op Duitsland, maar bijvoorbeeld ook op Italië. Het pensioensysteem in Italië scoort het beste van alle EU-landen. Ik ben geen fan van de man, maar Silvio Berlusconi heeft blijkbaar ook iets goeds gedaan (lacht).»

Jannie Haek «Ik heb niets tegen concurrentie, ook niet in de spoorsector, maar wat heeft de liberalisering in bijvoorbeeld de energiesector opgeleverd? Meer innovatieve spelers waar de consument beter van wordt? Vergeet het! Het eindresultaat is dat Electrabel een veel sterker machtsblok is dan ooit tevoren. Was dat de bedoeling? Ik dacht het niet. Nogmaals, we organiseren onze eigen onmacht.»

Paul Huybrechts «Het grote manco van het regeerakkoord is dat er niets in staat dat de concurrentiekracht zou kunnen verbeteren. Ons land moet aantrekkelijk blijven voor investeerders. De overheid creëert zelf geen welvaart, maar wel de omstandigheden waarin ondernemingen en burgers voor die welvaart kunnen zorgen. Niet de nettolonen moeten omlaag, maar wel de patronale sociale bijdragen.»

Fernand Huts «Ons land heeft enorm veel potentieel, maar we ontwikkelen het niet. België bulkt bijvoorbeeld van de monumenten, musea, kunstschatten en erfgoed. Wat doen we ermee? We bezuinigen op personeel en werkingsmiddelen. Kijk naar het Louvre in Parijs, dat miljoenen bezoekers per jaar trekt. Dat kan hier ook. Waarom spelen we dat soort troeven niet uit?»

Wouter Torfs «De overheid kan nog meer besparen en onvetten dan ze nu doet. Ik roep niet om minder ambtenaren, want dat is populistisch, maar we zouden toch wat minder geprivilegieerde statuten en wat meer efficiëntie mogen verwachten. Hier en daar waait wel een nieuwe wind, maar die mag flink worden aangewakkerd.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234