Afval sorteren op de Green Camping Beeld Anthony Henri
Afval sorteren op de Green CampingBeeld Anthony Henri

Vijf dagen goede/groene nachtrust op Dour? 35 euro

Wie aan Dour denkt, denkt meteen ook aan één van de heftigste festivalcampings van België. Het feestje stopt er nooit, en dat is niet altijd positief bedoeld. Sinds vorig jaar riep het festival een alternatief in het leven: de Green Camping, waar drugs, drukte en rondslingerend vuil luidop - of in elk geval nadrukkelijk - worden ontmoedigd.

Langs de gangen op de Green Camping patrouilleert een kalme securityman. "Eigenlijk gelden hier dezelfde regels als op de andere camping", vertelt hij. "Alleen het bandje verschilt." Bij het nalezen van het charter, dat iedere kampeerder op deze plek officieel heeft goedgekeurd, vinden we inderdaad geen wereldschokkende regelneverij. Respecteer de doorgangen, laat geen afval slingeren, sorteer, en maak geen lawaai na twee uur 's nachts. Logisch en niet moeilijk, toch? Het project lijkt aan te slaan bij iedereen die ervoor tekent, en dat valt ook goed te begrijpen: het is hier aan de paradijselijke kant. Bij het binnenkomen van de Green Camping - of moeten we glamping zeggen? - liggen nergens plastic bekers en halfbakken frieten. Wel een dozijn stoffige aardbeitjes in de goot.

Een chillzone op de Green Camping Beeld Anthony Henri
Een chillzone op de Green CampingBeeld Anthony Henri

Het grote verschil met de andere campings zit 'm erin dat je hier de regels wel móet volgen, want wie het niet doet, wordt meedogenloos van het terrein verwijderd en ziet ook zijn bandje doorgeknipt worden. "Vanochtend nog zagen we een koppel zo de camping uitgezet worden", vertellen Marius en zijn vriendin. Aan hun tent vind je dezelfde attributen als op een gewone camping. Ook hier tieren blikken ravioli en Cara-pils welig, al zijn ze net iets beter georganiseerd. Alleen zaken die op dat moment geconsumeerd worden, staan uitgestald, en wat leeg is, wordt snel weggestoken in de blauwe plastic vuilzakken die overal omhoog hangen. Eens vol, gaan ze naar een verzamelplaats in het midden van het terrein.

Glamping

We vragen ons af of de mensen hier dan niets missen van de soms ook gezellige chaos op de hoofdcamping. "Ja, wij zullen maandag naar huis gaan met iets minder verhalen. Maar we worden ook al wat ouder hé", zegt de 28-jarige Marius. "De security maakt het hier misschien iets ongezelliger, maar liever dat dan om zes uur 's ochtends nog uit mijn bed te worden geknald door hardcoremuziek", vertelt zijn vriend Jesse. "Overdag en 's avonds alles geven, en daarna 's nachts lekker slapen. Eigenlijk zou dit de gewone camping moeten zijn", vervolledigt de vriendin van Marius. Ze vult een plastic fles tonic met goedkope gin, en we hebben er het raden naar of haar gezicht al of nóg bedekt is met glitters, maar ze ziet er klaar uit voor een nieuwe dag.

Ook hier vind je carapils en blikken ravioli, al worden die achteraf geen rondslingerend gevaarte Beeld Anthony Henri
Ook hier vind je carapils en blikken ravioli, al worden die achteraf geen rondslingerend gevaarteBeeld Anthony Henri

Plus propre, plus gaie

Honderd meter verder begint de chillzone, met niet alleen een bar en nette zeteltjes, maar ook een gigantische houten badkuip, jacuzzi's en een sauna. Je hoeft er niets voor bij te betalen, en ook de douches zonder wachtrijen zijn gratis te gebruiken, in tegenstelling tot op de normale camping - daar kost een douche je twee euro en zo'n half uur aanschuiven. Het prijskaartje voor een staanplaats op de Green Camping is 35 euro. Best wel redelijk voor een heleboel extra comfort en nachtrust dus, en daar lijken de meeste kampeerders het wild knikkend mee eens.

"C'est plus propre, c'est plus gaie", vat een Fransman het samen. Louis en zijn vrienden vinden het iets moeilijker om de buren te leren kennen zonder nachtelijke uitspattingen, maar om in de late uurtjes toch nog te verbroederen, kunnen ze vanavond nog binnen op de goede ouwe camping B.

Bij een ander stel jongeren staat een securityman iets uit te leggen. We denken even dat hij hen wil bekeuren, maar hij geeft slechts advies. "Hij vroeg ons ook net om het even te komen melden, mochten we mensen zien die over het hekken kruipen", zegt Claire, een jonge studente in een blauwe opblaaspoef. Niet alleen de securitymannen wijzen dus met het vingertje, ook op sociale controle wordt ingezet.

Ook de toiletten zijn een stuk properder, met zaagsel om de viezigheid te dempen Beeld Anthony Henri
Ook de toiletten zijn een stuk properder, met zaagsel om de viezigheid te dempenBeeld Anthony Henri

"We zijn hier heel tevreden over", zegt ze. "35 euro is niet weinig. Maar ik spendeer de ochtend in het bubbelbad, en om 11u kregen we een gratis pintje. Hier lig ik volgend jaar sowieso opnieuw."

Iedereen Green

Is een groene kampeerervaring voor iederéén een utopie of wordt het straks een vanzelfsprekendheid? "Dat is uiteindelijk wel waar we naartoe willen, ja", lacht de woordvoerder. Het project werd vorig jaar opgestart binnen het kader van een groter Europees project. "Onze droom is dat deze aparte camping niet meer hoeft te bestaan, maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig zijn we over dit project wel héél tevreden, en er komt genoeg volk op af." Meer dan duizend mensen tekenden dit jaar voor de Green Camping, en toch voelt het alsof je hier met nog geen honderd redelijk probleemloos vijf dagen naast elkaar leeft.

De saunacabine op de Green camping Beeld Anthony Henri
De saunacabine op de Green campingBeeld Anthony Henri

"We begrijpen dat andere mensen nog steeds de andere optie prefereren", horen we van Nick en zijn Luikse vrienden, een groepje twintigers gezeten voor een tent met 'Smoke Weed Everyday' opgestift. De securitymannen maakten de festivalgangers bij het binnenkomen erop attent dat ze hun joint beter op een andere plek opsteken dan op de - hoe ironisch - Green Camping. In werkelijkheid heerst ook hier eerder een gedoogbeleid jegens softdrugs. "Al zouden ze hard optreden tegen harddrugs, daar ben ik zeker van", zegt Nick.

"Als de andere festivalgangers er klaar voor zijn en zich leren gedragen, dan kan zo'n camping voor iedereen werken, ja", zegt Jean, 22, Luxemburger in de weer met vloeitje en tabak. "Maar tot dan vind ik het niet erg om 35 euro neer te tellen voor dit. Het is hier vachement cool."

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234