null Beeld

Vijf muziektips om de week door te komen

Humo presenteert u - immer naar nieuwe muziek snakkende stakkerd - vijf muziektips. Vijf in de gaten te houden groepen of acts, die de komende weken een concert in ons land plannen dan wel een nieuwe plaat zullen uitbrengen. Of een en ander ook daadwerkelijk goéd zal blijken te zijn, kunnen we u niet beloven - onze kristallen bol is ervandoor met onze vrouw, labrador en Renault Clio - maar de voortekenen zijn in elk geval veelbelovend.


1) Incubate

Tilburg; maandag 14 september tot en met zondag 20 september

Gisteren maandag opende het Nederlandse Tilburg zijn stadspoorten voor wat ondertussen traditiegetrouw een van de spannendste stadsfestivals van de lage landen is; Incubate. Nog tot komende zondag biedt dat ook dit jaar weer een programma zo divers (én zo goed) dat je ervan gaat duizelen. Een en ander wordt niet beperkt tot een handjevol podia: de volledige binnenstad wordt ingenomen, en iedere uithoek wordt er omgetoverd tot een podium.

Een zeer beperkte greep uit het aanbod: op dinsdag 15 september komen onder meer Melvins, Girl Band, Rats On Rafts en Dan Mangan. Woensdag: nog eens Melvins, maar ook Adam Green, Sun Araw, Dengue Fever en Martin Phillipps plays The Chills. Donderdag: Ed Rush, Fennesz + Arve Henriksen, Julianna Barwick, Acid Arab, Cairo Liberation Front. Vrijdag: Mercury Rev, Converge, King Midas Sound + Fennesz, East India Youth. Zaterdag: Cabaret Voltaire, Unknown Mortal Orchestra, Factory Floor, Mr. Scruff, Hookworms, Laurel Halo, Badly Drawn Boy, en The Knife dat met het Zweedse kunstcollectief Ful de voorstelling 'Europa Europa' brengt. En tot slot, op zondag 20 september: Wire, Neneh Cherry and RocketNumberNine, The Ex, Great Lake Swimmers, Giant Sand, William Basinksi, The Black Heart Rebellion, en nog een vrachtlading andere namen.

undefined


2) 'Keith Richards: Under the Influence'

Netflix; vrijdag 18 september

De meeste muziekdocumentaires vertellen het leven van een ouder wordende muziekster, de nieuwe over en rond Keith Richards kiest een ander pad. Het overigens hoogst aanbevelenswaardige 'Under the Infuence', vanaf nu vrijdag beschikbaar op uw Netflix, wordt niét de visuele tegenhanger van zijn onthullende autobiografie 'Life' (2010) - ze spitst zich daarentegen toe op Richards' muziek met The Stones en vooral op de invloeden die daaraan voorafgingen: blues, country, R&B, soul. Zie ook: Muddy Waters, Howlin' Wolf en Buddy Guy. En ook wel op hoe - ironisch genoeg - die voorgangers later ook nog een graantje wisten mee te pikken van het succes van de jonge Britse rockgroep die eerder hun zakken hadden gerold.

Richards: 'Muziek is het centrum van mijn leven. Daarrond: een gigantische orkaan van roem en andere afleidingen; hete lucht die aan honderd kilometer per uur voorbijraast. Als ik wegga van het centrum, trekken die winden mij mee. Ik heb geleerd altijd dichter bij het centrum te blijven.'

undefined


3) Nieuwe platen

In september is de oogst van fonkelnieuwe platen opvallend rijk: vrijdag 18 september mag u onder meer nieuwe muziek verwachten van oude knakkers als David Gilmour (zie: het interview in de Humo van deze week), Keith Richards, Nicolas Godin (één helft van Air), Soundgarden-man Chris Cornell, Duran Duran en Mercury Rev, alsook de terugkeer van Blackalicious, en platen van Rudimental, Dave Rawlings Machine, Lana Del Rey, Darwin Deez, Chantal Acda en Battles. Warm uw oren en span de spieren van uw 'skip-toets'-duim op.

undefined


4) 'The Possibilities Are Endless'

Canvas, vrijdag 18 september, 23u10

U kent de Schot Edwyn Collins nog steeds het best - en mogelijk: uitsluitend - van zijn monsterhit 'A Girl Like You' (1994). Dat was inderdaad zijn voornaamste claim to fame, maar hij deed (en doet) daarnaast ook nog veel meer - prima muziek opnemen, andermans platen producen, platenlabels bestieren; zaken waar tijdelijk een einde aan kwam toen Collins in februari 2005 getroffen werd door een dubbele hersenbloeding. De man uit Edinburgh heeft het ternauwernood overleefd, maar moest daarna wel vrijwel alles opnieuw leren, spreken inclusief. Hij kon nog slechts vier dingen zeggen - 'ja', 'nee', 'Grace Max' (de naam van zijn vrouw), en vreemd genoeg ook het zinnetje 'the possibilities are endless' ('de mogelijkheden zijn eindeloos') - en herhaalde die de hele dag door, als een nooit ophoudende mantra. Het hele verhaal wordt u verteld in deze gewaardeerde, bekroonde, bij momenten hoogst intense muziekdocu (van Edward Lovelace en James Hall), vrijdag 18 september op Canvas.

undefined


5) Steenstraat Muziekstraat - Rue des Pierres Rue de la Musique

Brussel; zondag 20 september

Het is in het centrum van Brussel tegenwoordig élke dag autoloze zondag, maar op 20 september geldt dat officieel voor de volledige binnenstad. Om dat te vieren wordt in de Steenstraat - en dus in de rug van de Ancienne Belgique - traditiegetrouw een muzikaal straatfeest opgetrokken. Dit is hun beginselverklaring:

'De formule is ondertussen wel gekend: artiesten palmen de panden in de Steenstraat in en maken er een unieke muzikale namiddag van waar u zowel jong talent als enkele gevestigde waarden kan (her-)ontdekken. We kiezen dit jaar opnieuw om zoveel mogelijk solo of duo artiesten te boeken, zo kunnen ook zij met de trein en het openbaar vervoer komen en op deze feestdag van de fietsers, skaters, skeelers en voetgangers hun wagen thuis laten.'

In de praktijk kan u, om te bekomen van alle opgesnoven sfeer, onder meer ook concerten meepikken van Wooly Mammoths, The Rhythm Junks, Lawrence Le Doux, La Jungle en Quiet Company.

Meer daarover: Steenstraat Muziekstraat

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234