null Beeld

Vijf muziektips om de week door te komen

Humo presenteert u ook deze week weer vijf muziektips. Dat wil zeggen: vijf in de gaten te houden groepen of acts, die de komende weken een concert in ons land plannen dan wel een nieuwe plaat zullen uitbrengen. Of een en ander ook daadwerkelijk goéd zal blijken te zijn, kunnen we u niet beloven - onze kristallen bol is ervandoor met onze vrouw, labrador en Renault Clio - maar de voortekenen zijn veelbelovend.

Frederick Vandromme


1) 'Lee Scratch Perry's Vision of Paradise'

Canvas: vrijdag 16 oktober, 23u25

Vanavond op Canvas: de zowel grappige, doordringende als mooi poëtische documentaire 'Lee Scratch Perry's Vision of Paradise', waarvoor de Duitse documentairemaker Volker Schaner zijn protagonist Lee Scratch Perry maar liefst vijftien jaar gevolgd heeft. Perry, mocht u hem niet kennen, is de uitvinder van zowel reggae als dub, en achter het mengpaneel van zijn Black Ark Studio één van de geniaalste gekken ter wereld - hij zette er de carrières van onder anderen Bob Marley, Junior Murvin en Max Romeo op de rails. Ooit liet hij er een ton zand binnenkieperen, waarop hij een houten podium liet bouwen met daarin een gat in de vorm van een davidster. In dat gat liet hij water lopen, hij legde er plexiglas en kippengaas overheen, en dáárbovenop plaatste hij een drumstel. Iedereen dacht dat hij gek was geworden, maar weinig drums hebben ooit beter geklonken. Echt gek werd Scratch pas in 1978, toen de overdaad aan alcohol en ganja zijn tol begon te eisen en hij zijn eigen Ark in de fik stak, nadat hij eerst elke vierkante centimeter met blauwe balpen had volgekribbeld.

'Lee Scratch Perry's Vision of Paradise' scoort op dit moment 8.1 op IMDb, en is een aanrader.

- Ga weg! Amper twee maanden nadat Beach House het meer dan prima 'Depression Cherry' uitbracht, leggen ze vandaag vrijdag alwéér een nieuwe in de winkel: 'Thank Your Lucky Stars'. Alweer een mooie, en één die dit keer nog uitgebreider aanleunt tegen het geluid van Johnny Jewel en zijn Chromatics dan tegen dat van de vorige plaat. - De Jeugd van Tegenwoordig is er ook opnieuw, en legt het op hun vijfde aan met ene 'Manon'. Met, volgens onze recensent, amusante houtje-touwtje varianten op R. Kelly, uitstekende oldskool hiphop, infantiele rijmerij van het hoogste niveau.

- Tevens vanaf vandaag te koop: 'Fading Frontier' van Deerhunter. Uit de Humo-review (lees hier): 'De dreiging van het twee jaar geleden in garages uitgebroede ‘Monomania’ is alweer vervlogen. In plaats daarvan is er ademruimte, en turen naar vergezichten.' En: 'Het stel wielen dat Bradford Cox de lucht in wierp, heeft hem dichter bij de americana doen landen dan bij de punk.' En ook: 'Prima!'


3) Cassette Store Day

Zaterdag 17 oktober

Nu zaterdag is het opnieuw wereldwijd Cassette Store Day, de kleine broer van Record Store Day. RSD is de hoogdag van de vinyl, op Cassette Store Day staat - verrassing! - de tape in de schijnwerpers. In eigen land kan u onder meer naar Ledeberg, Gent, waar er afgesproken wordt in 'In de ruimte'. Er spelen goede bands als The Future Dead, Mind Rays, Alpha Whale en Ninjato, er wordt een live-cassette opgenomen die diezelfde dag ook nog aangekocht kan geworden, er is een cassettemarkt en achteraf spelen de deejays met tapes. En, roept men ons hier in het oor, 'de toegang is gratis! GRATIS!'


Meer info vindt u hier

4) The Rileys

Vooruit Theaterzaal, Gent: zaterdag 17 oktober

Terry Riley - minimalistisch componist, pianist, halve legende en vooral bekend omwille van het klassiek geworden 'In C' uit '64 - is nog maar net bekomen van de kater na zijn tachtigste verjaardag, of hij staat nu zaterdag alweer in de Vooruit om er - in het kader van het Film Fest Gent - live de film 'L'immortelle' te begeleiden. Een soundtrack die gespeeld wordt waar u bijzit, dus: not miss! Hij maakt er bovendien een familie-uitje van: zijn zoon Gyan Riley komt mee gitaar spelen. Er is voor Alain Robbe-Grillets 'L'immortelle' gekozen omwille van de onuitwisbare indruk die het bij de release in (ook al) '64 meteen op Terry gemaakt heeft.

James Holden over Terry Riley, vorig jaar in Humo: «Terry Riley is een van de uitvinders van het minimalisme, dus we zouden hem allemaal dankbaar moeten zijn. Hij was dus een collega van Steve Reich, maar terwijl die laatste veel muziek gemaakt heeft die in de eerste plaats kil en afstandelijk klinkt en alleen op de hersenen mikt, werkt de muziek van Riley ook in op het hart. Heel spirituele, menselijke, verbonden muziek, die je voelt. Tevens muziek waarvan je nooit zou zeggen dat ze 38 jaar oud is: de tijd heeft er geen vat op omdat ze zo puur is. Geen ballast, niets dat het doet vasthaken aan de tijd waarin het gemaakt werd, niets dan het hoogst noodzakelijke.»


5) Girl Band

Botanique, Brussel: dinsdag 20 oktober

De Kreun, Kortrijk: woensdag 21 oktober

Het door boekingskantoor Toutpartout georganiseerde Autumn Falls was vorig jaar aan zijn vijfde editie toe, dus dit moet de zesde zijn! Bij wijze van openingsduo laten ze het formidabele Girl Band (herlees hier de bespreking van 'Holding Hands with Jamie') twee avonden na elkaar in België neerstrijken, eerst op dinsdag 20 oktober in de Botanique, een dag erna in De Kreun.

Autumn Falls gaat vervolgens verder vanaf 1 november tot en met 18 december, met geplande concerten van onder meer Father John Misty, Raketkanon, Kurt Vile, Beach House, stadt, Ducktails, Lower Dens en Chantal Acda.


Bekijk hier het programma

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234