null Beeld

Vikings: seizoen 3

Wie de eerste twee seizoenen heeft gemist, zal allicht niet meer aanknopen in het vanavond startende derde seizoen van het nochtans puike ‘Vikings’. Al de rest – en hier in Vlaanderen praten we toch al gauw over zo’n 160.000 man – zit zich wellicht al maandenlang op te vreten: wat zou jaargang 3 zoal voor lekkers te bieden hebben? O, Katheryn Winnick, houd hen toch niet langer in spanning!

'Katheryn Winnick (Lagertha): 'Ik heb een zwarte band in verschillende vechtsporten – I could kick your ass any day.'

Katheryn Winnick (Lagertha) «Het derde seizoen is alleszins nog een stuk epischer van omvang dan de twee voorgaande, met nóg grotere sets en nóg meer figuranten. Dit seizoen vallen we onder andere Parijs binnen: in één van mijn favoriete scènes sluip ik samen met mijn schildmaagden via het water de stadspoorten binnen. En er is ook een fantastische offerscène, waarin ik een speech geef in het Oudnoords, en een levende os laat offeren. En er wordt ook bloed over mij heen gegoten.»

- Wow! Is dat een Vikingtraditie, of zo?

Winnick «Euh... geen idee. Er is eigenlijk maar heel weinig bekend over hoe de Vikings echt geleefd hebben. De enige geletterde mensen uit die tijd waren christelijke monniken, dus alles wat we over de Vikings weten, is eerst door hun bril gefilterd. Hoe een Viking-ritueel er daadwerkelijk uitzag, weet niemand, maar ik kan me wel voorstellen dat er wat bloed bij kwam kijken.»

- Wordt ‘Vikings’ eigenlijk daadwerkelijk in Noorwegen opgenomen?

Winnick «Nee, in Ierland. Daar zijn al heel wat films en series opgenomen die zich niet in Ierland afspelen, hoor. Meerdere van onze crewleden zijn meer dan twintig jaar geleden op precies dezelfde plekken geweest toen ze meewerkten aan ‘Braveheart’. Niks Schotse Highlands, dus.»

- Jouw personage, Lagertha, is zo’n beetje tot een feministisch icoon aan het uitgroeien: ze is een toegewijde moeder, maar toch vindt ze nog de tijd om voorop te gaan in de strijd. En ze is zo sexy als de neten.

Winnick (lacht) «Ik vind het grappig dat je ‘ze’ zegt: zelf spreek ik altijd over ‘ik’, want na drie seizoenen is Lagertha echt een deel van mezelf geworden, ook al zie ik er anders uit en heb ik een ander accent.

»Maar dat Lagertha een feministisch icoon aan het worden is, kan ik begrijpen: er is op dit moment geen enkel gelijkaardig personage te zien op tv. Zulke vrouwen bestónden ook in die tijd, hè? Vikingvrouwen waren vaak heel vrijgevochten: ze konden landeigendom hebben, van hun man scheiden, leider van een clan worden, meevechten wanneer er te vechten viel.»

- Daar zeg je zoiets: Lagertha vecht in ‘Vikings’ grif mee aan de zijde van al die stoere manskerels. En ’t ziet er nog behoorlijk realistisch uit ook.

Winnick «Ja, dat komt omdat ik een zwarte band heb in verschillende vechtsporten – ik ben begonnen op m’n 7de, en behaalde mijn eerste zwarte band al op mijn 13de. Ik ben het ook altijd gewoon geweest om mijn mannetje te staan tegenover kerels: al op heel jonge leeftijd moest ik het geregeld tegen jongens opnemen, in taekwondo bijvoorbeeld. En ik kan je zeggen: met mij viel niet te sollen. Nog altijd niet, trouwens: I could kick your ass anyday.»

- (Behoedzaam achteruit sluipend) Bedankt voor het gesprek.

Winnick «Grápje!»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234