null Beeld

'Villa Vanthilt': in het spoor van Marcel en Marijke

Het gevoel dat er elk moment iets onverwachts, iets spannends, iets geestigs kan gebeuren: misschien is dat wel het leukste aan 'Villa Vanthilt', de zomerattractie waarmee Marcel Vanthilt op Eén langs Vlaamse steden trekt.

Sander Van den Broecke

Dat, en het volstrekt ongedwongene van de show, alsof het hele programma live wordt verzonnen. Hoe boks je zoiets in elkaar? Hoeveel werk gaat er achter al die lol schuil? En aan welke drugs zit de presentator? Na drie dagen in de villa te hebben doorgebracht, in het zog van Marcel, ondernemen we een poging om het fenomeen van a tot z te verklaren: het 'Villa Vanthilt'-alfabet.

Aquarium

Helemaal aan het begin van 'Villa Vanthilt' stelt Marcel zijn gasten voor. Heel vaak van op het dak van de villa, maar soms ook van op de begane grond, vanuit de plastic zeteltjes in het tuintje voor de oude caravan. Achter het raam van die caravan zwemmen vijftien vissen in een aquarium. De kans is groot dat het u nog nooit was opgevallen, en toch kruipt er wérk in zo'n detail. Elke dag moeten de vissen te eten krijgen, en één keer per week moet de tank ververst worden: vissen vangen in een plastic zak, water lozen, de bak met een tuinslang weer vol laten lopen - één man is er algauw een halfuur mee bezig. Berekend over een heel seizoen eist het aquarium tien manuren op.

Overigens: op drie weken tijd is er nog geen enkele vis overleden. Volgens Marcel Vanthilt een wonder: 'Er staat een spot achter dat aquarium. Die beesten zwemmen halfgaar in dat bassin rond.' Voilà, nu kijkt Michel Vandenbosch ook.

Bedrog

Alle televisie is bedrog, en 'Villa Vanthilt' maakt op die regel geen uitzondering. Misschien herinnert u zich de grap van de kijker die via Facebook had gesuggereerd om Michel Daerden Minister van Vloeibare Zaken te maken. Volgens de ondertiteling heette de kijker Martin Dhouwer: in werkelijkheid was dat een pseudoniem van Marcel Vanthilt zelf. De oproep om via elektronische weg grappige ideeën in te zenden had die maandag weinig bruikbaars opgeleverd, en nadat ook de redactie vruchteloos op iets spitsvondigs had gebroed, had Vanthilt op het laatste nippertje dan maar zelf maar iets uit de mouw geschud. Maar als u daaruit nu besluit dat alle of zelfs maar de meeste Twitter- en Facebookberichten in het programma verzonnen zijn, dan heeft u het fout: Marijke krijgt ook échte post.

Crew

De technische crew van 'Villa Vanthilt' (beeld, klank, licht, regie) bestaat uit ongeveer dertig mensen - het precieze aantal verschilt van dag tot dag. Er zijn acht camera's en zeven cameramensen, van wie er twee zich op olympische wijze de ziel uit het lijf rennen om overal samen met Marcel op te duiken. Als hij van het dak via de roetsjbaan naar beneden glijdt, moeten zij (en hun kabelsleper) zestien treden naar beneden sprinten, met een camera van tien kilo in de hand. En om aan het eind van de show tijdig bij het podium te raken, moeten ze in recordtempo een hindernissenparcours afleggen.

De technische productie van 'Villa Vanthilt' is in handen van Videohouse, maar voor het eerst - er moet bespaard worden - vaardigt ook de VRT personeel af: drie cameramensen die anders werkeloos door de gangen van de Reyerslaan zouden dolen.

Het volledige alfabet vindt u in Humo 3694 van dinsdag 21 juni 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234