null Beeld

Villa Vanthilt: Marcel

De late avond van Eén is nu al enige tijd gereserveerd voor presentatoren met een 45-plus-pas: de rustige vastheid van Michiel Devlieger in 'De laatste show' en Frieda Van Wijck in 'De klas van Frieda' doet het kennelijk goed als slaapmuts.

Sander Van den Broecke

Maar in de zomer, wanneer hitte en half verteerd barbecuevlees ons toch al wakker houden, laat de VRT een vijftiger op ons los die zich graag als een stalen balletje door een flipperkast laat schieten: Marcel Vanthilt. Zijn 'Villa Vanthilt' staat dit jaar in de metropolen Roeselare en Dendermonde.

Marcel Vanthilt «Begin jaren tachtig heb ik met Arbeid Adelt! vaak in Dendermonde opgetreden, en ik herinner me dat het uitspreken van de naam 'Aalst' volstond om er een revolutie te ontketenen.

»De rivaliteit tussen die twee steden is zo groot dat ik ernstig overweeg om er een hele uitzending aan te wijden. Een anti-Aalst-programma: als dat me geen standbeeld in Dendermonde oplevert, weet ik het ook niet.»


HUMO Kun je verder al wat verklappen? Over het decor, bijvoorbeeld?

Vanthilt «Ik wil dat er zitbanken zijn, dat vind ik nogal handig, en ik vraag ook een grote klok, kwestie van de tijd zélf in de gaten te kunnen houden. Ik heb wel een oortje in, maar ik heb liefst dat de regie daar zo weinig mogelijk gebruik van maakt.

»In het eerste seizoen hebben ze het geprobeerd, vragen influisteren en zo, maar toen heb ik ze zo afgeblaft dat niemand dat nog aandurft. Ik wil luisteren naar mijn gasten, niet naar de regie.

»Voor de rest bemoei ik me niet met het decor. Dat van twee seizoenen geleden heeft goud gewonnen op een Europees festival voor televisiedesign, en dat van vorig seizoen - met de botsautootjes - is dit jaar tweede geëindigd, net na het Eurovisiesongfestvial. Goed bezig, denk ik dan.»


HUMO De kostuums, de brilmonturen en de schoenen zijn ook al gekozen?

Vanthilt «Ik heb al twee jaar een schoenensponsor: Floris Van Bommel. De zoon van Floris, die het bedrijf nu runt, heeft zichzelf aangeboden omdat hij een fan was van het programma.

»Hij zag me op het eind van de show met mijn versleten schoenzolen in die Eames-zetels liggen en dacht: 'Dat is geen gezicht, ik geef hem een nagelnieuw paar.'

»En zo geschiedde. Ook mijn kostuums worden gesponsord: ik heb een rek met vijftig pakken om uit te kiezen. Alleen mijn ondergoed koop ik zelf.»


HUMO Als je ons nu verklapt wáár, hou je misschien ook daar een sponsor aan over.

Vanthilt «Wel: ik koop die vaak ter plekke. Echt waar. Ik zit dan op hotel, maar ik neem heel weinig mee. Kom ik een onderbroek - of iets anders - tekort, dan ga ik er gewoon één kopen.»


HUMO Wat zit er wél in je koffer?

Vanthilt «Boeken. Meestal van gasten uit de uitzending. De nieuwe verhalenbundel van Walter van den Broeck ligt al klaar: hem wil ik graag uitnodigen, zeker nu 'Groenten uit Balen' wordt verfilmd. En een iPod neem ik ook mee. Op de meeste hotelkamers heb je geen muziek, en voor de uitzending kan ik soms wel wat extra adrenaline gebruiken.

»Als het regent, en er hebben op het laatste nippertje twee gasten afgezegd, en je hebt nog een kater van de vorige dag, dan kan een flinke beuk Queens of the Stone Age deugd doen. Of opera, ook altijd goed. Maria Callas. Wagner. (Zingt een stukje uit de 'Walküre') Tatataaaa! Heerlijk over the top


HUMO Heb je 'Villa Vanthilt' al vaak met een kater gepresenteerd?

Vanthilt «Vaak niet, die reeks is echt wel een oefening in zelfdiscipline, maar één keer herinner ik me nog: mijn verjaardag vorig jaar (24 augustus, red.). Het feestje was wat uitgelopen en dat heb ik 's anderendaags tijdens de uitzending toch gevoeld.»


HUMO Weet je ook nog wie er toen te gast was in de villa?

Vanthilt «Helemáál niet (lacht). Maar dat had niks met die kater te maken. Ik zou van geen enkele gast nog kunnen zeggen in welke uitzending hij nu precies zat.»


HUMO Zijn er gasten naar wie je nu al uitkijkt?

Vanthilt «Ik weet amper wie er komt! Anouk en Das Pop zijn er in de eerste week bij, dat is al goed. En Jim Beach, jarenlang de manager van Queen, komt ook. Een vat vol verhalen, die groep. En ik ben een fan!»


HUMO Je noemde daarnet regen als spelbreker, maar voor de kijkcijfers is slecht weer een goeie zaak.

Vanthilt «Absoluut. En doorgaans is de uitzending leuker als de zon schijnt en er veel publiek om de studio heen staat, maar één van de beste afleveringen van vorig jaar vond ik die met Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur. Het was rotweer, maar dat heeft me er niet van weerhouden om mijn - daar gaan we weer - onderbroek aan de ambassadeur te tonen (lacht).»


HUMO Ben jij een ongeleid projectiel?

Vanthilt «Dat lijkt waarschijnlijk zo, maar vraag het eens aan de ploeg van 'Villa Vanthilt'. Als een schoothondje zo braaf, zullen ze zeggen. We spreken altijd een kader af, en die grenzen respecteer ik. Maar binnen dat kader doe ik helemaal mijn zin. Dát klopt.

»Ik doe ook alleen maar programma's die ik echt leuk vind. Een paar jaar geleden heeft de VRT me nog gevraagd voor 'Bal Mondial', dat dansprogramma, maar dat zag ik niet zitten. En zo weiger ik wel meer.»


HUMO Je presenteert spontaan en impulsief, met als gevolg dat er ook al eens iets mislukt.

Vanthilt «Ik ben nog altijd dezelfde prutser die 25 jaar geleden op MTV begon.»


HUMO Komkom, je bent een vakman.

Vanthilt «Het is niet mijn ambitie om de Guust Flater van televisie te worden, maar een vakman? Zo voel ik me niet. Ja, ik weet hoe ik een gesprek interessant kan houden, maar voor de rest ben ik vooral mezelf. Ik twijfel ook nog altijd aan mezelf. Ook dat houdt me fris.

»Ik heb een hekel aan zelfingenomen presentatoren die altijd doen alsof hen niks kan overkomen. Van die fake eikels met een Colgate-glimlach waarmee ze het hele scherm vullen. Vedetten. Vreemd genoeg tref je die vooral op Franse zenders: pretentieuze mannetjes van wie je vermoedt dat ze er dezelfde hobby's op nahouden als Dominique Strauss-Kahn


HUMO Laten we het bij Vlaamse zenders houden. Toen de VRT en Woestijnvis scheidden van tafel en bed, zei de openbare omroep nogal stoer: 'Wij hebben voldoende creativiteit in huis om dat vertrek op te vangen.'

Vanthilt «'Ook getest op mensen' is een VRT-programma. Ik vind dat toch goed.»


HUMO 'Villa Vanthilt' niet?

Vanthilt «Jawel, maar dat is een productie van De Mensen, niet van de VRT (lacht).

»Ik vind het goed dat er wat beweegt in de media: een beetje schwung kon geen kwaad. Zelfs als de VRT vijf procent marktaandeel zou verliezen, zou ik dat niet erg vinden. Dan zijn ze nog altijd de best bekeken openbare omroep van Europa.»


HUMO Blijf jij bij de VRT?

Vanthilt «Ik doe zoals ongeveer iedereen in dit vak, vermoed ik: ik wacht af wat er gebeurt, en dan zie ik wel.»

Bekijk een fragment »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234