null Beeld

'Vind je lief': Bieke Ilegems'Ik ben een fundamentele bangerik'

Bieke Ilegems leidt weldra de paringsdans in het nieuwe ‘Vind je lief’ op Eén, presenteert het nieuws op ATV, leidt ‘Straffe verhalen’ in op VIJF.

Jeroen Maris

Over haar privéleven weet ik dat ze getrouwd is met Erik Goossens, de verre nazaat van Leopold 3 met wie ze in 2014 ‘Dansdate’ won op VTM, en dat ze drie oudere broers heeft: één fiscalist (Cis), één acteur (Herwig) en één verantwoordelijke catering bij Humo (Danny).

Maar ‘Vind je lief’ dus, waarin vijftien singles een hele zomer gevolgd en gecoacht worden in hun zoektocht naar De Liefde, dat wormstekige aanhangsel van Het Leven.

Bieke Ilegems (44) «Als je in het echte leven op date gaat, kies je iets plezierigs om te doen, bereid je je goed voor en laat je je van je beste kant ziet. Daardoor verloopt het kennismakingsproces heel traag: je gaat niet meteen de diepte in. In ‘Vind je lief’ proberen we dat kennismakingsproces wat te versnellen. Kandidaten moeten samen de allermoeilijkste kast van IKEA in elkaar steken. Of twee uur zoekmaken op de luchthaven omdat hun vlucht vertraging heeft – en ze mogen alleen maar praten met elkaar. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien triviaal, maar het is wonderlijk hoe snel je via dat soort spelletjes jezelf én de ander beter leert kennen.»

null Beeld

HUMO Werkte het een beetje? Spat er straks prille liefde van het scherm?

Ilegems «Niemand had het verwacht, maar ongeveer de helft van de kandidaten heeft nu een relatie. Of al die liefde standhoudt, valt natuurlijk nog te bekijken. Maar dat dat mogelijk is, twee mensen die elkaar maar net kennen en meteen op zo veel schoonheid lopen, ja, dat heeft me meermaals ontroerd.

»Singles blijven vaak gewoon rondcirkelen in hun kleine vriendenkring. In ‘Vind je lief’ brengen we mensen samen die in het echte leven nooit op elkaar zouden afstappen. En het móét intens zijn: de kandidaten worden verplicht om zichzelf binnenstebuiten te keren, om eerlijk en direct te zijn en hun littekens niet te verzwijgen. Wel, in heel veel gevallen leverde dat iets moois op.»

HUMO Jullie zetten ook een legertje socio-, psycho-, seksuo- en andere logen in.

Ilegems «Rika Ponnet, bijvoorbeeld. Zij stimuleerde de kandidaten om het eens elders te gaan zoeken. Want veel mensen trappen steeds opnieuw in dezelfde val. ‘Waarom leg ik het toch altijd weer aan met foute mannen?’ ‘Waarom val ik toch altijd weer voor een exotische schone?’ Rika doet ze inzien dat ze iemand anders nodig hebben. Dat je goed moet nadenken over welk type je nodig hebt, en waar je dat kunt vinden.»

HUMO We moeten de liefde rationeler benaderen? Minder buik, meer wiskunde?

Ilegems «Met alleen maar wetenschap red je het natuurlijk niet. Maar als je het rationeel aanpakt, en als er dan liefst ook nog wat gevoel bij komt kijken, dan heb je het ideale plaatje. Eén van de meisjes in het programma had lang gereisd en wilde zich nu settelen. Probleem: ze viel altijd weer voor de stoere, uitbundig getatoeëerde macho. Op een bepaald moment heeft Rika een date uitgekozen voor haar – een mooie gast, helemaal niet stoer, wel heel lief en zorgzaam. Aanvankelijk was dat meisje heel beslist: ‘Neen.’ Maar na verloop van tijd begon ze met andere ogen naar hem te kijken, en nu zijn ze keiverliefd op elkaar. (Enthousiast) Dat is toch schóón?»

HUMO Wat mensen als Rika Ponnet en Dirk De Wachter – die ook in het programma zit – eigenlijk voortdurend zeggen: ‘Droom klein. Een mensenleven is niet groots en glorieus.’ Ik vind dat zo’n narig ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’-gehalte hebben.

Ilegems «En toch geloof ik dat daar heel veel waarheid in zit. ‘Je moet genieten van gewonigheid,’ zegt Dirk altijd, en dat is het helemaal. Dat wil niet zeggen dat het verboden is om stapelverliefd te zijn. Maar je mag je realiteitszin niet verliezen: verliefdheid blijft niet duren. En je mag vooral niet denken dat de liefde op is zodra het allemaal wat bedaarder en burgerlijker wordt. Eén van de kandidaten was ronduit gechoqueerd toen Rika haar vertelde dat verliefdheid altijd overgaat. ‘Néé! Dat mag toch niet?’ Maar het is gewoon zo, en dat is niet erg. Liefde gaat niet over de eerste kus van jullie tweetjes op dat festival waar jullie lievelingsgroep jullie lievelingsliedje speelde, niet over de roes die je dan inneemt en de wereld die helemaal vervaagt. Liefde gaat wél over om zes uur op moeten, de kinderen naar school voeren en zelf gaan werken – en elkaar dán nog graag zien. Het is makkelijk om de liefde alleen in de romantiek van de roes te vieren, maar het is veel moediger om dat ook in de stress en de sleur van het dagelijkse leven te doen. En je moet weten dat het voor iedereen hetzelfde is: zoeken, ploeteren, vallen en weer opstaan. Dat is de weg. Meer is er niet.»

undefined

null Beeld

undefined

'Er zijn al veel dagen geweest waarop ik besloot ermee te kappen, maar ik ben er vast van overtuigd dat een leven met Erik waardevoller is dan een leven zonder'

HUMO Dat is zo teleurstellend, toch?

Ilegems «Maar néé! Kijk naar Erik en mij: wij zijn al meer dan twintig jaar samen. Er zijn al veel dagen geweest waarop ik besloot ermee te kappen: ‘Nu is het over.’ Maar toch ben ik er altijd mee doorgegaan, omdat ik er vast van overtuigd ben dat hij de goeie keuze is, de geschikte partner, dat een leven met Erik waardevoller is dan een leven zonder. Er zullen ongetwijfeld nog mensen op deze wereld rondlopen met wie ik zou kunnen samenleven. Maar dat ik één van die mensen gevonden heb, vind ik al heel veel.

»Het geheim is: gewoon doorgaan. Net door de dieptepunten mee te maken, raak je vergroeid met elkaar. En dan gaat het niet om de dieptepunten zelf, wel om de manier waarop je daar samen uit raakt – dat kan zo mooi zijn. Ik zie te veel mensen naar het gras aan de overkant springen, want dat is toch zo veel mooier, om dan vast te stellen dat er ook op dát gras weleens een hond komt pissen.»

undefined

'De andere helemaal willen kennen neigt naar hebberigheid en bezitterigheid. Láát dat!'

HUMO Ik noteer: een relatie stopzetten hoort eigenlijk in het strafwetboek.

Ilegems «Nu overdrijf je natuurlijk. Als mensen elkaar het leven zuur maken, dan heeft het uiteraard geen zin meer. Als je partner je afbreekt, je kleiner maakt, dan moeten jullie uit elkaar. En ik weet wel dat er mensen zijn die bij hun partner blijven omdat ze het lef niet hebben om uit elkaar te gaan, of omdat ze bang zijn om alleen te zijn, of omdat ze opkijken tegen het schuldgevoel. Zo’n relatie waardoor je je leven vergooit: dat is het allerergste. Je moet iemand hebben die je boven jezelf doet uitstijgen – iemand die je tot de mooiste versie van jezelf maakt.»

HUMO Moeten we de andere helemaal kennen?

Ilegems «Neen. Jezelf helemaal doorgronden lijkt me al zo riskant: je wilt toch niet álle luikjes in je hoofd openen? We hebben toch allemaal gedachten waar we ons over schamen, putjes waarvan we het deksel niet willen lichten? En zo hoef je ook niet alles over de andere te weten. Dat is het mooie aan een relatie: het mysterie mag blijven. Je laat zien wat je wilt laten zien, en je verbergt wat je wilt verbergen. Zolang dat mysterie niet betekent dat je partner in z’n jonge jaren een seriemoordenaar was, natuurlijk (lacht). De andere helemaal willen kennen neigt ook naar hebberigheid en bezitterigheid, vind ik. Láát dat!»

HUMO Wat voor iemand is – voor zover je ’m kent, natuurlijk – Erik?

Ilegems «Iemand die een aangename rusteloosheid in zich heeft: zijn hoofd zit altijd vol plannen, hij loopt over van creativiteit, en het liefst is hij de hele tijd iets aan het maken. Hij heeft een productiebedrijfje, maar hij zou veel liever films maken en zingen en op een podium staan. Terwijl ik meer een volger ben: zeg mij wat ik moet doen, en ik zal het goed doen.

»(Denkt na) Erik is vooral een positieve man: hij heeft al behoorlijk wat patatten gehad, maar hij blijft altijd overeind.»

HUMO Hij speelde ooit bij het gigantisch populaire Leopold 3, en dat heeft hem een etiket opgeleverd, bedoel je? De artistieke club moet ’m niet?

Ilegems «Ja, en dat is onterecht. Erik ziet mensen dingen maken die hij tien jaar geleden al voorstelde, en die toen niet goed genoeg bevonden werden. En anderen komen daar dus wel mee weg. Uiteraard zit daar een beetje... pijn. Maar frustratie zou ik het niet noemen, want dat zit niet in zijn aard. Ik vind dat hij verrassend positief blijft. Terwijl ik in zijn plaats zot zou worden. Hij is méér voor het podium gemaakt dan ik. Ik ben fundamenteel verlegen, ik moet nog altijd iets overwinnen – maar geef Erik een microfoon, en hij lult de boel wel bij elkaar. Er is zo veel potentieel dat maar niet aangeboord wordt. Ik heb de neiging om hem te helpen, maar ik kán hem niet helpen. Want in Vlaanderen geldt een elfde gebod: ‘Gij zult in een hokske zitten.’»


Champagneselfies

HUMO Jullie hebben twee dochters – eentje van 13 en eentje van 19.

null Beeld

Ilegems «Boeiende tijden, hoor: de jongste spiegelt zich aan de oudste en denkt dat ze al even volwassen is. En vooral: dat ze zich evenveel kan permitteren (lacht). De oudste heeft nu de leeftijd waarop ik Erik leerde kennen en voor televisie begon te werken. Waardoor ik nu heel erg besef dat ik verdomme nog een snotneus was. Enfin, ze begint nu haar eigen leven te leiden, en dat laat ik gebeuren. Dat kan ik goed, denk ik, dat loslaten: ik voel niet de aandrang om er als een moederkloek bovenop te gaan zitten.»

HUMO Wat hebben jullie de kinderen proberen mee te geven?

Ilegems «Er lag bij hun geboorte geen setje met normen en waarden klaar. Maar we hebben altijd geprobeerd om onze dochters een grote joie de vivre aan te praten, om ze te laten inzien dat ze nu moeten genieten, niet morgen. Kinderen van deze tijd hebben het daar moeilijk mee, hoor. Ze zien voortdurend mensen die grotere reizen maken en spannender levens leiden en opwindender liefdes beleven. Ik wil dat de mijne beseffen dat ze grote gelukzakken zijn die van het moment moeten genieten.

»Erik en ik hebben onze ruzies nooit verstopt, maar ook onze liefde niet. Er heerst een soort vanzelfsprekende openheid bij ons, zonder dat die ooit geforceerd wordt. Wij zeggen nooit: (gespeeld gewichtig) ‘Kom nu eens aan tafel zitten en zeg wat er in je hart omgaat.’ Je mag de band met je kind niet forceren, want net dan gaat het zich loswringen. De jongste wil nu stoer en cool doen, en heeft periodes waarin ze erg afstandelijk is. Ik laat dat gebeuren. Er moet ook een beetje gevochten worden, hè. Ik weet dat sociologen de generatiekloof doodverklaard hebben, maar sorry: dat klopt gewoon niet. En dat is prima. Laat het maar een beetje wringen.

»Vorig jaar waren Erik en ik zonder dat we het zelf wisten in een club beland waar onze dochter blijkbaar ook weleens uitgaat. Meteen kreeg ik een sms: ‘Ga daar nu weg, dit is gênant. Mijn vriendinnen zijn daar ook: jullie maken mij belachelijk.’ Waarop we natuurlijk champagne besteld hebben, onnozel zijn gaan dansen en véél selfies ge-sms’t hebben (lacht).»

HUMO Is moeder worden het kwetsbaarste dat je ooit gedaan hebt?

Ilegems «Ja. Je wordt er flink gevoeliger door. Maar ik heb altijd geprobeerd om niet overbezorgd te zijn. Ik heb zelf al genoeg angsten en daar wilde ik mijn kinderen niet mee besmetten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Bieke leest al vijftien jaar het nieuws op ATV. 'Ik ben nooit onder de indruk geweest van collega's die dat te min vinden.'

HUMO Wat voor angsten?

Ilegems «Voor vliegen. Voor onweer. Voor honden. Voor hoogtes. Voor alles wat fout kan gaan.

»Een tijd geleden zou ik met één van mijn broers op vakantie gaan. Een halfuur vóór het vertrek heb ik afgebeld: ik kón niet vliegen. Het had er ook wel mee te maken dat ik moe was en vreesde de vakantie van mijn broer en zijn gezin te verpesten door alleen maar te slapen en te rusten. Maar het ging toch ook om dat vliegen: ik durfde gewoon de lucht niet in. (Schuldbewust) Ik ben een fundamentele bangerik.

»Toch probeer ik om me er niet door te laten verlammen. Ik wil ertegen blijven vechten, omdat het gewoon belachelijk is.»

HUMO Waar komt die angst vandaan?

Ilegems «Ik ben heel beschermd opgevoed. Mijn drie oudere broers waren gasten die hun zin deden, graag keet schopten, kleine rebellen waren. En toen kwam het meisje dat mijn ouders zo graag wilden, en dat moest beschermd worden. Er was veel aandacht en liefde van hen, maar ook veel bezorgdheid: ‘Pas op voor dit! Let op voor dat!’ En dat zit dus nog heel erg in mij. Ik zie overal het gevaar. Terwijl ik soms gewoon moet springen en loslaten.»


Zenuwziek

HUMO Weer naar je werk: je leest al vijftien jaar het nieuws op ATV, de Antwerpse regionale zender.

Ilegems «Ik ben nooit onder de indruk geweest van collega’s die dat te min vinden, werken voor een regionale zender. Ik vond indertijd al dat ik daar een groot groeipotentieel had, dat daar iets te leren viel – en nu kan ik zeggen dat dat pak mij als gegoten zit. Ik heb het metier onder de knie.

»De combinatie met ‘Vind je lief’ was de afgelopen maanden wel moordend. Ik heb onwezenlijk veel uren geklopt, op het onmenselijke af. Dat wringt wel een beetje: ben ik niet aan het overdrijven? Zal ik later geen spijt hebben dat ik mijn kinderen zo weinig gezien heb? In mijn wereld is het normaal geworden dat we af en toe enkele uren bij elkaar zijn, dat we heel soms een half dagje samen iets doen – maar haast nooit meer een volledig weekend. Maar misschien is dat níét normaal?»

HUMO Hoe komt dat? Je kunt toch opdrachten weigeren?

Ilegems «Het is de zelfstandige die vreest zonder werk te vallen, natuurlijk. Maar wat nog veel meer speelt: ik ben in ‘Vind je lief’ aan het doen wat ik al twintig jaar graag wil doen. Het is het logische gevolg van twee decennia kalm en geduldig opbouwen. En dan moet je zo’n cadeau toch aannemen? En ik had ondertussen een pauze kunnen nemen bij ATV, maar daarvoor is mijn loyauteit te groot. Ik kan geen mensen teleurstellen, dat is het hele punt. Ik doe bijvoorbeeld ook veel bedrijfspresentaties, en daar heb ik altijd bijzonder veel stress voor. Ik weet dan dat ik ingehuurd word voor iets wat extreem belangrijk is voor zo’n bedrijf, en dan wil ik dat ook extreem goed doen. Dat zadelt me met enorm veel faalangst op – voor zo’n presentatie ben ik echt ziek van de zenuwen.»

HUMO Je bent streng voor jezelf.

Ilegems «Héél streng. Ik had gisteren een live-interview op ATV waarin ik mezelf niet fris genoeg vond, en dat speelt nu nog op: ik ben nog altijd kwaad op mezelf. Als het er niet uitkomt zoals ik wil, word ik ambetant. En ik besef nu dat die druk van mezelf komt, niet van de buitenwereld. Ik weet dat ik mijn professionele leven nu beter een poos op een lager pitje draai, want dat ik mezelf ongelukkig dreig te maken. Ik kan de stress van mijn eigen perfectionisme niet aan.»

undefined

'Ik heb een zeker wantrouwen tegenover gezag. De boete die ik van een agent krijg, aanvaard ik. Het toontje van 'En, madammeke, waarom hebben we onze gordel niet aan?' níét'

HUMO Na 25 jaar zou je toch mogen weten: ik kan dit wel.

Ilegems «Maar ik verlang altijd meer van mezelf. Het moet altijd beter. Soms zie ik iemand op een podium staan die rustig iets van een blaadje afleest, en daar innig tevreden mee is. Dan vraag ik me af waarom ik dat niet kan, waarom ik absoluut vind dat het zonder blaadje moet. Ik ben jaloers op mensen die losser en nonchalanter in het leven staan, die ook eens feestelijk hun schouders kunnen ophalen. Maar bij mij zou het niet werken: het ligt niet in mijn karakter om de dingen een beetje te doen en daar blij mee te zijn.»

HUMO Kun je goed om met hiërarchie?

Ilegems «Van mijn broers heb ik een zeker wantrouwen tegenover gezag overgenomen. Ik hou niet van pikordes. De ene persoon die boven de andere staat: ik vind dat niet oké. De boete die ik van een agent krijg, aanvaard ik. Het toontje dat daar klaarblijkelijk bij hoort – ‘En, madammeke, waarom hebben we onze gordel niet aan?’ – aanvaard ik níét. Mensen die een vermeende morele superioriteit aan zich hebben kleven: ik háát het.

»Ook op een redactie durf ik de discussie aan te gaan. Over ‘Wakker op zondag’, het debatprogramma op ATV dat ik ook presenteer, hoor ik vaak zeggen dat het goed is ‘wanneer er nieuws in zit’. Daar ben ik het zó mee oneens! Een kijker is daar niet – níét – mee bezig. Die wil een oprecht gesprek, en verduidelijking bij wat er in zijn stad gebeurt. Dáár ga ik naar op zoek, niet naar de sensatie. Ik geloof niet in agressie, wel in nieuwsgierigheid. Maar intussen heb ik wel begrepen dat de politieke journalist een heel achterdochtig diertje is. Sommigen hebben hun interview al klaar nog voor het begint: ze weten wat ze willen horen. Ik vind dat niet de juiste manier van werken, en dat gevecht durf ik op de redactie wel te leveren, ja.»

HUMO Heb je talent voor geluk?

Ilegems «Ja. Er zit geen fundamentele duisternis in mij, ik loop niet voortdurend aan het leven te lijden. Maar ik heb de neiging om alles te relativeren, waardoor het geluk me soms ontglipt. Ik zou nu een beetje euforisch moeten zijn over dat programma op Eén, even hoog moeten vliegen. Maar ik denk gewoon: ‘Jaja, maar over twee maanden kan ik helemaal aan de grond zitten.’ Keihard genieten en mezelf het einde vinden, daar heb ik het moeilijk mee. Ik ben extreem nuchter. Ik denk dat het ook iets met de Kempen te maken heeft – ik kom uit Arendonk. Daar hoor je niet te genieten van een compliment en is het een beetje verdacht als je loopt te stralen. (Twijfelt) Nu ja, ik weet niet zeker of dat de hele verklaring is. Het zit gewoon in mij: ik heb moeite om ongeremd blij te zijn. Euforie hou ik altijd tegen. Ik volg yogales, en daar moeten we bij wijze van opwarming heel complexloos en geïmproviseerd door elkaar dansen. Daar heb ik telkens weer veel moeite mee. Mezelf loslaten, geen rekening houden met wat een ander denkt of ziet: het lukt me maar niet. Dat is weer dat onvermogen om mensen teleur te stellen, hè. Ik wil toch zo graag beantwoorden aan wat de ander van mij verlangt.»

HUMO Een kuise wangkus volstaat wat mij betreft. Bedankt voor het gesprek!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234