null Beeld

'Vind je lief' op Eén

De discussie rond het takenpakket van de VRT was nog niet goed en wel gaan liggen, of daar wierp Eén zich alwéér op een prangend probleem in onze samenleving: dat van singles in Vlaanderen.

Tom Raes

Ga gerust weer zitten, heren beroepsmuzikanten: de singles waarrond het in 'Vind je lief' allemaal draait zijn namelijk alleenstaanden, een groep waarvan maar liefst bijna één op vijf Vlamingen vandaag een lidkaart op zak heeft, zo wist Chris Dusauchoit ons bij aanvang te vertellen in z'n voice-over. 'Daar zit een marktsegment in!', moet een programmabons op een bepaald moment gekraaid hebben, en er werden meteen onderhandelingen opgestart om Bieke Ilegems vanuit commerciëler wateren naar de thuishaven van vertrouwen te slepen. Daar zou ze erg ad hoc 'Vind je lief' aan elkaar praten - en wee het gebeente van wie daarbij van 'een datingprogramma' zou gewagen.

'Vind je lief' zou namelijk een soortement sociologisch experiment worden, eentje waarbij eindelijk eens uitgevlooid zou worden of nu het hoofd dan wel het hart de beste gps is voor een eindbestemming in duo. Daarvoor werden kosten nog moeite gespaard, en er werd al snel een heus singlesevenement op poten gezet dat qua formaat enkel zijn gelijke moest erkennen in de jaarlijkse eroticabeurs in de Grenslandhallen. Al snel diende Toon zich aan op het fuifje: een prille dertiger die, zoals dat dan heet, met beide voeten in het leven staat. Onder het nimmer onschuldige oog van de camera ging Toon een reeks gesprekken aan met andere singles, op zoek naar iets wat van ver bekeken voor een klik aanzien kon worden. Achter de schermen zat relatie-experte Rika Ponnet, in 'Vind je lief' opgevorderd om deskundig commentaar te geven, ondertussen één en ander gade te slaan. 'Dit kan ik geen man noemen', kirde Rika, toen Toon ervoor uitkwam een voorliefde voor shorts te koesteren. Bovendien had de rekel zich voordien vooral bezondigd aan een aantal 'korte relaties met een hoog fungehalte', zoals de relatie-experte het omschreef. Onvergeeflijk. Hoe zou het trouwens nog gesteld zijn met het fungehalte van Rika Ponnet? Je vroeg het je af, al was het maar om eventuele plaatsvervangende schaamte voor te zijn.

Nee, dan liever Guy, die zich uit alle aanwezige singles al snel gebombardeerd zag tot dé vangst van het vrijgezellenfeestje: de feromonen hingen metersdik in de lucht, en ook bij derde vrijgezel Marie-Maud was er geen gebrek aan gegadigden. Haar uitverkorene werd Ronny, kenner van jiujitsu. Er werden erg prille allianties gesmeed, die niettemin al meteen aan een relatietest onderworpen dienden te worden, aldus de Heilige Rika - patroonheilige van hopeloze gevallen. De drie koppels die heelhuids uit het singlesevenement gekomen waren, werden daarop in Zaventem gedropt, waar ze in duo de stress van een steeds langer uitgestelde vlucht - 'bestemming: ware liefde!' - voor lief moesten nemen zónder elkaar uit verveling de harses in te slaan. Dat lukte wonderwel, al kwam het bijna tot een handgemeen toen Ronny z'n Marie-Maud plots jiujitsu-gewijs wat klappen verkocht om de sleur te doorbreken. Maar: all in good fun. Al brak er aan de andere kant van de vertrekhal iets bij Toon, die halverwege een gedwongen 'Dirty Dancing'-dansbeweging met dalend enthousiasme uitkeek naar de rest van z'n avond met z'n prille partner.

En toch was het pas in de laatste bocht dat 'Vind je lief' er écht uitvloog: om te bepalen bij welke van de drie koppels de interesse ook na de luchthavenbeproeving nog altijd wederzijds was, werden er auto's met geblindeerde ruiten voorgereden - bij het instappen zou de vrijgezel in kwestie pas te weten komen of zijn partner óók ingestapt was. Met veel misbaar en zin voor dramatiek werd over het scherm uitgesmeerd hoe Toon niét instapte, waarop Bieke Ilegems het slechte nieuws moest gaan brengen op de achterbank, waar één passagier al angstvallig gemerkt hoe het zitje naast haar leeggebleven was. 'Dit kunnen we geen ernstig programma noemen', moesten we na afloop besluiten. Meer zelfs: met één oog op de toenemende klefheid, en met het andere angstvallig op het fungehalte, kwamen we tot de vaststelling dat we vijftig minuten lang gewoon naar een omfloerst datingprogramma hadden zitten kijken. Op Eén, no less. We hadden het kunnen weten.


Quote

'Ik leg niet zo makkelijk nieuwe contacten' - Vrijgezel Ronny, voor hij Marie-Maud in een liefdevolle houdgreep nam.


Tweet

Niémand zegt zoiets ongestraft over Bieke Ilegems!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234