null Beeld

VIPS

Nooit levert de concurrentieslag tussen de televisiezenders iets nieuws op; gedurig worden oude ideetjes herkauwd, zodat we het met steeds meer van hetzelfde moeten stellen, op alle fronten. De hap is ondertussen al aardig uitgekauwd. Nostradamus zei het al: op een dag zal televisiekijken een onverdedigbare bezigheid zijn, en dat zullen we alleen maar aan de beleidsmakers van de zenders te danken hebben en aan hun economische dogma's.

Redactie


'VIPS', een programmaatje met nieuws uit de showbizz, is in het leven geroepen om 'De rode loper' te hinderen. Rani De Coninck, een dwaalsterretje op de televisie, is er de spilfiguur in. Twee zogeheten mediawatchers staan haar ter zijde: Jo De Poorter en nog iemand anders die bijbeunt in het roddelcircuit. Dit kransje slaat een half ironisch toontje aan, hetzelfde wijsje waarop Yasmine meestal haar commentaartekstjes zingt in 'De Rode Loper'. De onderliggende boodschap luidt altijd: 'Kijk mij eens pienter zijn.' In een trailer voor 'VIPS' bezigde Jo De Poorter, een praatvaar, de huiveringwekkende uitdrukking 'met een knipoog', zodat ik meteen wist wat mij te wachten stond. Zolang ik er niet voor betaald word, bemoei ik me nergens mee, maar om de amusementswaarde op te voeren heeft dit programma volgens mij een echte valse nicht nodig, een gifkikker die niet zo nodig een groot publiek en zijn moesje hoeft te behagen.

'200'

In de eerste aflevering probeerde het grondpersoneel van 'VIPS', uiteraard met een knipoog, een relletje op te poken tussen de echtgenoot van Véronique De Kock en de staande komiek Raf Coppens. Tijdens een feestje van een mannenblad had die vent hardop weerwerk geboden toen Raf Coppens zich vrolijk maakte over de veelbesproken tieten van Kockje, naar verluidt twee hardnekkige mythes. Kockje vond haar borsten passé als bron van vermaak, en haar mannie, die het daar gek genoeg mee eens was, voelde zich geroepen om die mening luidkeels kracht bij te zetten. We vernamen dat Raf Coppens die avond tot drie keer toe het podium had verlaten, wat je van een stand-up comedian toch niet zou verwachten, maar wel van iemand die niets op dat podium te zoeken heeft. Coppens zei ook nog dat hij maar één ambitie had in 2006: 'Die vent van Véronique De Kock op zijn bakkes slaan.' Als je in opdracht van de VTM eindejaarsconferences breit, merk je misschien niet meer zo snel dat het niveau zakt.

Ondanks de volgehouden halve ironie leerde ik toch nog iets uit 'VIPS': dat Bekende Vlamingen geen zieltjes zonder zorgen zijn. De vrouw van Willy Sommers, die zwanger is, bleek een tijd geleden toxoplasmose onder de leden te hebben, wat gevaarlijk kan zijn voor de foetus. 'De kattenziekte,' verduidelijkte Jo De Poorter, nadat Rani hem half ironisch had uitgelokt met: 'Jo, jij weet ongetwijfeld méér over toxoplasmose.' Intussen was de vrouw van Willy Sommers de kattenziekte te boven gekomen, en zagen we het liefdespaar genieten van enkele vrije dagen in de Ardennen. Willy voerde het woord: 'Zij mag weer alles doen van mij,' zei hij ruimhartig, 'wassen, plassen, strijken, en als ik 's avonds thuiskom van een optreden heeft ze altijd een lekker gerechtje voor mij klaargezet.' De vrouw van Willy Sommers zijn: het blíjft een meisjesdroom.

Ik vernam ook dat Poppe-Louis, een zoontje van soapie Karel Deruwe, al voor de derde keer een hartoperatie heeft ondergaan. Op een vriesdag duwde Karel Poppe-Louis in een wandelwagentje voor zich uit, exclusief voor 'VIPS'. 'Ik ben sowieso geïnteresseerd in goede doelen,' zei Karel. Hij heeft in z'n leven in het zweet zijns aanschijns al zoveel peterschappen van goedertieren stichtingen aanvaard, dat het een wonder is dat hij nog tijd overheeft om zijn dialogen van 'Thuis' uit het hoofd te leren. Ik word al wee als ik de uitdrukking 'het peterschap aanvaarden' opschrijf, maar hoe het ook zij, Karel had nu ook - even doorbijten - het peterschap aanvaard van Hartenhuis, een stichting die voor hartpatiëntjes ijvert. Karel gaf tekst en uitleg, de commentaarstem zei tussendoor: 'Of het bij die drie operaties zal blijven is ook voor Karel een raadsel,' en Poppe-Louis zat de hele tijd te dreinen en tekenen van onbehagen te vertonen, want die peuter had het koud. 'Schiet op, Karel,' dacht ik, 'haal dat kind meteen weg uit de belangstellingssfeer van 'VIPS', doe het exclusief voor het eerstaanwezende goede doel.' Net toen ik wilde opveren en 'Deruwe, doe het nú!' roepen - een sterk staaltje van participerend tv-kijken - sprak de soapacteur: 'Hij wordt lastig, ik denk dat hij het koud heeft. 't Is de eerste keer dat hij zo lang buiten is na zijn operatie.' Eindelijk.

Voor de rest doet 'VIPS' er niet toe. (RV)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234