Viroloog Marc Van Ranst: 'Er komt geen grieppiek vóór Nieuwjaar'

Braafjes uw griepprik gaan halen? Goed idee, want naar verluidt is er vanuit Azië – de geboorteplaats van de meeste griepvirussen – weer allerlei lelijks en besmettelijks onderweg.

HUMO Weten we al hoe hevig de griepepidemie dit jaar wordt?

Marc Van Ranst (KU Leuven) «We weten dat de griep dit jaar in Australië dubbel zo erg was als andere jaren. De stam van het virus die daar in de zomer voorkomt, slaat in de winter vaak bij ons toe. Daarom verwacht ik dit jaar meer ziektegevallen. Voorts lijkt het erop dat de griep laat is dit jaar. Er komt geen piek vóór Nieuwjaar.»

HUMO Veel mensen twijfelen aan het nut van een griepprik.

Van Ranst «Het griepvaccin is verre van perfect. In het beste geval heb je maar een bescherming van tachtig procent. En hoe ouder je wordt, hoe minder die bescherming wordt – maar ook: hoe meer je ze nodig hebt. Vergelijk het met een autogordel dragen: daarmee ben je ook niet honderd procent beschermd, maar het hélpt wel. Zelfs een griepvaccin dat minder dan de helft bescherming biedt, is nog altijd veel beter dan helemaal géén bescherming.»

HUMO Is het zo moeilijk een beter vaccin te ontwikkelen?

Van Ranst «Dat is inderdaad niet zo simpel. Het vaccin moet elk jaar worden aangepast. Om de voorraad op tijd klaar te krijgen, moet al eind februari beslist worden tegen welke stammen van het griepvirus – en er circuleren er altijd vier – het bescherming moet bieden. Maar op dat moment hebben we nog geen idee welke stammen dat jaar bij ons zullen overheersen. Het goeie nieuws is dat er steeds meer viervoudige vaccins op de markt komen, die in één keer beschermen tegen álle stammen.»

HUMO Enige tijd geleden was er wat paniek over H7N9, een nieuwe variant van de vogelgriep die in Azië steeds meer doden maakt. En die, met nog een paar mutaties, volgens sommigen een pandemie zou kunnen veroorzaken.

Van Ranst «Voor een H7N9-pandemie is er op dit moment geen gevaar. Helemaal onschuldig is het virus niet: het gaat over van vogels op de mens. En mensen die het krijgen, hebben een grote kans om eraan te sterven. Maar het virus wordt nog niet overgedragen van mens op mens. Die eigenschap zou het morgen kunnen krijgen, maar evengoed pas over tweehonderd jaar. Het heeft geen zin om mensen nu al bang te maken.»

HUMO Hoe groot is de kans dat er nog eens een pandemie uitbreekt?

Van Ranst «Die kans bestaat altijd. We staan veel verder dan in 1918, toen de Spaanse griep over de wereld raasde, maar als veel mensen tegelijk ziek worden, krijg je dezelfde problemen als toen, met ziekenhuizen die na twee dagen vol liggen. Het enige wat je kunt doen, is je zo goed en zo kwaad mogelijk voorbereiden. En daar is de Wereldgezondheidsorganisatie ook volop mee bezig.»

HUMO Oef!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234