null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Coronavirus

Viroloog: ‘Sommige mensen gaan na twee weken ziekte plots veel harder achteruit’

De coronapandemie is er een uit films, uit draaiboeken die liefst eeuwig in de kast blijven. Maar het gebeurt echt, weet ook viroloog Janke Schinkel (UMC Amsterdam): ‘Het wordt heel spannend.’

Niels Klaassen

Eventjes maar heeft ze de tijd. Na dit telefonische interview moet Janke Schinkel, viroloog van het Amsterdamse UMC, weer snel aan de slag. Het ziekenhuis voorbereiden op wat komen gaat, vermoedelijk een hausse aan coronapatiënten.

- Waar staan we met dit coronavirus? Gaan we de beruchte ‘boog’ in de grafieken al platslaan?

SCHINCKEL «We zitten nog steeds in de stijgende fase van de epidemie. De vraag is natuurlijk hoe hard het blijft stijgen en waar de piek ligt. Dat zal moeten blijken. Belangrijk nu is: kunnen we de zorgvraag nog aan, dus we bereiden ons zo goed mogelijk voor. Je wil niet voor keuzes komen te staan wie je wel en niet helpt. Daar doen we alles aan, maar het wordt wel heel spannend.»

- Bent u bezorgd over de uitbraak?

SCHINCKEL «Ja, ik ben wel bezorgd. Dit is niet zomaar een onschuldig griepje, zoals nog weleens gezegd werd. Dit is een pandemie zoals je die uit de draaiboeken kent, dat was altijd een ‘ver van ons bed-show’. Maar dan is het toch zover. We hebben de besmettingsboog niet in de hand, er is geen vaccin en ook jongeren belanden op de intensive care.»

Viroloog Janke Schinkel, van het Amsterdam UMC. Beeld -
Viroloog Janke Schinkel, van het Amsterdam UMC.Beeld -

- Veel mensen schrikken van de jonge leeftijd van IC-patiënten met corona. Is dat anders dan bij andere virussen?

SCHINCKEL «Ook bij de griep zie je heus wel dat verder kerngezonde jongere mensen op de IC belanden hoor, maar bij dit coronavirus lijkt dat toch wat meer. Dit komt omdat niemand nog immuniteit heeft tegen corona. Maar het is een gemeen virus, waarbij patiënten soms zeer uiteenlopende klachten hebben, van lichte hoest tot forse keelpijn en koorts. En het kan lang duren, soms zijn mensen wel twee of drie weken ziek. En er zijn gevallen waarbij ze na twee weken ziekte toch ineens nog erg achteruitgaan, erg kortademig worden en beademd moeten worden. Maar de meeste mensen belanden niet op de IC hè, veel mensen hebben ook milde klachten.»

- Hoelang is het coronavirus nog bij ons?

SCHINCKEL «Dat is een goede vraag. En de bestrijding zorgt mogelijk ook voor een verlenging. Als we de snelle verspreiding nu remmen met de lockdowns dan duurt het ook weer langer voordat we immuniteit opbouwen, en dan loop je weer kans dat het virus tijdens de zomer in slaapstand gaat en in het najaar weer opleeft.»

- Waar moeten we naar kijken voor betrouwbare gegevens over de uitbraak? Lang niet iedereen wordt getest bijvoorbeeld?

SCHINCKEL «Nee, aan het aantal positieve tests heb je niet zoveel. De sterftecijfers zeggen wel wat, die vormen het topje van de piramide.»

(AD)

Hoe ervaart u deze dagen? Welke bedenkingen heeft u bij wat er (niet) gebeurt? Hoe ziet u het evolueren? Laat het ons weten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234