null Beeld

Vlaanderen Muziekland: Geena Lisa


Gina Lisa, is enthousiast: vanaf vanavond zal ze wekelijks in 'Vlaanderen Muziekland' een soundtrack presenteren bij het Europese voorzitterschap (dat we, toegegeven, delen met Wallonië, dat andere vermaarde muziekland).

Jeroen Maris

Een resem Vlaamse artiesten brengt eigen werk en klassiekers uit de Europese popmuziek. Een nieuwe 'Tien om te zien' dus?

Geena Lisa «Absoluut niet. Geef toe: 't zou stom zijn om een programma te maken dat al bestaat.

»'Vlaanderen Muziekland' loopt op twee sporen. Eén: we bieden Vlaamse artiesten een podium om hun nieuwe muziek te promoten. Toch belangrijk dat je dat op zijn minst probéért, want de muziekindustrie kan wel een kleine boost gebruiken. En twee: het is een ode aan Europa.»


HUMO Ben jij dan zo'n overtuigde Europeaan?

Geena Lisa «Ik ben in de eerste plaats wereldburger. Maar ik ben ook fier op het nest waar ik ben uitgevallen: ik voel me óók Vlaming, en Belg, en Europeaan. Ik vind dat we trots mogen zijn op dat voorzitterschap, ook al is het dan maar voor zes maanden.

»In elke aflevering staat één Europees land centraal. Via de website en Radio 2 hebben we mensen per land een top tien laten maken met nummers die ze absoluut 's willen terughoren. Die worden dan gebracht door de Vlaamse artiesten die we te gast hebben.

»Er zijn maar acht afleveringen: lang niet alle lidstaten komen dus aan bod, dus we hebben gekozen voor landen waarmee we een muzikale band hebben. Niet dat we vies zijn van bijvoorbeeld Letland, maar wie kent de hitjes van daar?

»Terwijl zowat iedereen wél vlotjes kan citeren uit het Italiaanse, het Spaanse en het Franse songbook. (Gaat door het lijstje voor de eerste aflevering, waarin Italië centraal staat) Hier zie: 'Perdono' van Tiziano Ferro. Een ik-weet-niet-hoe-mooi nummer, en ik had het zeker al twintig jaar niet meer gehoord. Ongelooflijk hoeveel van die juweeltjes ik al tegengekomen ben. (Zet een perfecte Umberto Tozzi neer) Gèèènte di mare... Geweldig!»


HUMO Doet me eraan denken: je gaat ook zelf zingen.

Geena Lisa «Tja, ik met mijn domme kop... In al mijn enthousiasme had ik gezegd dat ik zelf ook telkens een liedje zou brengen. Maar na dagen blokken op een Italiaans nummer - wélk, dat is nog even geheim - is dat enthousiasme er toch net iets kleiner op geworden. Nu denk ik: why, oh why? Waarom moet ik het mezelf weer zo moeilijk maken?

»Ik zal het programma telkens openen met dat zelfgezongen nummer. Vind ik wel goed zo: de presentatrice die de spits afbijt, de toon zet en de deur opengooit voor grotere artiesten die de rest van de show dragen. En dat het programma live gaat, zorgt voor dat tikkeltje extra spanning.

» Je voelt de adrenaline stromen, hè. Als 't misgaat, heeft iedereen het gezien. We werken ook met een liveband. Allemaal nieuwe, jonge, frisse mannen: ik kan niet zeggen dat ik dat heel onaangenaam vind (lacht)


HUMO Regi, Stan Van Samang, K3: voor 't overige krijgen we de klassieke parade van Vlaamse artiesten.

Geena Lisa «Uhu, maar ik wil toch even benadrukken dat discriminatie aan ons niet besteed is. Iederéén uit de muziekbusiness is uitgenodigd, maar festivalgroepen zijn op vrijdag doorgaans al bezet. En ik respecteer ook de beslissing van een aantal mensen uit het, euh, linkse hoekje van de muziek die liever niet in zo'n programma optreden.

»Mijn deur staat voor iedereen open, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook echt binnenkomt. Nu: chapeau voor wie wel komt. Want ik kan je zeggen: zo'n Italiaans nummerke brengen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.»


HUMO Het lijkt me wat ondankbaar, zo'n zomerprogramma presenteren: mensen zijn op vakantie of zoeken een zonnig terras op.

Geena Lisa «Verwacht ik anderhalf miljoen kijkers? Uiteraard niet. Maar je mag de zomer op televisie niet stiefmoederlijk behandelen. Gelukkig zijn er nog programma's als '1000 zonnen' - dat ik echt subliem vind, zo goed gemaakt! - en 'Villa Vanthilt'.

»En nu dus ook 'Vlaanderen Muziekland'. Ik vind het fijn dat ze op de VRT niet de hele zomer in een donker hoekje gaan zitten en pas in september weer wakker worden.

»Wel jammer dat ik nu veel festivals en concerten zal missen. Nu goed, dat ben ik gewend: aangezien ik zelf al jaren optreed, is er nooit veel tijd om optredens te gaan kijken.

»Maar ik ben wel heel boos op die stomme Prince omdat hij uitgerekend op 11 juli naar Werchter Boutique komt - net wanneer we een speciale aflevering maken naar aanleiding van de Vlaamse feestdag en ik dus niet kan gaan.»HUMO Tot slot: welk nummer mag van jou absoluut níét ontbreken in 'Vlaanderen Muziekland'?

Geena Lisa «'A far l'amore comincia tu' van Raffaella Carrà. Ik ben opgegroeid met de glitter en glamour van de shows op de RAI. Ik verstond geen fluit van wat ze zong, maar ik kan het nog steeds volledig fonetisch meezingen.

»Als kind zette ik de broek van mijn moeder op m'n hoofd - de pijpen waren het lang haar - en stond ik voor de spiegel Raffaella te spelen. Voor mij was zij een godin op aarde. Ik heb zelfs heel lang gehoopt dat ik een reïncarnatie van haar was - wat natuurlijk niet kon, want ze leefde nog.

»De meisjes van K3 gaan het nummer zingen. Bij dezen zijn ze gewaarschuwd: het kan maar beter goed zijn.»

Vlaanderen Muziekland

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234