Vlaanderen Vakantieland in Kenia & Tanzania

Dienstmededeling: Saartje Vandendriessche, de dynamische VRT-presentatrice, is tot het inzicht gekomen dat zo’n diminutief als voornaam nogal lullig klinkt vanaf een zekere leeftijd - zie ook: Jantje Smit en Franky Vercauteren – en wenst vanaf heden met Saar te worden aangesproken.

Bij dezen dan maar:

HUMO Beste Saar, vanaf vanavond krijgen we in ‘Vlaanderen vakantieland’ drie zaterdagen lang de neerslag te zien van een safari die jij in januari samen met Thomas Vanderveken en vijf Onbekende Vlamingen hebt ondernomen door Kenia en Tanzania. Hoe is het gegaan?

Saar Vandendriessche «Het was fantastisch! De natuur was prachtig en de mensen waren superlief, en we hebben ongelooflijk veel gelachen. Wat ik vooraf vreesde is wel enigszins uitgekomen: bij het minste begon ik emotioneel te worden en te janken (lacht).

»Mensenlief, op de eerste opnamedag al stond ik te blèten toen we in Kenia een weeshuis voor kleine olifantjes bezochten. En telkens als we erin slaagden om één van de zogenoemde Big Five te zien (olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel, red.) was het ook steevast raak.

»Op een gegeven moment reden we rond in het immense natuurreservaat Masai Mara, en werd de driver van onze safaritruck, Alfie, opgeroepen: er was een luipaard gesignaleerd in een boom. Zo gaat dat daar: als er ergens een wild beest uit de Big Five gesignaleerd is, dan bellen al die drivers mekaar op, en rijden ze er en masse naar toe.

»Toen wij bij die boom aankwamen, stonden er dus al vijftien jeeps met toeristen omheen te drummen. Maar we hebben wel een prachtig moment kunnen meepikken: de luipaard ging rechtstaan, trippelde tak voor tak naar beneden, en kuierde rustig weg.

»Nu moet je weten: Gilbert, één van de ‘onbekende’ medereizigers, had al vóór de reis aangegeven dat hij doodgraag eens een luipaard in het wild zou zien – als dat zou gebeuren dan zou de reis voor hem volmaakt zijn. Gilbert was dus kei-ontroerd, waarop ik me uiteraard ook niet meer kon inhouden.

»(Emotioneel) Zie, als ik het nu vertel, krijg ik het opnieuw te kwaad.»

HUMO Is het ooit gevaarlijk geworden?

Vandendriessche «Niet echt, maar er zijn wel momenten geweest dat we ’s nachts in onze tenten lagen en de hyena’s vlakbij hoorden ritselen. Je hoort dat aan die specifieke, nogal enge roep van ze dat het hyena’s zijn, hè? Als ik er dan nodig uit moest, ging het van: ‘Thomas, ik moet naar het toilet. Kun je even meegaan a.u.b.?’ Dan gingen we met twee naar buiten, met een zaklamp: daar zijn hyena’s bang van.

»Tijdens de safariritten moesten we ook te allen tijde in onze truck blijven zitten, voor de veiligheid: je kunt daar uiteraard niet zomaar even wat gaan rondwandelen. Niet dat ik dat een probleem vond, want Alfie kende ontzettend veel van dieren en planten, en kon er honderduit over vertellen.

»Zo verbood hij ons om sinaasappels mee te nemen, want olifanten ruiken dat van mijlenver. En over bavianen wist Alfie te vertellen dat ze er wel lief uitzagen, maar heel sterke tanden hadden: ‘A baboon, he can rip your arm off, and hit you with it’ – ‘Een baviaan kan je arm van je romp trekken, en je dan met je eigen arm beginnen te slaan.’ (lacht)»

HUMO Zijn jullie er uiteindelijk in geslaagd om de voltallige Big Five te zien?

Vandendriessche «Ja, ’t is ons gelukt. Helemaal op het einde hebben we nog twee neushoorns gezien dichtbij de Ngorongoro, die reusachtige krater in Tanzania. ’t Was de grote droom van Thomas.»

HUMO Gejankt?

Vandendriessche «Die keer niet, nee. Ik denk dat mijn traanvocht op was.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234