null Beeld

Vlaanderen verpaardt? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Er waart een spook door Vlaanderen: het spook van de verpaarding! En dat zit zo. We eten minder rundvlees, melkkoeien blijven levenslang op stal. Op de vrijgekomen weiden worden paarden gezet. Vandaar: verpaarding. Moeten we daar onze schouders over ophalen tot we er een slijmbeursontsteking van krijgen, of dringt een maatschappelijk debat zich op?

'Een paard is gewoon dom, duur, overgevoelig en weinig aantrekkelijk'

Dr. Koen De Zeulder «Het is vooral wennen. Koeien, met name de zwart-witte exemplaren, zijn een lust voor het oog. Zeker op koudere dagen, als ze met de neuzen in de wind staan. Een paard is gewoon een paard: dom, duur, overgevoelig en weinig aantrekkelijk. Een troepje paarden in een wei zou een kunstwerk van Arne Quinze kunnen zijn: nutteloos, nietszeggend en niet al te degelijk.»

HUMO Waarom zijn paarden niet degelijk?

De Zeulder «Ze zijn gefokt uit het oerpaard, dat het midden hield tussen een pony en een varken. Dat waren geblokte, koppige beesten. Ze sloegen voor niks of niemand op de vlucht. De onervaren sabeltandtijger die hen te lijf ging, kreeg een stevige kopstoot en een even nonchalant als trefzeker toegediende trap in de sabeltandtijgerteelballen, voor de scrabbelaars onder u.

»Maar de mens helpt alles om zeep. Het paard dat we nu kennen, is een angstige uitslover die te hoog op zijn veel te ranke poten staat en niet in staat is om zichzelf te verdedigen. De beesten zijn zo gedegenereerd dat ze van het minste zuchtje ziek worden. De enigen die plezier beleven aan het moderne paard, zijn de veeartsen. Zij verdienen geld als slijk aan een ras, en ik heb het nu over het rijpaard, dat men beter in zijn geheel zou uitroeien.»

HUMO Is het paard er echt zo erg aan toe?

De Zeulder «O, ja. Als men onder de poten van andere dieren, laten we zeggen kippen of jachthonden, stukken ijzer zou spijkeren opdat ze nog een beetje zouden kunnen functioneren, dan riep iedereen moord en brand. Bij paarden vinden we dat heel gewoon. Het is krankzinnig dat velen ook nog eens denken dat een hoefijzer geluk brengt. Het tegendeel is waar: het hoefijzer houdt het paard in stand!»

HUMO Voor veel mensen is paardrijden nochtans een mooie hobby.

De Zeulder «Misschien, maar hun tussenwervelschijven zijn het daar vast niet mee eens. Bovendien dondert elke ruiter met de regelmaat van de klok van zijn viervoeter. Je hoort paardenliefhebbers lyrisch doen over stap, draf en galop. Maar dat is allemaal hetzelfde. Een paard kan maar één ding, en dat is: op de vlucht slaan. Zoemt er een bij, kletst iemand honderd meter verder op de dijen van de napret over de sketch van Joske Vermeulen, of moet een verkouden mol onder het aardoppervlak even hoesten? Het geschrokken paard schiet als een opgevoerde brommer vooruit, zonder waarschuwing. Wat in zijn weg staat, dat kan tuinmeubilair zijn, maar ook een groepje spelende peuters, wordt omvergelopen. Want ze zijn verblind door de angst.»

HUMO Toch gaan de mensen graag met paarden om.

De Zeulder «Jonge meisjes vooral. En ouderen, zowel mannen als vrouwen, die zich graag een 12-jarig meisje wanen. Wij kunnen daar vraagtekens bij plaatsen. Dat heeft natuurlijk te maken met het barbiegehalte van het paard. In onbeweeglijke toestand kan je het leuk kammen en borstelen, je kan het voeren en aaien. Je kan zo’n beest ook lieve woordjes toefluisteren, en omdat die zenuwpezen hun oren niet kunnen stilhouden, heb je de indruk dat ze echt luisteren naar wat je zegt.»

HUMO Zou u de vrijgekomen weidegrond liever een andere bestemming geven?

De Zeulder «Ik zou daar nordic walkers op zetten. Ze kunnen daar rondjes lopen. Bij het wandelen wordt mijn poëtische gemijmer weleens onderbroken door die neuroten. Je ziet aan hun gestoorde blik dat ze maar één doel voor ogen hebben: kilometers afleggen. Dat kunnen ze net zo goed in een wei. En als je ze dan door het autoraampje of vanuit de trein ziet ronddokkeren, kan je denken: het is geen gezicht, maar vroeger stonden hier paarden. Dus ja, de mensheid gaat er nog steeds op vooruit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234