null Beeld

Vlaanderens mooiste boom in Overpelt? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Sinds kort kennen we de mooiste boom in Vlaanderen: het is een achthonderd jaar oude kastanje uit Overpelt. Heeft dokter De Zeulder de boom in kwestie al gezien? En is hij het eens met de uitslag?

Hugo Matthysen

'De berk in mijn tuin is ook knokig: verdient die dan misschien een plaatsje als eredame?'

Dr. Koen De Zeulder «Ik ben geschokt! Ik heb het juryverslag gelezen en daarin staat letterlijk dat de jury ‘de schoonheid van de boom overweldigend’ vond. Wat een bende luilakken is me dat. Een jury met een béétje zelfrespect zou eerst een longlist van pakweg honderd bomen opstellen, dan een shortlist, en dan een exemplaar uitkiezen dat daar qua lust voor het oog boven uitsteekt. Maar dat hebben die amateurs duidelijk niet gedaan.»

HUMO In het juryrapport staat ook nog...

De Zeulder «Zwijg me van dat slecht geschreven vodje papier. Ja, ik heb het ook gelezen: ‘De knokige vorm laat zien dat de boom heel wat gevechten met de natuur en zijn bewoners heeft uitgevochten in de afgelopen honderden jaren.’ Ten eerste: dat die gevechten zijn uitgevochten, dat lijkt me evident. Wat doe je anders met een gevecht dan het uitvechten? Zeker als boom. Je kunt het immers niet op een lopen zetten. Ten tweede: plots doen ze lyrisch over de knokige vorm, alsof bomen zangeressen zouden zijn. Of fotomodellen. En ten derde: met wat goede wil en voldoende geestelijke armoede kun je alle loofbomen knokig noemen. Hebben die dan allemaal een gevecht uitgevochten? De berk in mijn tuin is ook knokig, hoor! Verdient die dan misschien een plaatsje als eredame?»

HUMO Maar kunt u de verkiezing op zich te waarderen?

De Zeulder «Zelden was een wedstrijd zo overbodig. Maar misschien is er een mooie achterliggende gedachte: we gaan de mensen dichter bij de natuur brengen. Wel, doe dat dan! Maak er een mooie, eerlijke wedstrijd op televisie van. Met voorrondes, met televoting, met beelden van de kandidaten in alle seizoenen en in wisselende weersomstandigheden. Geef elke boom een BV als peter of meter. Zo bereik je de mensen. En niet met deze onzin.»

HUMO De eigenaar kreeg een prijs ter waarde van 1.500 euro. Is dat geen schamel bedrag?

De Zeulder «Het is nog veel erger: de eigenaar krijgt Een Boom ter waarde van 1.500 euro. Maar die man hééft al een boom: de mooiste boom van Vlaanderen, zogezegd. En dat ding staat daar al achthonderd jaar en kan nog een tijdje mee. Hij is dus niet aan vervanging toe. Het is hetzelfde als een zegevierende wielrenner een fiets cadeau doen.»

HUMO Zal dit de plaatselijke economie een duwtje geven?

De Zeulder «Er is vast iemand die al plannen maakt voor Overpelts kastanjebier en traditionele Overpeltse kastanjevlaaien. En ja, de boom zal volk trekken. Bussen dagjesmensen die daar even stoppen, schoolkinderen die er hun Fristi-verpakkingen laten rondzwerven onder één of andere educatieve noemer... Iedereen met wat verstand weet wat zo’n toeloop betekent, behalve de mensen die daar selfies staan te nemen met die boom. Zo’n kastanje heeft zuurstof nodig: zuurstof uit de bodem. En grondwater. Die toeristen, met hun lompe poten, zullen de bodem aantrappen tot hij betonhard wordt. Binnen de vijf jaar is dat ding morsdood. Akkoord, zijn knokige schoonheid zal nog wat langer meegaan, maar nieuwe bladeren in de lente, daar hoeft Overpelt niet op te rekenen.»

HUMO Wie zit er eigenlijk in die jury?

De Zeulder «Voor zover ik weet: boseigenaars en een soort adviesbureau voor die mensen. En die schieten in hun eigen voet. Want als zo’n boseigenaar zijn bomen wil verpatsen aan één of ander bedrijf, zal er altijd een Wouter Deprez-achtige opstaan die zegt: ‘Ho maar! Daar staat een boom die ooit nog tot Mooiste Boom van Vlaanderen is verkozen.’ Tenzij, en dat hoop ik, die boseigenaars één stap verder denken: ze weten dat de boom in het winnende bos binnen de kortste keren het loodje zal leggen, samen met de begroeiing eromheen. Dan is de stap naar volledig rooien gauw gezet, natuurlijk. Ja, misschien zijn het wel slimme sloebers, die bosmensen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234