De eerste klanten op Piazza Capranica op 18 mei Beeld Photo News
De eerste klanten op Piazza Capranica op 18 meiBeeld Photo News

Italiaanse lockdown

Vlaming in Rome na twee maanden lockdown: ‘De stad was in 20 jaar nooit zo stil’

Na twee maanden van rigide lockdown, mogen de Italianen sinds deze week opnieuw buitenshuis genieten van een straffe espresso, aperitivo, pasta, pizza en gelato. Hoe verloopt de heropstart van de hoofdstad? De Belgische Hélène Reychler (42) woont en werkt al bijna twintig jaar in Rome en zag hoe hard de lockdownmaatregelen het leven in de città eterna veranderden.

Op een paar minuten van het kantoor waar Reychler werkt, werden op 31 januari de eerste coronabesmettingen in Italië vastgesteld. ‘Het ging om twee Chinese toeristen die hier verbleven. Ik herinner me nog dat de eigenaar van het hotel in het Journaal zei dat de hotelkamer afgesloten werd en toeristen nog steeds in het hotel welkom waren. ‘Tutto bene’, zei hij nietsvermoedend. Hij wist op dat moment uiteraard niet wat er zou volgen.’

HUMO Het duurde tot 10 maart voor het land voor twee maanden op slot zou gaan. Hoe veranderde de stad?

HÉLÈNE REYCHLER «Wat mij enorm opviel, was de stilte in de stad. Als ik eens door het centrum liep naar kantoor, was er gewoonweg niemand, behalve enkele agenten die controleerden of je wel een geldige reden had om buiten te komen. Die gelatenheid raakte me, het had iets triests. In de bijna 20 jaar die ik hier woon, is het nog nooit zo stil geweest. Behalve thuis, daar nam het geroezemoes bij de meeste gezinnen dan weer toe (lacht).

Verlaten Spaanse Trappen tijdens de lockdown op 3 mei Beeld Photo News
Verlaten Spaanse Trappen tijdens de lockdown op 3 meiBeeld Photo News

»De traditionele ‘Via Crucis’ (de weg van het kruis) op Goede Vrijdag zag er dit jaar ook compleet anders uit. Die processie met duizenden fakkels en de paus voorop, vindt normaal plaats rond het Colosseum, omringd door een enorme massa mensen. Dit jaar leidde Franciscus de ‘Via Crucis’ op een leeg Sint-Pietersplein. Hij sprak ook zijn pauselijke zegen op Pasen, ‘Urbi et Orbi’ (een zegen voor de stad en de wereld), vanuit een lege Sint-Pietersbasiliek uit. Die leegte was echt pakkend.»

Een leeg Sint-Pietersplein tijdens de 'Via Crucis' Beeld Photo News
Een leeg Sint-Pietersplein tijdens de 'Via Crucis'Beeld Photo News

HUMO Na twee maanden lockdown, dalen de cijfers van het aantal doden en nieuwe besmettingen.

REYCHLER «Ja, maar de algemene bezorgdheid neemt niet af. Iedereen kent wel iemand die corona heeft gehad of erger. Er is nog geen sprake van euforie. De WHO zegt ook dat er kans is op een tweede golf, dus er leeft nog steeds ongerustheid bij de mensen. Italië zal wel beter voorbereid zijn als er een tweede golf komt.»

HUMO Ben je zelf bang geweest tijdens de lockdown?

REYCHLER «De infrastructuur van de gezondheidszorg in Italië is niet dezelfde als in België. Er zijn maar een beperkt aantal beademingstoestellen en plaatsen op de intensive care. Ik heb toch wel eens stil gestaan bij de gedachte ‘wat als ik corona krijg?’. Zou ik dan snel een goede behandeling kunnen krijgen? Een kennis die corona had, geraakte bijvoorbeeld niet aan een zuurstofsaturatiemeter. Via e-mail deed ze een oproep om haar te helpen, met succes. Ook mondmaskers en ontsmettingsgel waren moeilijk te vinden.»

HUMO Vanaf 4 mei mochten de Italianen hun huis terug verlaten en op bezoek bij hun familie gaan.

REYCHLER «De opluchting was zeer groot! Italianen leven graag buiten, hè. De parken in Rome liepen massaal vol. Veel Romeinen, en laten we de kinderen niet vergeten, zaten dan ook wekenlang opgesloten in hun appartement. ‘La famiglia’ en vooral ‘la mamma’ is zeer belangrijk voor Italianen. Ze waren dan ook blij dat ze hun ‘mamma’ op moederdag konden bezoeken, net zoals in België.

»Toch kwam er kritiek in de media van singles of mensen zonder naaste familie. Mochten zij dan niemand zien? De overheid veranderde ‘famiglia’ naar mensen met wie je ‘stabiele affectieve relaties’ hebt. Anders dan in België kennen wij hier het principe van ‘de bubbel van vier’ niet. De overheid zegt dat groepsvorming niet mag, maar er is geen definiëring van het exacte aantal mensen met wie je mag samenkomen.»

HUMO En afgelopen maandag gingen niet alleen winkels en kappers, maar ook kerken, café’s, strandbestemmingen én restaurants in één keer open. De Romeinen zullen wel tevreden zijn dat de Italiaanse ‘cucina’ terug open is.

REYCHLER «Inderdaad, uit eten gaan is deel van de Italiaanse cultuur. Hoewel ze de voorbije weken niet zullen verhongerd zijn thuis, integendeel (lacht). In het caféetje om de hoek zaten er ‘s morgens al een paar mensen hun cappuccino te drinken. Buiten aan tafeltjes met voldoende afstand ertussen, want binnen mag je daar niet meer aan de toog staan. Soms wordt plexiglas gebruikt, maar hier scheidt alleen een lint de toog van de klanten.

»In mijn omgeving wachten de meesten toch liever nog een beetje om op restaurant te gaan, anderen kiezen zorgvuldig een plek uit die de veiligheidsmaatregelen respecteert. Jongeren hebben eerder de neiging om weer samen te komen. Er verschenen foto’s in de pers van uitgaansbuurten met grote groepen jongeren, veel zonder mondmasker en op onvoldoende afstand van elkaar. Premier Conte reageerde dat het nog geen tijd is voor feestjes en roept iedereen op om bijeenkomsten te vermijden en steeds mondkapjes te dragen, anders zal de curve weer stijgen.»

Aperitivo met plexiglas  Beeld Photo News
Aperitivo met plexiglasBeeld Photo News

HUMO Na de opstart van de economie, is toerisme de volgende stap. Vanaf 3 juni doet Italië zijn grenzen open en mogen Italianen zelf weer van de ene naar de andere regio binnen Italië reizen.

REYCHLER «De toeristische sector is dan ook cruciaal voor Italië. Ik ken een Vlaamse gids in Rome en vraag me af wanneer die terug groepen zal gidsen. Of we binnenkort weer ellenlange rijen voor het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek krijgen, wordt afwachten. Ik denk dat veel Italianen toch voorzichtig zullen zijn, het land heeft zwaar afgezien.»

JONGE ROMEINSE HELD

Dagelijks stonden de Italianen om zes uur ‘s avonds op hun balkon, waar de Italiaanse vlag massaal uithing, om samen te zingen en muziek te spelen. Jacopo Mastrangelo (19) ging een stapje verder. Vanop zijn balkon dat op het bekende en toen lege Piazza Navone uitkijkt, speelde hij een elektronische gitaarversie van Ennio Morricone’s soundtrack van ‘Once Upon A Time in America’. Zijn publiek keek online mee. De burgemeester van Rome nodigde de jonge gitarist daarna uit om tijdens een speciaal concert op Paasmaandag op te treden vanop het terras van het stadhuis op de Capitolijn. Een eerbetoon aan iedereen die tegen het virus strijdt en een teken van hoop.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234