verenigd koninkrijkseksueel geweld
Vloedgolf aan #MeToo-getuigenissen in Engeland: ‘Bijna al mijn vriendinnen zijn misbruikt’
Een vloedgolf van aangrijpende getuigenissen over seksueel geweld op Britse scholen heeft een nieuwe Metoo-beweging in gang gezet. ‘De verkrachtingscultuur bestaat.’
Zodra meisjes op feesten hun bewustzijn verloren door drankgebruik, maakte een medescholier meedogenloos misbruik van hen. Als een roofdier betastte, zoende en verkrachtte hij de weerloze tieners, met zijn telefoon in de aanslag om alles vast te leggen. De video’s deelde hij trots met zijn vrienden, die weigerden zich uit te spreken tegen zijn grensoverschrijdende gedrag.
De getuigenis komt van een inmiddels volwassen vrouw, een oud-leerling van een school in het Londense Westminster. ‘Bijna al mijn vrienden zijn in verschillende gradaties door hem misbruikt’, schrijft ze op de website Everyone’s Invited. Haar verhaal is een van de duizenden soortgelijke aanklachten van slachtoffers die afgelopen maand hun trauma anoniem deelden.
Verkrachtingscultuur
Everyone’s Invited, opgezet door Soma Sara (22), vormt niet de enige aanleiding van wat nu geldt als een nieuwe Metoo-beweging in het Verenigd Koninkrijk. De voormalige student aan University College London begon de ‘verkrachtingscultuur’ op en rond Britse scholen vorig jaar op kleine schaal op Instagram aan te kaarten. Haar oproep om naar voren te treden raakte na een moord in Londen in maart plotseling een snaar.
De 33-jarige Sarah Everard werd rond 21.00 uur van de straat geplukt, toen ze naar huis liep. De dader, waarschijnlijk een politieagent, dumpte haar lichaam in een bosrijke omgeving buiten de hoofdstad. De zaak leidde tot ophef. Niet langer ging de discussie over de noodzaak voor vrouwen goed op te passen, maar over de plicht van instituten en mannen in het bijzonder om hun veiligheid te garanderen.
97% van de vrouwen slachtoffer
De urgentie hiervoor kwam op ontluisterende wijze naar voren in een rapport van de VN. Maar liefst 97 procent van de jonge vrouwen in het Verenigd Koninkrijk is slachtoffer van ongepast gedrag. Rangen of standen spelen geen rol. Parlementsleden als Jess Phillips en Diane Abbott deelden hun ervaringen om dit te benadrukken. De site van Sara bracht een gevoelig punt onder de aandacht. Uitgerekend in elitescholen hangt een ongezonde sfeer.
Onder meer Westminster School, waar de anonieme schrijfster waarschijnlijk een paar jaar doorbracht, Eton College, Dulwich College, Kingston Grammar School en Latymer Upper School kwamen in een kwaad daglicht te staan. Op de scholen, waar het inschrijfgeld tienduizenden ponden bedraagt, opereren jongens in groepen. Hun acties lopen uiteen van het doen van onzedelijke verzoeken en het delen van naaktfoto’s tot chantage en verkrachting. Op Highgate School in Noord-Londen, een van de beste privéscholen in het Verenigd Koninkrijk, leidde een initiatief om (ex-)leerlingen te vragen hun ervaringen over de ‘rape culture’ anoniem te delen tot een staking. In een mum van tijd kwamen meer dan tweehonderd reacties binnen over het terreurbewind van jongens, veelal met de mantel der liefde bedekt door de leiding, uit vrees voor imagoschade.
Ongewenste intimiteiten, de schuld neerleggen bij het slachtoffer en een zwijgcultuur zijn niet voorbehouden aan de exclusieve instituten. Het schandaal verspreidt zich naar openbare scholen in alle delen van het land. Simon Bailey, hoofd van een specialtaskforce van de politie, sprak van een ‘Metoo-moment’, dat niet genegeerd kan worden. ‘Mijn vrees is dat daders op de universiteit doorgaan met het misbruiken van vrouwen’, gaf hij aan.
Daders voor het gerecht
Minister Gavin Williamson van Onderwijs en premier Boris Johnson riepen slachtoffers op naar voren te treden en aangifte te doen. Een speciale telefoonlijn moet de drempel hiervoor verlagen. Het onzedelijke gedrag op scholen en de rol van de leiding zijn toegevoegd aan het pakket van Operation Hydrant, opgezet om kindermisbruik binnen instituten te onderzoeken, en - als voldoende bewijs is verzameld - tot vervolging over te gaan.
Het onderzoek volgt het stappenplan van een reusachtig onderzoek naar kindermisbruik op de academies van professionele voetbalclubs. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard om de daders voor het gerecht te krijgen. Nu komen de scholen aan de beurt. Soma Sara zei onlangs tegen The New York Times: ‘De verkrachtingscultuur bestaat.’ Mede door de moord op Sarah Everard lijkt het Verenigd Koninkrijk daar nu ook van doordrongen.
(AD)