null Beeld

Voetbal: België-Spanje

Als het toch niet om de knikkers gaat, dan speel je maar beter tegen een ploeg die namen à la Iniesta, Silva, Ramos, Piqué en Fàbregas op haar truitjes heeft staan: de Rode Duivels zetten de campagne richting WK 2018 in Rusland vanavond in middels een vriendschappelijke wedstrijd tegen het als vanouds met ronkend talent gezegende Spanje. Extra peper in de soep: kersvers Belgisch bondscoach Roberto Martínez is zelf een Spanjaard, en treedt hier voor het eerst aan.

'Met twee vingers in de neus winnen van de kleine ploegjes volstaat niet meer.' Eddy Snelders

HUMO Verwacht je onder Martínez grote wijzigingen in de ploeg?

Eddy Snelders (analist) «Links of rechts is een wijziging mogelijk – dat zal van het moment en de vormpeilen afhangen – maar voorts blijft het dezelfde bokaal spelers. Het kan zijn dat Batshuayi eens start in plaats van Lukaku of zo, maar dat zijn details.

»Martínez zal wel dringend extra aandacht moeten geven aan zijn ploeg in balverlies. Meer verdedigende grinta, scherper verdedigen door iedereen. Op het EK is gebleken dat het daaraan weleens ontbrak.»

HUMO Als Martínez bij zijn vorige clubs – met name Everton – kritiek kreeg, dan ging het wel net over de gaten in zijn verdediging.

Snelders «Hij is een trainer die liever met 4-3 wint dan met 1-0, dat is waar. Voor de neutrale toeschouwer is dat zeer goed, alleen: je moet dan wel met 4-3 winnen, en niet met 3-1 verliezen, zoals het laatste jaar te vaak het geval was bij Everton.

»Alleszins zal hij aan het systeem moeten werken: België heeft nood aan een uitgebalanceerd team mét automatismen. We weten allemaal dat de Belgen héél veel talent hebben – we hebben genoeg matchen gewonnen puur dankzij individuele acties – maar nu willen we ook eens een ploeg zien met looplijnen en afspraken. Organisatie bij stilstaande fases, een defensief blok… Dat zijn zaken die tot nu toe, zeker in de belangrijkste wedstrijden, te veel ontbraken, en daar hebben we Marc Wilmots op afgerekend. Terecht ook, maar dan wil je natuurlijk wel dat de volgende coach iets aan die manco’s doet.»

HUMO Is dat zijn belangrijkste doelstelling?

Snelders «Hij moet vooral de ploeg op 100 procent laten presteren. 120 procent – zoals Coleman bij Wales deed, of die Zweed bij IJsland – hoeft zelfs niet. We willen gewoon dat de Rode Duivels de handrem afzetten en voetballen als een gehéél.»

HUMO Hoe belangrijk is deze campagne eigenlijk? Na de vriendschappelijke match tegen Spanje spelen we ocharme tegen Estland, Cyprus en Gibraltar.

Snelders «Eigenlijk is heel deze campagne niks meer dan één grote voorbereiding op het WK. Er moet progressie te zien zijn, zodat we in Rusland een echt téám hebben, en zodat we kunnen meedingen naar de hoogste prijzen ginds – want dat moet nog altijd onze ambitie zijn.

»De bond heeft, wat dat betreft, deze keer ook een goeie afspraak gemaakt. In het verleden hebben ze enkele keren een deal gesloten waarmee ze zichzelf pijn hebben gedaan, omdat ze hun coach toen per se wilden houden: denk aan de uitbetalingspremie van Wilmots en heel dat gedoe rond Dick Advocaat. Maar nu hebben ze ’t dus goed gedaan: Martínez verdient minder en krijgt geen enorme premies voor prestaties in de kwalificatieronde, want daar moeten we sowieso vlot door. Maar als hij op het WK goed presteert – en dat wil zeggen: halve finale – dan wordt zijn loon verdubbeld. Awel, ik vind dat een goeie insteek. Nu zal hij ervoor moeten zorgen dat de ploeg geoptimaliseerd is wanneer het móét. Hij zal niet beloond worden door met twee vingers in de neus te winnen van de kleine ploegjes. Dát is niet meer voldoende.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234