null Beeld

Voetbalcommentator Bart Raes speelt mee op bijna alle zenders

Aan onze pui wappert nog altijd de tricolore, en in de garage staan de kratten hoog opgetast (‘Fier op ons bier!’), maar kijk, op de sociale media posten Onze Jongens intussen foto’s van hun vakantieveroveringen en aan de einder komt de Jupiler Pro League alweer aangerold. De nieuwe Belgische voetbalcompetitie zal op alle betaalzenders tegelijk worden uitgezonden, en Belgacom-commentator Bart Raes weet er alles van.

Jan Antonissen

Bart Raes «De Pro League en de rechtenhouders MP & Silva hebben voor een niet-exclusief businessmodel gekozen: de acht wedstrijden van elke speeldag zullen op de twee betaalzenders, Belgacom en Telenet, te zien zijn. Dat is een primeur: de voorbije jaren hadden wij met Belgacom vijf wedstrijden per speeldag, maar de topwedstrijden zaten bij Telenet.»

HUMO Wat is nog het onderscheid tussen Telenet en Belgacom?

Raes «Wat de Jupiler Pro League betreft? Niks. Zelfs de aankleding – de analyses voor, tijdens en na de wedstrijd – is hetzelfde bij de twee zenders. Met dien verstande dat de Belgacom-commentatoren de ene vijftig procent van de wedstrijden voor hun rekening nemen, en de Telenet-commentatoren de andere.

»Bij Belgacom blijven we wel de Spaanse en Portugese competitie en de Champions League volgen, met commentaar van onder anderen Gert Verheyen en mezelf. Terwijl Telenet, met mensen als Filip Joos en Geert De Vlieger, blijft inzetten op de Europa League en verschillende Europese competities (Engels, Duits, Italiaans en Russisch voetbal, red.).

»Het idee van een niet-exclusieve verdeling van de rechten komt uit de koker van de Pro League en MP & Silva: op die manier hebben ze geprobeerd om het maximum uit de markt te halen. Met Woestijnvis hebben wij voorgesteld om de productie van die programma’s in handen te nemen, en ons voorstel heeft het gehaald: wij zullen de eerstkomende drie jaar alle wedstrijden uit de eerste klasse coveren, in het noorden én het zuiden van het land. Maar dat doen we eigenlijk al negen jaar.»

HUMO Klappertje gemaakt. En wat blijft er over voor voetballiefhebbers zonder abonnement op een betaalzender?

Raes «Die kunnen naar samenvattingen op een open zender kijken. VTM neemt de beelden van ons over.»

HUMO Voor alle duidelijkheid: voor wie werk jij nu?

Raes «Voor Woestijnvis én Belgacom. Ik was de voorbije 9 jaar op Belgacom te zien, en binnenkort dus ook op Telenet. Zoals Filip Joos ook op Belgacom te zien zal zijn.»

HUMO Momentje: Woestijnvis is intussen voor vijftig procent in handen van Telenet. Hoe kun je dan voor Belgacom werken?

Raes «Voor Belgacom was het inderdaad niet vanzelfsprekend om ons dit seizoen weer het Spaanse voetbal en de Champions League te laten verslaan, nu Telenet mede­aandeelhouder van Woestijnvis is geworden. Maar goed, ze waren tevreden over het niveau dat we met onze producties haalden, dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Fijn dat ik voor de zevende keer naar de Clásico, Barcelona - Real, kan.»

HUMO U bent de vleesgeworden Pax Media, meneer Raes.

Raes «Eindelijk heb ik mijn doel bereikt, na 23 seizoenen ploeteren (lacht). Nee, momenteel verkeer ik in de beste der werelden: ik ben blij dat ik weer naar het betere voetbal ga kijken.»

HUMO Geen Bergen - Lierse meer op een donkere zaterdagavond?

Raes «Ik deed meestal het schakelprogramma, waarbij we vanuit de studio van de ene wedstrijd naar de andere zapten. Spanning gegarandeerd. Maar ik ontken niet dat ik Anderlecht – Standard ook interessant vind.»

HUMO Wie doet de topwedstrijden, trouwens: de mannen van Belgacom, of die van Telenet?

Raes «Die worden netjes verdeeld.»

HUMO Zoals de Gazastrook?

Raes «Voor de eerste vier wedstrijden is het zelfs gelukt zonder dat meneer Pax Media erbij hoefde te zijn. Ik was met vakantie.»

HUMO Het gerucht gaat dat je binnenkort weer een schermgezicht op VTM bent.

Raes «Fout, al weet ik waar dat gerucht vandaan komt: Belgacom en VTM gaan de eerstkomende maanden samenwerken. Als gevolg daarvan hebben Gert Verheyen en ik het commentaar bij de Supercup verzorgd. Belgacom had ons uitgeleend aan VTM.»

HUMO Je bent overal: niet alleen bij alle distributeurs, ook op alle zenders!

Raes «Met uitzondering van de VRT. Maar ik heb nog een vrije halve dag in mijn agenda staan (lacht).»

HUMO Heb je, na het wereldkampioenschap, niet even genoeg van voetbal?

Raes «Voor mij was het wereldkampioenschap pure ontspanning: ik heb ervan genoten. Maar nu mag het Belgisch voetbal weer beginnen, net als de transferperiode: onwaarschijnlijk hoe weinig inkomende transfers er zijn. Dat is niet uitzonderlijk met een wereldkampioenschap, maar het betekent wel dat het op de transfermarkt nog druk wordt (de transfermarkt sluit eind augustus, red.). Clubs als Genk, Anderlecht en Brugge hebben een goedgevuld spaarpotje. Je kunt nu onmogelijk voorspellen wie kampioen wordt.»

HUMO En als je het onmogelijke probeert?

Raes «Ik gok op Club Brugge, het is alweer tien jaar geleden dat ze kampioen zijn geworden. En er is de factor Preud’homme

HUMO Start in 2014-2015 de heerschappij van Hazard III?

Raes «Ik kijk vooral uit naar Matías Suárez: hoe herstelt hij van zijn knieblessure? Zijn contract bij Anderlecht gaat ook het laatste jaar in, dat scheelt. Voor het overige is het hopen op jonge jongens die ons weer een nieuwe sterke lichting internationals zullen opleveren.»

HUMO Zou de zotte Marc Coucke met KV Oostende dit jaar niet gewoon voor de titel kunnen gaan?

Raes «Nog beter dan vorig seizoen? Lijkt me kras. Maar ik juich de aanwezigheid van mensen als Coucke toe. Hij brengt leven in de brouwerij – en niet alleen op Twitter.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234