null Beeld

Voetbaltrainer en levende legende Louis van Gaal. 'Mijn schoonzoon was in één dag dood. Ik wil dat ook. Alleen niet op 42-jarige leeftijd, maar als ik 98 ben.'

Hij was trainer van Ajax, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United, en won bijna alle prijzen die er op Europees clubniveau te halen zijn. En als ze hem in Manchester een beetje netter hadden behandeld, dan hielp hij met plezier de Rode Duivels ook eens aan een beker. In plaats daarvan geniet Louis van Gaal (66), Nederlands succesvolste trainer ooit, al bijna twee jaar van zijn pensioen in Portugal.

sk

'Ik bén helemaal niet zwart-wit. Ik ben soft'

HUMO Bent u met pensioen omdat uw vrouw Truus zei: en nu is het mooi geweest?

Louis van Gaal «Nee, dat zei Truus niet. Ik denk zelf: het is wel mooi geweest nu, we moeten meer van het leven genieten. Samen, met de kinderen, de kleinkinderen.»

HUMO U bepaalt zelf het moment.

van Gaal «Ik bepaal altijd het moment. Niet Truus.»

HUMO Is dat weleens moeilijk voor Truus?

Van Gaal «Daar heeft ze heel veel moeite mee. Logisch. Maar zij laat mij vrij in zo’n besluit: dat is ook haar keuze. In de media lijkt het of Truus beslist. Nee. Zo is het niet.»

HUMO Dat was wel het beeld, toen u met pensioen ging.

Van Gaal «Truus heeft liever geen stress. De voetbalwereld is stress. En meer voor mijn vrouw dan voor mezelf. Ik heb geleerd dat te managen, na 46 jaar.»

HUMO Uw vrouw vindt het een vreselijk overschatte wereld, zei ze. Truus had al eerder gewild dat u ermee op zou houden.

Van Gaal «Dat woord ‘vreselijk’ vind ik dus te zwaar, hè?»

HUMO Maar dat zei Truus.

Van Gaal «Ik zal dat altijd verbeteren.»

HUMO In?

Van Gaal «In: een schijnwereld. Een niet-zuivere wereld. Want dat is het meest eufemistische.»

Het juiste woord: dat is belangrijk voor Louis van Gaal. Aan het begin van het interview waarschuwde hij al meteen: ‘Ik kijk alles na. Dat weet je, hè? En ik verbeter.’

HUMO De vorige keer dat ik u sprak, zei u: ‘Ik heb weleens een interview helemaal herschreven.’

Van Gaal «Nou. Je moet de strekking van het interview weergeven. En niet wat ik zo zeg. Soms zeg ik het hard terwijl ik het niet hard bedoel. En dat staat dan allemaal tussen aanhalingstekens. Je neemt het nu wel op, maar je moet goed luisteren hoe ik in het leven sta en het op die manier opschrijven.»

HUMO Elf jaar geleden zei u: ‘Je moet niet opschrijven wat ik zeg, maar wat ik…’

Van Gaal (onderbreekt) «...bedoel. (Lacht) Precies.»

Er wandelt een echtpaar voorbij in de lobby van hotel Huis ter Duin, aan het Noordwijkse strand: ‘Goedemiddag meneer Van Gaal.’ Zo gaat dat de hele tijd tijdens het gesprek met de gepensioneerde voetbaltrainer van wie bijna iedereen hoopt hem toch nog een keer in een dug-out te zien, verwoed aantekeningen makend. Net als vroeger. Toen Oranje nog derde kon worden op het WK. ‘Dag meneer Van Gaal,’ zegt een oudere mevrouw. Hij steekt zijn hand weer op.

HUMO Bent u nu écht met pensioen?

Van Gaal «Nee hoor, dat weet ik niet. (Wijst naar de fles Rioja, zijn favoriete wijn, die hij bij het begin van het interview cadeau kreeg) Deze Rioja is heerlijk, maar ik heb voortschrijdend inzicht. Ik ken nu ook andere Spaanse wijnen die ik heerlijk vind. En Portugese wijn is nóg lekkerder. Zo is het: je krijgt steeds nieuwe inzichten.»

HUMO U woont tegenwoordig in Portugal. Hoe zien uw dagen er nu uit? Golfen, natuurlijk.

Van Gaal (lichte irritatie) «Waarom moet je dat als eerste noemen? Dat is echt het laatste wat ik doe.»

HUMO Sorry.

Van Gaal «Ja. Tegenwoordig nemen mensen uit het voetbal en de media het vliegtuig naar Portugal om met mij te spreken. Ongelooflijk. Ik zeg bijna nooit meer iets, maar over elke uitspraak die ik doe, discussiëren zes kranten. Terwijl ik al bijna twee jaar uit het voetbal ben. Heel veel mensen willen wat van mij. Dat is op zichzelf leuk, en ook weer niet leuk. Omdat ik ook van mijn vrijheid wil genieten. En omdat ik de dingen wil doen die ik wil doen.»

HUMO Zoals?

Van Gaal «Golfen (lacht hard).»

Privé waren het ingrijpende jaren. In een paar maanden tijd verloor Louis van Gaal zijn schoonzoon, zijn jongste zus, zijn oudste broer en één van zijn beste vrienden. De man van zijn dochter Brenda werd wakker met buikpijn en was een paar uur later dood: een geknapt aneurysma (uitstulping in een bloedvat, red.).»

HUMO ‘We geven het een plekje,’ zei u in een interview. Hoe geef je verdriet een plekje?

Van Gaal «De dood is onderdeel van het leven. Ik ga dood, jij gaat ook dood. Maar mijn schoonzoon was 42. (Knipt met zijn vingers) In één dag, van levend: dood. Op die leeftijd. Dat is wel heel pijnlijk en verdrietig. Maar ook dat gebeurt, in deze wereld. Wat ik eigenlijk doe, is proberen dat overlijden te rationaliseren. Door het te ontdoen van gevoel.»

HUMO Kan dat, bij overlijden?

Van Gaal «Dat kan ik. Ik had ook allerlei emoties, en die heb ik ook geuit. Maar daarna geef je het een plekje. Door te analyseren: Rein is overleden, maar heeft een dood van één dag gehad. Ik wil ook binnen een dag dood zijn. Dat is mijn wens. Alleen niet op 42-jarige leeftijd, maar als ik 98 ben – ik geef maar een voorbeeld.»

HUMO Dat is ieders wens: dat het sterfbed kort is, en op late leeftijd.

Van Gaal «Dat weet ik niet. Ik heb een geweldig leven. Maar er zijn ook mensen zonder geweldig leven. Die willen nu al niet meer verder. Daarom bestaat er zelfmoord, toch? Als ik geen uitzicht meer heb, wil ik ook dood. Dat wordt een andere dood genoemd, maar het is in wezen ook zelfmoord.»

HUMO Euthanasie.

Van Gaal «Ik sta daar wel voor. Niemand in mijn omgeving heeft er iets aan om mij te zien aftakelen. Want dan weten ze dat ik dat helemaal niet leuk vind. En zij vinden er ook niks aan.»

HUMO Hoe heeft een eerlijk iemand als u zich zo lang staande kunnen houden in die niet-zuivere wereld van het topvoetbal?

Van Gaal «Daar verbaas ik me ook over (schiet in de lach). Maar ik heb wel groot succes gehad in die wereld, dus ik wil er ook niet te veel op afgeven. Want ik heb er veel aan te danken. En ik heb er ook veel vreugde aan beleefd.»

De meest succesvolle trainer uit de Nederlandse geschiedenis was twee keer bondscoach en won met Ajax, AZ, Barcelona, Bayern München en Manchester United bijna alle prijzen die er te winnen zijn. Bij de laatste club werd hij ontslagen, nadat het bestuur hem een half jaar had laten bungelen – in het openbaar.

Van Gaal «De wijze waarop Manchester met mij is omgegaan vind ik afschuwelijk. En vals. Maar de wijze waarop voorzitter Josep Lluís Núñez van Barcelona met mij omging, was dan weer fantastisch. (Tikt op tafel) Dus het is niet zo dat die wereld alleen maar bestaat uit valse mensen. Er zitten ook heel veel oprechte en warme mensen tussen. Daarom heb ik uit loyaliteit mijn contract samen met hem opgezegd.»

HUMO U vroeg geen afkoopsom toen u in 2000 vertrok bij Barcelona.

Van Gaal «Maar bij Bayern München moesten ze alles tot de laatste cent betalen. Bij Manchester ook.»

HUMO Hoe was het om een half jaar rond te lopen met een strop om uw nek?

Van Gaal «In de media ging het heftig. Al die oud-voetballers van Manchester kwamen ineens tegelijk vertellen dat ik boring voetbal speelde. Dat was dus wel opvallend, dat was geregisseerd. Na verloop van tijd begon ik te denken: hoe kan ik voor de spelers nog de autoriteit zijn? Toen heb ik een paar concessies gedaan in mijn benadering van spelers.»

HUMO Concessies doen: dat moet moeilijk voor u zijn geweest.

Van Gaal «Dat was heel moeilijk voor mij, om mijn principes geweld aan te doen. Dat vreet aan je.»

HUMO Sliep u er slecht van?

Van Gaal «Welnee. Ik slaap als de beste. Alleen als ik zelf fouten bega, slaap ik slecht.»

HUMO Kunt u zich voorstellen dat u toch weer een belangrijk team gaat trainen?

Van Gaal (glimlacht) «Dat kan ik me voorstellen, ja.»

HUMO U wordt continu gevraagd.

Van Gaal «Ja. Maar het eerste jaar kon ik nergens op ingaan, vanwege de voorwaarden die Manchester aan mijn afkoopsom stelde. Daarom heb ik bijvoorbeeld België laten lopen. Terwijl ik dat een geweldige uitdaging vond.»

HUMO Had u bondscoach van België kunnen worden? Dat was wel erg leuk geweest.

Van Gaal «Ja. Ik was zo wraakzuchtig dat ik het heb laten gaan. Eigenlijk dom, want de sportieve overweging is het belangrijkste. Maar zo stond ik er toen nog in.»

HUMO Deze keer dacht u: ik laat het geld prevaleren.

Van Gaal «Het draaide meer om de wraak: dat ze alles moesten betalen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ja. Ik had bondscoach van België kunnen worden. Een geweldige uitdaging. Maar ik mocht niet vanwege de voorwaarden die Manchester aan mijn afkoopsom stelde.'

HUMO Heeft u nu geen spijt?

Van Gaal «Nee. Ik ben afgegaan op mijn gevoel.»

HUMO Het gevoel ging boven de ratio.

Van Gaal «Dat is vaak zo bij mij, hoor. Ik ben een rationeel iemand. Maar als mijn gevoel zegt dat het anders is, prefereer ik het gevoel. Daarmee moet ik leven. Niet met de ratio.»

Er wandelt weer een echtpaar voorbij. ‘Goedemiddag, meneer Van Gaal.’ Hij steekt zijn hand op: ‘Goedemiddag.’


Vrouwelijke intuïtie

In 2008 trouwde Louis van Gaal met Truus. Zijn eerste vrouw Fernanda, moeder van zijn twee dochters, overleed in 1994 aan kanker. Ze waren 20 jaar gehuwd. Met Truus is hij inmiddels 22 jaar samen.

HUMO Wat is het geheim van een goed huwelijk?

Van Gaal (denkt na) «Het belangrijkste lijkt me toch altijd: de liefde. Want als die er is, kun je iemands gedragingen beter accepteren dan als je niet van die persoon houdt.»

HUMO Waarom werd u verliefd op Truus?

Van Gaal «Verliefdheid is van lang terug, hè. Verliefd blijf je niet zo lang. Maar omdat zij een positief ingestelde tante is, met een lach op haar gezicht, die welbespraakt is, er verzorgd uitziet, en goed gekleed gaat. En die zich aan afspraken houdt. Zo simpel is het.»

HUMO Ze stond altijd pal voor u, als trainer.

Van Gaal «Truus is ook teleurgesteld geraakt in mensen, net als ik. Maar ik probeer de omstandigheden nog te laten meetellen. Truus is wat zwart-witter dan ik, als iemand haar besodemietert. Ik probeer het nog van de andere kant te bekijken. En iemand een tweede kans te geven. In het algemeen.»

HUMO Terwijl ú net bekendstaat als zwart-wit.

Van Gaal «Ben ik helemaal niet. Juist het tegenovergestelde. Ik ben eigenlijk soft en Truus is hard.»

HUMO Truus stuurde soms ook verontwaardigde sms-berichten naar journalisten, als ze vond dat die niet fair met u omsprongen.

Van Gaal «Ja. Ja. Vond ik niet al te handig, maar oké, dat heeft ze wel gedaan. Buiten mij om, hè, ik hoorde dat altijd achteraf.»

HUMO Al die topclubs, dat hoge niveau waarop u hebt gewerkt: had u dat gekund zonder vrouw?

Van Gaal (beslist) «Ik had dat zonder vrouw gekund.»

HUMO Had u die spanning, dat soort leven, alleen aangekund?

Van Gaal «Ja. (Lacht) Dat is een tegenvaller, hè?»

HUMO Geen tegenvaller, maar verbazingwekkend. Je wilt toch ook eens uithuilen en...

Van Gaal «Níéts over voetbal bepraat ik met mijn vrouw. Niets.»

HUMO Maar dan kom je thuis na een verloren wedstrijd...

Van Gaal «Dat is wat anders. Ik wil altijd gezelschap hebben. Dus ik heb wel een vrouw nodig. Maar als we thuis zijn, praten we niet over voetbal. Het voetbalgedeelte doe ik alleen. Ik val mijn vrouw niet lastig met allerlei zorgen.»

HUMO Praatte u ook niet over de strubbelingen bij Manchester, in de laatste periode?

Van Gaal «Jawel. Maar dat kwam door Truus. Die waarschuwde me al een halfjaar van tevoren dat er iets aan de hand was met het bestuur. Vrouwelijke intuïtie. Maar dat was voor mij juist een katalysator om boos te worden, omdat ik dat gevoel toen helemaal niet had.»

HUMO Veel vrouwen vinden de wereld van het topvoetbal spannend. Kwamen er weleens andere vrouwen op u af?

Van Gaal «Moet je aan Truus vragen, ha. Ja, tuurlijk. Nu meer dan vroeger. Omdat ik steeds meer in de picture ben gaan staan. Dus ik werd voor veel meer vrouwen aantrekkelijk, waarschijnlijk vanwege het financiële klimaat.»

HUMO Hoe benaderden ze u?

Van Gaal (geamuseerd) «Meestal via foto’s, hè. Dan komen ze naast je staan. Of ze bieden zich aan via sociale media. Dan krijg je heel mooie plaatjes te zien.»

HUMO Veel spelers overkomt het ook, natuurlijk.

Van Gaal (denkt na, nog steeds geamuseerd) «Hoe omschrijf ik dat op een redelijk normale manier… Qua uiterlijk: ik denk dat de meeste topspelers niet zo’n vrouw konden hebben als ze niet die topspeler waren. Laat ik het zo maar zeggen.»


Loodgieter

Louis van Gaal was langs de lijn een keurige, doorgaans rustige coach. Geen druktemaker: ‘Ik hou niet van dat soort trainers.’ Maar de paar acties die hij toepaste om de arbitrage wakker te schudden, hebben iconische waarde gekregen. Zoals die karatetrap in de Champions League-finale Ajax-AC Milan, 1995. Ineens hing daar een trainer in de lucht, papieren vol aantekeningen in de ene hand, pen in de andere. Ruim twintig jaar later, tijdens Manchester-Arsenal, ging hij nog eens over dit fraaie stukje amateurtheater heen, met zijn imitatie van een schwalbe: na wat geschreeuw stortte de trainer ter aarde. Op Twitter ontplofte een kernbom van reacties.

Van Gaal «De fans vonden het fantastisch. Maar je moet zorgen dat je jezelf onder controle hebt als trainer-coach. Zo’n actie past bij mijn emotie, maar niet bij mij als mens.»

HUMO De mens en de emotie kun je toch niet scheiden?

Van Gaal «Ik vind dat je altijd controle moet hebben over je emoties. Maar dat gebeurt niet altijd, en daarom ben je mens.»

HUMO Hoe ervoer u de druk bij belangrijke wedstrijden, met misschien wel 150 miljoen kijkers?

Van Gaal «Ik had nooit in de gaten dat er zoveel miljoenen keken, dat er zo’n miljoenenbedragen in het spel omgingen. Ik was bezig met mijn vak. Als je wint of verliest: dát voel je. Maar voor jezelf, niet voor de wereld, als je begrijpt wat ik bedoel. De druk die ik mezelf opleg, is veel groter dan de druk die een ander me ooit kan opleggen. Ik ben ongelooflijk fanatiek: ik wil zélf winnen.

»Toen ik nog een klein jongetje was, van een jaar of 5, 6, barstte ik in huilen uit bij verlies. Dat leer je af. Maar ik heb nooit tegen verlies gekund. Als ik kaart met mijn vrienden – met wie ik al veertig jaar kaart – word ik soms heel boos. En bij vrienden laat je je nog meer gaan dan bij vreemden.»

HUMO Nog meer dan tijdens sommige persconferenties?

Van Gaal (waakzame blik) «Nou, in die 46 jaar zijn er misschien twintig persconferenties geweest, of niet eens zoveel, waarin ik heb uitgehaald. Dus ik vind dat een overdreven vraag. En er zat altijd een argument achter mijn emoties. Maar goed, daarover zullen de meningen verdeeld zijn.»

undefined

'Ik denk dat de meeste topspelers niet zo'n vrouw konden hebben als ze niet die topspeler waren'

HUMO In de mail die u mij stuurde, voorafgaand aan dit gesprek, schreef u dat u niet altijd de gemakkelijkste bent geweest voor sportverslaggevers. Dat erkent u wel?

Van Gaal «Ja. Ik stelde journalisten ter discussie. Dat vinden ze nooit prettig. En dan in het openbaar. Ik weet wat dat betekent, in het openbaar.

»De loodgieter kwam van de week bij ons langs. Denk je dat ik dan mijn mening geef over de lekkage en het werk van de loodgieter? Ik niet. Ik heb er geen verstand van. Dus ik vraag alleen: moet ik nog iets vernieuwen of niet? Maar zo’n journalist geeft gewoon zomaar z’n mening, tijdens een persconferentie.»

HUMO En als het nog lekt, nadat de loodgieter is geweest?

Van Gaal «Dan zeg ik tegen de loodgieter: hoe kan het dat het hier nog lekt? En dan moet-ie antwoord geven, ja. Maar ik vraag nog steeds naar het hoe en waarom. Jij moet vragen waaróm ik kwaad werd tijdens persconferenties. Want negen van de tien keer was dat om een ander te beschermen.»

HUMO Tegenwoordig werkt u als voetbalanalist voor Ziggo Sport, bij Europese topwedstrijden. In het blad Voetbal International – een tijdschrift waarmee u een getroebleerde verhouding hebt – werd u de beste voetbalanalist van het moment genoemd.

Van Gaal (kijkt sceptisch) «Daar koop ik niks voor, natuurlijk.»

HUMO Mooi om te horen, toch?

Van Gaal «Misschien voeg ik iets toe wat er nog niet was. Daar zal het mee te maken hebben. Het is altijd leuk een compliment te krijgen – in welke vorm dan ook. Het is niet zo dat ik daar immuun voor ben.»

HUMO U staat nu wat meer aan de journalistieke kant. Hoe is het om op te treden vanuit die rol?

Van Gaal «Ik heb wel laten zien hoe het zou moeten, als ik collega’s interview. Zoals met Giovanni van Bronckhorst. Door niet met meningen over een wedstrijd te komen bij een coach, maar open vragen te stellen. Toen betrapte ik mezelf erop dat ik dat graag deed. Om de wereld te laten zien hoe je een vraag moet stellen.»

HUMO De pers verweet u aan het begin van het WK dat het succesvolle spel van Oranje niet aanvallend genoeg was. Dat was wel iets om nijdig over te worden.

Van Gaal «In het begin, zeg je? Dat duurde tot de kwartfinale. De Telegraaf kreeg allemaal opzeggingen, en de kijkcijfers van ‘Voetbal Inside’ gingen helemaal naar beneden. Dat wist ik toen nog niet, hoor, dat heeft men mij later verteld.»

HUMO Drong het wel tot Truus door?

Van Gaal «Truus kijkt niet naar die programma’s en leest die kranten niet. Zij heeft haar eigen managementmodel. Dat is het simpele model. Ik lees wel alle kritiek, want ik moet kunnen anticiperen. Als het nog lekt, moet de loodgieter dat weten (lacht).»

HUMO Ik denk dat Nederland nu vooral erg betreurt dat u geen trainer meer bent.

Van Gaal «Ik viel een beetje buiten het gemiddelde, denk ik. Qua voetbal dat ik liet spelen, qua aantal prijzen dat ik heb gehaald, qua omgaan met de media.»

HUMO Bent u trots op wat u allemaal heeft bereikt?

Van Gaal «Nou ja: er zijn er niet zoveel die zoveel prijzen hebben gewonnen. Of die meer dan honderd wedstrijden in de Champions League hebben gespeeld met een gemiddelde van 60 procent winst. En ik heb een paar keer bij AZ gewerkt, een kleiner clubje: daarmee ben ik ook eerste geworden.»

HUMO U praat altijd met veel liefde over AZ. Is dat één van uw leukste perioden geweest?

Van Gaal «In mijn ogen misschien wel de leukste. Al zijn de jaren bij Ajax natuurlijk acht jaar van succes geweest. Bij AZ kon je op elkaar rekenen. Ik was er op mijn gemak. Er waren normen en waarden en iedereen wist waaraan hij zich moest houden. Ik werkte daar met een warme, professionele staf. Een gouden tijd.

»Daar zag je ook dat de kwaliteit van spelers, zolang ze maar een redelijk niveau haalt, niet zoveel uitmaakt. Dat de training veel belangrijker is.»

HUMO U was belangrijker dan de spelers?

Van Gaal «Ja. Ik zal nu wel weer uitgelachen worden door de hele wereld, maar dat denk ik. En dat blijkt ook: bij de ene trainer functioneert een elftal wel, bij de andere niet.»

undefined

null Beeld

undefined

'Mijn schoonzoon was in één dag dood. Ik wil dat ook. Alleen niet op 42-jarige leeftijd, maar als ik 98 ben.'

HUMO AZ-eigenaar Dirk Scheringa ging tot het uiterste om u naar Alkmaar te halen. De bestuursvoorzitter van de DSB-bank kwam later, toen u al weg was, zwaar onder vuur te liggen vanwege de woekerpolissen van het bedrijf, en de bank ging failliet. Hoe keek u aan tegen die kwestie?

Van Gaal «Dat de politiek zich van meneer Scheringa had afgewend en dat dat gevoed werd door de bankenwereld – zo keek ik er toen tegenaan. Want die andere banken waren min of meer jaloers op meneer Scheringa. Maar ze deden hetzelfde als meneer Scheringa. De politiek is ook een niet-zuivere wereld. Zo wil ik het omschreven hebben, hè?»

HUMO Maar nu is er de rijzende ster Thierry Baudet, die de Nederlandse politiek wil opschudden.

Van Gaal «Maar goed, die is volgens mij… (schiet weer in de lach) niet vreemd van allerlei bijverschijnselen. Laat ik het zo maar zeggen. Ik wil geen mensen beschadigen.»

HUMO Frank de Boer zei eens: ‘Bij Louis van Gaal kun je onderduiken.’

Van Gaal «Dat is een groot compliment. Ik denk dat veel spelers het zo zien. Dat heeft te maken met het feit dat ik een coach ben die een relatie aangaat met zijn spelers. Ik ga met iedereen een relatie aan. Zelfs op dit moment met jou. Al is het maar anderhalf uur.»

HUMO Waaraan zou een onderduiker zich bij u moeten houden?

Van Gaal «Aan de normen en waarden van Truus en mij. Ik heb altijd afspraken gemaakt met mijn spelers. Binnen dat raamwerk konden ze vrij bewegen. Maar er zaten grenzen aan. Dat vinden spelers prettig. Ik ben vaak biechtvader geweest; ik gaf ze advies en raad. De spelers wisten dat ik daarover niet met anderen sprak. Ook niet met Truus.»

HUMO Was u een soort psycholoog voor ze? Niet zo lang geleden wilde u nog psychologie gaan studeren.

Van Gaal «Een mens die empathisch is, is een halve psycholoog. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben.»


Stropdas

HUMO U heeft moeite met het toenemende egocentrisme in de samenleving.

Van Gaal «Mijn moeder begon zich aan het einde van haar leven steeds meer af te zetten tegen de maatschappij. Ik ging elke week bij haar op bezoek en dacht dan: zo moet ik niet worden. Maar intussen heb ik hetzelfde gevoel.

»Er heeft zich een cultuurprobleem ontwikkeld. Daar hebben we met z’n allen aan meegewerkt. Dat komt door de opvoeding. Vroeger was er niet zoveel aandacht voor de kinderen. Nu is er té veel aandacht voor de kinderen.»

HUMO Ook de spelers zijn veranderd. Wat vindt u van Memphis Depay (ex-Manchester United, nu bij Olympique Lyon), die over zijn hele rug een tatoeage van een leeuw heeft?

Van Gaal «Ik vind dat een mens zelf mag beslissen hoe hij zich aankleedt. Memphis heeft natuurlijk nog bij mij in het elftal gezeten, maar ik had er geen last van. Ik kleed me ook op mijn eigen manier. Hoeveel mensen lopen er nog met een stropdas rond? Ik loop met een stropdas rond.»

HUMO Maar zo’n leeuw?

Van Gaal «Nou, een leeuw is toevallig… (lacht)

HUMO Uw sterrenbeeld.

Van Gaal «Misschien is Memphis ook in augustus geboren. Misschien heeft-ie wat met leeuwen. Ik vind dat helemaal niet erg.»

HUMO En als uw dochters ineens een enorme tatoeage zouden laten zetten?

Van Gaal (meteen) «Dat doen ze niet. Dat komt door hun opvoeding. Daar geloof ik heilig in.»

Hij hoest. Een lichte verkoudheid. Buiten stormt het zoals het alleen aan zee kan stormen. Het gesprek duurt al bijna een uur langer dan afgesproken. De gepensioneerde trainer, die even daarvoor zei dat ongeduld zijn grootste zwakte is, blijft geduldig zitten.

HUMO Als u van buitenaf tegen Louis van Gaal zou aankijken, hoe zou u hem dan omschrijven?

Van Gaal (denkt even na, maakt afwerend gebaar) «Nee, dat doe ik niet. Want ik weet wie ik ben. Dan zou me misschien arrogantie verweten worden. En ik ben helemaal niet arrogant.»

Louis van Gaal steekt nog een keer zijn hand op, naar een groetende meneer – heel hartelijk.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234