null Beeld

Volgende week: een Tarantino bij uw Humo!

Beste lezer, Vrouwe Cinema is trots op u! Door Quentin Tarantino’s ‘Django Unchained’ in Humo’s Pop Poll tot de beste film van 2013 te bekronen, heeft u onomstotelijk bewezen dat u een onmetelijk coole smaak heeft. Djangobravissimo!

Erik Stockman

En wat wil nu het geval? Het geval wil dat u volgende dinsdag bij uw schitterende nieuwe Humo ook een prachtig zilveren schijfje zal aantreffen waarop – Cimbaalslag! Paukenslag! Zweepslag! – Tarantino’s laatste meesterwerkje staat gestanst. Voor de eeuwige twijfelaars: drie fonkelende redenen waarom hij absoluut een plekje in uw dvd-collectie verdient.


Alle info over 'Django Unchained' voor maar 6,70 euro bij Humo »

‘Django Unchained’ is...

1. Swingend!

Wie Tarantino zegt, zegt instant classic soundtracks. Wie kan er nog naar ‘Stuck in the Middle With You’ van Stealers Wheel luisteren zonder aan het legendarische scheermesdansje van Michael Madsen in ‘Reservoir Dogs’ te denken? Wie kan ‘Girl You’ll Be a Woman Soon’ van Urge Overkill nog aanhoren zonder dat de overdoserende Mia Wallace (Uma Thurman) uit ‘Pulp Fiction’ op het netvlies verschijnt? Ook op de geluidsband van ‘Django Unchained’ staan enkele schitterend gebruikte lappen muziek die zich onwrikbaar in uw schedel zullen nestelen, van het onweerstaanbare ‘Django Theme Song’ van Luis Bacalov (‘Djangoooooo!/Django, have you always been alone?’) tot het onsterfelijke ‘Will the Circle Be Unbroken’ – niet in de versie van The Broken Circle Breakdown Band maar door de Nitty Gritty Dirt Band. En vlak nadat Dr. Schultz en Django besloten hebben om samen in de premiejagersbusiness te stappen, en Django plaatsneemt in een nagelnieuw zadel waarin de fiere letter ‘D’ staat gebrand, laat Tarantino – in wat één van de allerfraaiste scènes uit de hele film moet zijn – heel toepasselijk het bloedstollend mooie ‘I Got a Name’ van Jim Croce weerklinken: ‘I’ve got a name/I’ve got a name/And I carry it with me like my daddy did.’ Wedden dat u zal meeneuriën?


2. Geestig!

De vrouwelijke heldin (Kerry­ Washington) die de iconische naam Broomhilda von Shaft blijkt te dragen: lachen! De praktisch onherkenbare Samuel L. Jackson die een boosaardig goeie parodie neerzet op de huisneger uit ‘De hut van oom Tom’: gieren! De Ku Klux Klanners (onder wie Don Johnson en Jonah­ Hill) die – in een scène die van Mel Brooks had kunnen zijn – luidkeels staan te jammeren dat ze niks kunnen zien door de slecht geplaatste gaten die ze in hun belachelijke maskers hebben geknipt: brullen! Maar zo heel af en toe krijgen de grapjes, de knipoogjes en de oneliners in ‘Django Unchained’ iets heel erg wrangs, zoals tijdens de even hilarische als schokkende doodskopmonoloog van de wreedaardige plantagekeizer Calvin Candie (de werkelijk angstaanjagende Leonardo DiCaprio). ‘De galgenhumor in ‘Django’ is soms fucked up,’ zei Tarantino daarover. ‘Is het wel oké om met dit soort onderwerpen te lachen? Ik ben er zelf niet eens zeker van.’


3. Aangrijpend!

Zo rond de zestigste minuut ontspint zich een briljante nachtelijke dialoogscène die tot de ontroerendste tafereeltjes behoort die Tarantino ooit heeft gedraaid: namelijk wanneer Dr. Schultz aan Django voorstelt om samen in de bounty hunting business te stappen. Django, die het niet bepaald gewend is dat blanken hem de hand reiken, kan zijn oren niet geloven: ‘Why do you care what happens to me?’ Het antwoord van Dr. Schultz: ‘As a German, I’m obliged to help you on your quest to rescue your beloved Broomhilda.’ Waarna ze hun partnership bezegelen met een handdruk. Een blanke en een zwarte hand die mekaar vinden in het dromerige schijnsel van een zacht flakkerend kampvuurtje: het is maar een korte momentopname uit een knetterende western van bijna drie uur, maar een mens krijgt er toch heel even een krop in de keel van. Mooi gedaan, Mr. Tarantino.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234