de strijd op leven en dood van radio minerva
‘Volgens een verpleegster is het effect van onze radio op dementerende patiënten ongelofelijk’
Plotches speile doen ze op alle radiozenders, maar nergens zo gezellig als op Radio Minerva, dat nog steeds uitzendt vanuit ‘de chalet’ op Linkeroever. Maar radiostilte dreigt, nu de Antwerpse seniorenzender van voorzitter Frank Boekhoff begin dit jaar zijn vergunning is kwijtgespeeld na een klacht van een Franse concurrent.
‘Mannekes, mannekes, wa ne práchtigen dag! En ook in uw oorkes zal nu het zonneke schijnen, want hier is onze vriend Frank Sinatra met ‘On the Sunny Side of the Street’, gevolgd door Diana Dors, de madonna met de big boobies! Hoe oud is die nu? Ge weet wat ze zeggen van hete vrouwkes, hè: een oude schuur die in brand staat, is niet te blussen!’
Geen enkele andere zender doet je zo vaak glimlachen als Radio Minerva. Geen enkele andere zender dompelt de luisteraar zo gul onder in een warm bad van gelijke delen troost, nostalgie en escapisme. It’s a wonderful world op Minerva. De bezieling van de oude deejays is ongeëvenaard en raakt je recht in het hart. Minerva forever, dan? Of stevenen we af op the last waltz?
HUMO Beste Minerva-voorzitter, leg eens uit: waarom kunnen niet alle radio’s zomaar uitzenden?
FRANK BOEKHOFF «Er zijn zeer weinig FM-frequenties beschikbaar, want de VRT neemt er heel wat in beslag, net als landelijke zenders zoals Joe, Nostalgie en Qmusic en netwerkradio’s zoals TOPradio. De FM-band moet dus verknipt worden, en die frequenties mogen niet overlappen: als je hier zomaar iemand in het wild laat uitzenden, zou dat storing kunnen veroorzaken op de uitzendfrequentie van de politie in Antwerpen, of zelfs in Breda.»
HUMO En zo is er nu een bikkelharde strijd aan de gang om één radiofrequentie, jullie geconsacreerde 98.0, alias den achteneigeteg pungt nul. Wie is jullie grote concurrent?
BOEKHOFF «Een Franse belangengroep die hier de zender Radio FG uitbaat, wat staat voor Fucking Good. Je hoort er dance, house, techno. Ze bezitten 22 zenders in Frankrijk en Monaco en beschikken over een schier eindeloos budget. Ze kunnen zich dus een batterij advocaten en een juridische uitputtingsslag veroorloven. Die advocaten hebben een procedurefout in ons dossier ontdekt en daarmee stellen ze prompt ons hele bestaan in vraag. Ze hebben zelfs geëist dat we onmiddellijk zouden stoppen met uitzenden! En ze blijven maar pushen bij de Raad van State. Zij hebben tijd en geld en lobbyisten genoeg. Daar kunnen wij als klein radioke niet tegenop, hè.»
HUMO Jullie putten toch ook inkomsten uit reclame?
BOEKHOFF «Ja, maar dat zijn de piepkleine budgetten van lokale middenstanders, niet Coca-Cola of BMW! En wij moeten dat noodgedwongen beperken. Het is ondenkbaar dat we een groot aantal lange, opdringerige reclameblokken zouden inlassen, want daar worden onze luisteraars stiepelzot van. Zij luisteren naar Minerva voor de rust.
»Nu, Minerva is al lang niet meer louter een seniorenradio: wij gaan veel breder, onze luisteraars zitten overal! Af en toe gaat een stem op dat Minerva moet ‘opschuiven’, verruimen, jongere muziek programmeren. Dat doen we ook, maar heel subtiel en met mondjesmaat, we verwateren niet. Crooners en easy listening blijven centraal staan omdat die muziek stressbestrijdend is, en ménselijk. Minerva biedt de luisteraar rust, warmte en troost, dat merken wij aan alle reacties. Maar hoe kwantificeer je ‘troost’ in een dossier?»
...
‘En dat was dan ‘American Patrol’ door de bigband van Hugo Strasser. Uit Duitsland. Gene paniek, mannekes, die mens valt hier niet binnen, hij speelt alleen maar een muziekske.’
HUMO Waarom kan een Franse groep in Vlaanderen een oer-Vlaamse radio aanvallen?
BOEKHOFF «Omdat minister Sven Gatz in 2017, toen de vergunningen vervielen, de aanvragen heeft opengesteld voor iedereen, inclusief ‘nieuwe initiatieven’. In theorie is dat democratisch, maar als Napoleon hier morgen een radiozender wil vestigen, kan dat dus ook, hè. En die nieuwe initiatieven, ook de Franse, kregen prompt dezelfde rechten als wij, die al meer dan veertig jaar onze waarde hebben bewezen!»
HUMO Achter heel wat radio’s opereert een politieke partij in de schaduw. Radio Centraal had van meet af aan een uitgesproken linkse signatuur. Over Minerva wordt gefluisterd dat het Vlaams Belang jullie genegen is.
BOEKHOFF «Dat is stemmingmakerij. Die partij beweert dat ze het volk steunt, maar wij hebben geen enkele band met hen, en evenmin met een andere partij. De N-VA heeft ons recent morele steun betoond, net als vrijwel álle andere partijen, simpelweg omdat in het Antwerpse iedereen weet hoe nuttig én populair Minerva is.»
...
‘Te koop: een kleine kerkstoel en een grote kerkstoel.’
‘Wat is het verschil? Precieze informatie is beter.’
‘Ik denk dat de kleine kleiner is dan de grote. Er is ook een barkruk bij. Als ge dan te lang zijt blijven pintelieren op die barkruk, dan kunt ge penitentie doen op die kerkstoel. Weet ge nog, biechten? Dan moest ge zeggen: ‘Eerwaarde, ik heb op de foor in de rups een meiske gekust.’ En dan vroeg die pastoor: ‘Wat is haar adres?’’
HUMO Radio Minerva is voor de volle honderd procent opgetrokken uit gezelligheid en good vibrations. Legt dat bij de commissie gewicht in de schaal?
BOEKHOFF «Ik vrees van niet, het gaat enkel om cijfers en marketingplannen en technische fiches. Nu, het zijn hier niet de middeleeuwen, hè! Recent hebben we nog zwaar geïnvesteerd in een nieuwe mengtafel, helemaal up-to-date. Toen ze van de VRT hier kwamen filmen, zei die regisseur: ‘O, die hebben wij ook.’
»De beoordeling van die dossiers is een soort examen, met punten zoals op school. Vorige keer eindigden wij met een rapport van 87,4 procent: we wonnen in de fotofinish met 0,5 procent van onze concurrent. Wat ook in ons nadeel speelt, is dat in die commissie geen senioren zetelen: die rechters zijn overwegend jonge mensen die geen voeling hebben met onze zender.»
...
‘Te koop: ne secretaire. Da’s een bureauke met vier poten… Een secretaresse met vier poten? Vier borsten lijkt me beter, of vier hánden, want wat ze daar allemaal mee zou kunnen doen…’
HUMO Je zou kunnen stellen dat Radio Minerva na al die jaren tot ons nationale patrimonium is gaan behoren.
BOEKHOFF «Awel, dat is écht zo! Minerva is authentiek. Onze deejays zijn niet van die gladde types, het zijn mensen van vlees en bloed die fouten maken, en niemand die zich daaraan stoort. Integendeel: het is gezellig en ménselijk. Ons amateurisme versterkt de band met de luisteraar. Wij merken al decennialang dagelijks dat onze luisteraars voor Minerva een liefde voelen die ze niet voelen voor pakweg Radio 2. Er is een zeer grote verbondenheid tussen de deejays en de luisteraars. Wij moedigen dat natuurlijk ook aan: bij Minerva kunnen luisteraars meer dan elders bellen, langskomen, verzoekjes indienen… Wij zenden ook op verplaatsing uit: zorgcentra, ziekenhuizen, het havenhuis, een gerenoveerd lichtschip, rusthuizen... Dat kan een technozender niet, hè.
»Maar voor de beoordelingscommissie telt enkel de toekomst. Al wat wij in het verleden voor de burger hebben gedaan, wordt amper in overweging genomen. Nochtans zijn er positieve invloeden die je niet in cijfertjes kunt vatten. Minerva vervult absoluut een sociale functie. Ik had net nog een verpleegster aan de lijn die zei dat het effect van onze radio op revaliderende en dementerende patiënten ‘ongelofelijk’ is, ‘veruit het beste medicijn!’.
»We kregen eens een noodoproep van een 90-jarige dame die na een val ergens revalideerde waar ze Radio Minerva niet kon ontvangen. Toen zijn we haar een degelijk radiotoestel met groot bereik gaan brengen. Voor zo iemand bieden wij houvast. Nog straffer: in de meer dan vijftig woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen heeft de directie ervoor gezorgd dat Minerva te allen tijde te ontvangen is, da’s daar een officiële richtlijn!
»De pest is: bij zo’n 21ste-eeuwse beoordelingscommissie is alles hightech. In één week tijd verzamelden wij meer dan 20.000 handtekeningen op petities.com, online dus. Maar wat hoor ik dan? Dat het gros van onze luisteraars om papieren petitieformulieren smeekt, want zo’n website is voor hen te ingewikkeld. Onze werkelijke achterban is dus veel groter.»
HUMO Minerva moet blaaive, zoveel is duidelijk. Maar wat nu? The best is yet to come, zoals Frank Sinatra zong?
BOEKHOFF «Waarschijnlijk. Hopelijk. Het is aan mediaminister Benjamin Dalle om een nieuwe ronde aan te kondigen in het Staatsblad. En dan moeten we een nieuw dossier indienen, met een nieuwe stemronde. En dan zullen we zien wat ze in Brussel verkiezen: Oude Belgen of Nieuwe Fransen.»