null Beeld

Volt: Erika Van Tielen

Het koude zweet was Erika Van Tielen vóór de opnames al uitgebroken, want een blaffer in de hand houden, laat staan ermee schieten, nee, dat kon ze zich niet voorstellen.

Sven Spoormakers

Toch moest het, want ze maakt voor 'Volt' een reportage over schietclubs, en over de - uiteraard - schietgrage bezoekers van zulke etablissementen.

'Het was nog een heel gedoe om in zo'n schietclub binnen te geraken, want ze staan daar niet te wachten op pottenkijkers, en al helemaal niet op pottenkijkers die een camera meebrengen. Voor ik naar binnen mocht, moest ik zelfs nog een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen!' Waarop wij:


HUMO Kréég jij dat dan, zo'n bewijs van goed gedrag en zeden?

Erika Van Tielen «Ik ben er vrij zeker van dat ik geen strafblad heb!»


HUMO Blij toe dat naakt op de cover van Humo staan nog onder 'goed gedrag en zeden' valt. Maar wat ik vragen wilde: ben jij ooit beschoten?

Van Tielen «Reken maar! Bij het paintballen, laatst in Miami. Dat vond ik al zo erg, laat staan dat ik in een echt vuurgevecht terecht zou komen. Geloof me: 't zijn dan wel plastic bolletjes, maar dat doet zéér, hoor!

»En 't is ook niet zo'n onschuldig spelletje als het eruitziet. Ik heb daar een groepje jongens aan het werk gezien die blijkbaar heel regelmatig gingen paintballen. Aan de manier waarop zij met hun wapens omgingen, zag je dat het niet zomaar voor de fun was: ze gedroegen zich als echte commando's.

»Misschien is het wel typisch mannelijk, dat schieten en spelen met geweren. Op zo'n paintballterrein veranderen ze allemaal in Rambo.»


HUMO Jij voelt de adrenalinerush niet als je de trekker overhaalt?

Van Tielen «Nee. Ik ben nogal een bangerik: ik krijg al schrik als ik nog maar aan de knal dénk. Als ik mensen met geweren zie, zelfs al is aan het schietkraam op de kermis, roept dat meteen allerlei onprettige associaties op: oorlog en geweld, kindsoldaten in Congo, of de verschrikkelijke beelden uit 'Bowling for Columbine' van Michael Moore


HUMO In de Verenigde Staten zijn wapens thuis net zo ingeburgerd als bij ons een microgolfoven.

Van Tielen «De cowboymentaliteit, zeker? Of geeft dat een gevoel van macht? 'Kijk mij eens, ik heb een revolver!' Míj geeft dat een heel vies gevoel. Waarom loop je met een wapen op zak over straat? Waarom zit er een pistool in je nachtkastje?»


HUMO Om jezelf te beschermen?

Van Tielen «Da's een vals gevoel van veiligheid. Want als je bedreigd wordt door iemand met een wapen en je haalt zelf je geweer boven, dan is de kans veel groter dat er écht wordt geschoten en dat het uit de hand loopt. Kijk maar naar wat er onlangs in Schaarbeek is gebeurd, die juwelier die een overvaller doodschoot.

»Dat is toch niet nodig? Alle juweliers zijn toch uitstekend verzekerd tegen overvallen? Je hoeft geen mens dood te schieten voor een paar edelstenen. Ook al is het dan een crimineel.»

Herbekijk de filmpjes van Erika Van Tielen in MiamiHerbekijk het filmpje \'Wie zou u het liefst uit de kleren zien gaan?\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234