null Beeld

Volt: Kobe Ilsen

'Een goeie reportage over hete maatschappelijke hangijzers, trends en hypes, gevolgd door een relevante discussie': ziedaar de programmaverklaring van 'Volt'.

Mogen we dit seizoen nieuwigheden verwachten, of blijft alles lekker bij het oude?

Kobe Ilsen «Het tweede! Een nieuw decor zat er gezien de besparingen niet in - gelukkig was het oude nog lang niet versleten. Inhoudelijk hebben we ook niet aan de formule geprutst, ook al omdat 'Volt' lang niet slecht scoorde bij de kijkers. Op de undercoverreportages en de reclametests worden we zelfs vaak aangesproken, dus die moesten er zeker ook in.»


HUMO De populariteit van tv-programma's valt vaak af te lezen aan hoe vaak ze worden rondgestuurd via de Facebooks dezer wereld. Hoe zit dat met 'Volt'?

Ilsen «Volgens een onderzoek bestaat ons publiek vooral uit iets oudere mensen: niet meteen de best vertegenwoordigde leeftijdscategorie op socialenetwerksites. Maar toch hebben we vorig jaar een paar filmpjes gehad die gretig rondgestuurd werden.

»Op de redactie checken we soms welke fragmenten uit 'Volt' op YouTube gezet werden, en dan blijkt daar toch altijd een paar duizend man naar gekeken te hebben. Naar YouTube-normen is dat natuurlijk peanuts, maar we zijn geen 'In de gloria' of 'Willy's en Marjetten', hè. We blijven een programma van de nieuwsdienst.»


HUMO 'Volt' is een kruising tussen een debat- en een consumentenprogramma. Vind je 't niet lastig om die spreidstand vol te houden?

Ilsen «Nee. De verschillende onderwerpen in één aflevering liggen soms behoorlijk ver uit elkaar, maar daardoor krijgt het programma een snedig tempo. En ik geloof dat de Eén-kijker dat voelt: 700.000 kijkers en 33 procent marktaandeel is niet niks.

»Wij krijgen wel eens het verwijt dat we te weinig nuanceren, maar laat dat nu net de charme van 'Volt' zijn: we raken véél thema's aan en we kunnen de mensen prikkelen om verder na te denken, in plaats van dat we het definitieve debat serveren met een kant-en-klare oplossing op het eind.

»Vorige week hadden we nog een item over immersiescholen (scholen waarin sommige vakken in een vreemde taal worden gegeven, red.): dat kun je op een kwartier tijd onmogelijk helemaal uitdiepen, maar we hebben het toch maar geïntroduceerd bij een mooie schare Eén-kijkers.»


HUMO Tot slot: vorige week raakte bekend dat de autobiografie van Ben Collins, de autocoureur die gestalte gaf aan The Stig, uiteindelijk toch mag verschijnen. Verplicht leesvoer voor een 'Top Gear'-fan als jij?

Ilsen «Alleen het hoofdstuk over 'Top Gear' (lacht). Serieus: 't is jammer dat hij ontmaskerd is - hoewel: je kunt nooit weten of hij het écht was, nietwaar.

»Ik ben nu vooral benieuwd hoe ze hem uit het programma gaan schrijven. Toen de vorige Stig - Perry McCarthy - ontmaskerd was, hebben ze 'm van op een vliegdekschip de zee in gekatapulteerd. En ik geloof dat ze toen maar half zo pissig waren dat het was uitgelekt als nu. Dat belooft, dus.»

Volt

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234