null Beeld

Voor 96 procent een match, voor 100 procent verliefd: Toon & Frie uit 'Blind getrouwd'

Het ‘Blind getrouwd’-experiment zit er bijna op. Volgende week weten we of al die tortelduifjes nog steeds hetzelfde nest delen. Al hoef je geen wetenschapper te zijn om vast te stellen dat Toon en Frie niet alleen blind getrouwd, maar ook blind verlíéfd zijn. ‘Ons geheim? We nemen het programma serieus, maar onszelf niet.’

Katrien Depecker

'Het ging zó vlot dat we dachten: moeten we niet eens wat ruzie maken?'

De zelfstandige bankagent en de IT-specialiste hadden geen extra oefeningen van de therapeuten nodig om het gesprek op gang te krijgen én te houden, ze slaagden erin meubels te kiezen zonder elkaar op de zenuwen te werken en wisten zelfs hun schoonouders te tolereren: voor Toon en Frie is de wetenschappelijke liefdesmatch overduidelijk een match made in heaven. De zuinige zoentjes werden gisteren na het beslissingsmoment ingeruild voor een hartstochtelijke kus, en op 10 april zullen ze vieren dat ze al vijf maanden gelukkig getrouwd zijn.

HUMO Vóór jullie deelname aan ‘Blind getrouwd’ waren jullie supersingles, zoals dat heet: jullie hadden een goede job en een druk sociaal leven, waardoor er weinig tijd overbleef voor een relatie.

TOON (knikt) «Volgens mij stoppen sommige supersingles hun agenda met opzet vol om het gemis niet te hoeven voelen. Als single kan je voor nagenoeg alles een alternatief vinden: vrienden genoeg om iets mee te gaan drinken. Maar ook al was ik amper thuis, toch miste ik dat vaste moment met z’n tweetjes: samen gezellig op restaurant gaan, bijvoorbeeld.»

FRIE «Een liefdesrelatie is anders dan een vriendschapsrelatie. Ik was een happy single, maar wat ik nu heb met Toon, gaat dieper.

»Ik was een jaar single toen ik me had ingeschreven voor ‘Blind getrouwd’, en ik had in die periode al eens mijn toevlucht genomen tot datingapps. Maar dat was me iets te oppervlakkig: een foto zegt niets over de inhoud van een persoon.»

HUMO En die inhoud probeerde je niet te achterhalen via dates?

FRIE «Laten we zeggen dat ik toen gemerkt heb dat iemands uiterlijk niet gerelateerd is aan zijn inhoud, en dat die dates in mineur geëindigd zijn (lacht).»

TOON «Ik was benieuwd hoe je dat ging verwoorden (lacht).

»Ik was bijna anderhalf jaar single, na een lange relatie. Een bewuste keuze: ik had geen zin om energie te stoppen in Tinder en al die dingen. Ik dacht: on verra.»

HUMO De grootste groepen singles bestaan dezer dagen uit hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen…

TOON (onderbreekt) «Amai, hier kom ik als hoogopgeleide man goed uit, bedankt! (lacht luid)»

HUMO Frie, merkte jij als hoogopgeleide vrouw dat mannen vaak door jou geïntimideerd waren?

FRIE «Dat niet, maar wel dat ze het soms lastig hadden met het feit dat ik lange dagen klop en ambitieus ben. Daarom ben ik ook zo blij dat Toon en ik op dezelfde lijn zitten. Ik vertrek meestal tussen vijf en zes uur ’s ochtends naar mijn werk, om pas tussen zes en zeven uur ’s avonds weer thuis te zijn.»

TOON «Een standaard werkdag duurt bij mij van halfnegen ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. Maar vaak heb ik nog laat afspraken bij mensen thuis, waardoor ik pas om tien uur ’s avonds in de zetel kan neerploffen. Gelukkig is dat geen twistpunt: ik plan die afspraken op avonden waarop Frie ook laat thuiskomt. Een 40 urenweek is voor ons een uitzonderlijk rustige week.»

HUMO In het begin van ‘Blind getrouwd’ zei Marjolein dat ze al na twee à drie goede gesprekken verliefd kan worden. Slaat jullie hoofd ook makkelijk op hol?

TOON «Ik moet me eerst op m’n gemak voelen. Pas als er wederzijds vertrouwen is en ik mezelf kan zijn, kan ik eventueel verliefd worden. Maar dat gebeurt zelden.»

FRIE «Bij mij gaan er meestal een paar maanden over. Terwijl het nu al binnen de vijf weken gebeurde! Uitzonderlijk.»

HUMO De premisse van ‘Blind getrouwd’ bestaat erin het romantische ideaal aan de kant te schuiven: geen vonken en vuur verwachten, wél iemand die aan je noden voldoet. Konden jullie je daar makkelijk overheen zetten?

TOON «Ik wist: als je hieraan meedoet, doe je het tegenovergestelde van hoe mensen normaal een relatie beginnen. Normaal vertrek je bij fysieke aantrekkingskracht en probeer je daarna uit te vissen of je ook goed met elkaar kunt opschieten. Nu wéét je al dat je op een dieper niveau zult overeenkomen, pas daarna moet je uitzoeken of je je ook aangetrokken voelt tot elkaar.»

FRIE «We zijn allebei rationele mensen, wij hadden geen romantisch ideaalbeeld. Bij ons is het goed uitgedraaid, maar in het andere geval was het ook goed geweest.»

HUMO Hoeveel uur per dag werden jullie vergezeld door een cameraploeg?

FRIE «Tijdens de huwelijksreis: continu.»

HUMO Het was dus meer een groepsreis?

FRIE «Toen we op restaurant gingen, werd de camera op een statief gezet zodat we met z’n tweetjes konden dineren. Dat is toch aangenamer dan door vier mensen omringd te zijn.»

HUMO Begin je met hoge verwachtingen aan ‘Blind getrouwd’, omdat je weet dat je toekomstige volgens de wetenschap bij je past?

FRIE «Je moet realistisch blijven. Ik geloof dat je mensen tot op een bepaalde hoogte wetenschappelijk kunt matchen, al is er volgens mij toch nog ‘iets’ dat er gewoon moet zijn. Bij ons was die klik er gelukkig.»

TOON «Ik ben er open-minded aan begonnen. Je voert eerst tientallen gesprekken met psychologen die een dossier over je bijhouden. Ik vroeg eens: ‘Het is de eerste keer dat we elkaar zien, maar je hebt al een heel dossier over mij. Zeg nu eens in twee minuten wie ik eigenlijk ben.’ Twee minuten later zat ik hen met open mond aan te gapen: ‘Wow.’ Dat hun analyse klopte, schonk vertrouwen.

»In de overeenkomst met Medialaan staat dat je niet verplicht bent om ja te zeggen op je trouwdag. Maar op het moment dat je daar staat, wil je weten waar die voorbereiding toe heeft geleid.»

HUMO Wat waren jullie dealbreakers?

FRIE «Geen rokers of bedriegers.»

TOON «Geen twijfelaars of niet-ambitieuze vrouwen. Dan bedoel ik niet dat ze een gigantisch gekke carrière hoeft te hebben, maar ze moet wel iets van haar leven willen maken.»

HUMO Lieve zei aan de start: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Hebben jullie dat gedacht?

FRIE «Pas toen het in de media begon te komen. De impact is toch groter dan verwacht. Vlak voor ik de trouwzaal binnenging, flitste plots door mijn hoofd: amai, wat ben ik nu aan het doen?! Waarna ik ben binnengewandeld (lacht).»

TOON «Ik had dat op het moment dat ik me versproken had.»

HUMO Juist: jij vroeg Frie haar vader of hij het nog steeds oké vond dat je met zijn vrouw zou trouwen.

TOON «Ja, dat zal me de rest van m’n leven achtervolgen (lacht). Je ziet me op een bepaald moment omhoogkijken. Dat is het moment waarop ik dacht: aargh, stómme kloot.»

FRIE «Hahaha!»

HUMO Frie, waar jij je het meest zorgen over maakte: ‘Wat als we elkaar niet aantrekkelijk vinden?’ Gelukkig was het eerste wat Toon tegen je zei: ‘Je ziet er fantastisch uit.’ Omdat je weet dat vrouwen een complimentje altijd appreciëren, Toon?

TOON «Dan zou het makkelijk zijn! (lacht luid) Ik was gewoon eerlijk.»

HUMO Wendy kreeg die bevestiging niet van Damiano: viel er na dat compliment een last van je schouders, Frie?

FRIE «Ja, want aantrekkingskracht kan je niet wetenschappelijk meten, en dat blijft toch een belangrijke factor. Maar we hebben het elkaar ook direct gevraagd zodra we de trouwzaal verlieten. Die directheid heeft ons al veel goeds opgeleverd.»

HUMO Vanaf 75 procent wordt door de experten een pre-match gevormd. Jullie haalden een gigantisch hoge 96 procent. Op welke vlakken gaat het nu makkelijker dan in vorige relaties?

FRIE «Ik wist, zeker naar het einde toe, dat Toon mij veel kon bieden wat ik in vorige relaties miste.»

TOON «We zijn elkaars grootste bewonderaar. Er is een wederzijdse vorm van respect, wat ik heel belangrijk vind.

»Die 96 procent zorgt ervoor dat heel veel dingen vanzelfsprekend zijn. Ik hoef er niet van wakker te liggen dat ik ’s avonds laat nog aan het werk ben, want mijn partner is dan vaak ook nog druk in de weer. Maar als we dan tijd voor elkaar maken, zorgen we ervoor dat het echt qualitytime is. Verder zit het ’m in kleine dingen. Als we iets in het nieuws zien passeren, zegt Frie vaak luidop wat ik aan het denken ben. En we zijn allebei ordelijk: voor we gaan slapen, plooien we het tv-dekentje op. En zo zijn er nog veel dingen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Wat ik gek vind: als er na #MeToo dan eens een man op tv komt die respect toont voor zijn vrouw, maken we hem op Twitter uit voor homoseksueel ''

HUMO Een opmerkelijke parallel, Frie: toen jij je vader vroeg wat hij ervan zou denken als je zou trouwen, zei hij: ‘Dat ik een dag congé zal moeten vragen.’ Toon, toen jullie therapeute je vertelde dat je zou trouwen, zei jij: ‘Mag ik mijn agenda nemen om de datum te noteren?’

FRIE (slaakt een gilletje) «Dat is waar!»

TOON «Confronterend, ik had daar zelf nog niet bij stilgestaan.»

FRIE «Nu ja, er zijn wel verschillen tussen Toon en mijn vader.»

TOON «Gelukkig maar (lacht).»


de IQ-strijd

HUMO Jullie lijken weinig problemen te hebben. Of maken jullie gewoon van weinig een probleem?

TOON «We gebruiken veel humor in onze relatie. Zo kan je het toch luchtig houden als je direct bent.»

FRIE «Daardoor zullen er nooit ergernissen de kop opsteken: we zeggen elkaar meteen wat ons stoort.»

HUMO Zoals toen je op huwelijksreis zei dat je Toons vrijetijdskledij wilde restylen? Na amper een week! Volgens Toon zou het niet lukken.

FRIE «Het is ondertussen al gebeurd! (lacht luid)»

TOON (morrend) «We zijn misschien één keer samen gaan winkelen.

»Als mensen ons bezig horen, denken ze vast weleens: amai, die zijn hard tegen elkaar.»

HUMO Zoals toen je tegen Frie zei dat het wel heel toevallig is dat ze haar portefeuille ‘vergeet’ als jullie uit eten gaan?

FRIE «Ja, leg dat maar eens uit!»

TOON (zucht) «Man man man, hier gáán we weer. Onlangs werd ik aangesproken door een vrouw: ‘Mocht je huwelijk toch slecht aflopen: mijn dochter is nog vrijgezel! Ik zal wel voor haar eten betalen!’»

FRIE (lacht) «Nu, dat komt ook wel omdat ik had gezegd dat ik alles fiftyfifty wil delen.»

TOON «Net op het moment dat het haar beurt was om te betalen, had ze haar portefeuille vergeten. Maar voor alle duidelijkheid: dat was als grap bedoeld. Het is niet zo dat we alles tot op de cent uitrekenen.

»Toen dat fragment online kwam, was ik was bang dat ik gefileerd zou worden, maar veel mensen reageerden met: ‘Dat is zo herkenbaar!’»

HUMO Op de huwelijksreis hadden jullie het ook over jullie IQ. Frie, jij haalde 131 op de IQ-test. Toon haalde 126, terwijl hij ervan overtuigd was dat hij een hogere score zou halen. Een deuk in je mannelijke ego?

TOON «Dat is weer zoiets! We zaten anderhalf uur in die auto en waren bezig over alle testen. Toen dat fragment uitgezonden werd, zaten we te gieren van het lachen: die dramatische muziek die eronder gemonteerd was!»

HUMO Jullie rimpelloze parcours maakte jullie bezorgd: ‘Ik ben bang dat het allemaal een beetje té vlot gaat.’ Het is nooit goed?

TOON «Ik was daar bezorgd over omdat ik in mijn twee vorige lange relaties nooit ruzie had. Op een bepaald moment was het gewoon op, waarna we uit elkaar zijn gegaan. Ik dacht: goh, het is hier weer keivlot aan het lopen. Wat als het weer op hetzelfde uitdraait? Moeten we niet eens ruzie maken?»

FRIE «We vroegen ons af of het wel normáál was: ‘Moeten we niet af en toe eens een dipje hebben?’»

HUMO Zouden jullie op elkaar afgestapt zijn als jullie elkaar op café waren tegengekomen?

FRIE «Ik zal niet zomaar op een onbekende afstappen.»

TOON «Ik ook niet. Wat moet je trouwens tegen een wildvreemde zeggen? Ik blijf liever ver weg van melige openingszinnen.»

FRIE «Een man heeft ooit eens tegen mij gezegd: ‘Deed het pijn toen je uit de hemel viel?’ Toen ben ik snel weggelopen.»

TOON «Een vriendin vertelde dat een man haar eens aansprak met: ‘Als ik in je ogen kijk, dan verdrink ik!’ Waarop ze antwoordde: ‘Ik zal je zwembandjes brengen.’ Zalig (lacht).»

HUMO Wanneer wisten jullie dat jullie getrouwd wilden blijven?

FRIE «Na ongeveer vier weken hebben we tegen elkaar gezegd: ‘Dit gaat té goed om niet door te gaan.’»

TOON «We reden stressvrij naar het gemeentehuis voor ons beslissingsmoment. De gemiddelde Vlaming zal dat ook wel aangevoeld hebben: ‘Blijven die samen? No shit, Sherlock.’»

HUMO Aljosja zei wijselijk tegen de twijfelende Lieve: ‘Wanneer is goed goed genoeg?’ Zijn we te veeleisend geworden?

FRIE «Er zijn nu veel meer mogelijkheden om iemand te ontmoeten: je downloadt een app en morgen staat er wel weer iemand voor de deur. Vroeger deed je langer je best.»

TOON «Twee à drie generaties geleden begonnen mensen een relatie met iemand uit hun gemeente. Nu is de wereld je achtertuin. Daar komt nog bij dat veel mensen willen voldoen aan het ideaalbeeld. Wij spiegelen ons niet aan het perfect gefotoshopte Instagramplaatje. Wij zijn allebei tevreden met wie we zijn. Dat helpt.»

HUMO Lieve vindt jullie het mooiste koppel. En jullie?

FRIE «Misschien raar omdat ze niet meer samen zijn, maar voor mij is dat Wendy en Damiano. Ze zijn heel eerlijk en oprecht geweest: mooi en triest tegelijk. Heel spijtig dat het niet gelukt is.»

TOON «Jammer dat ze veel kritiek krijgen. Blijkbaar vinden sommigen het nodig om hun mening over mensen die ze niet kennen met de hele wereld te delen. Het zijn twee fantastische mensen.

»Wat ik gek vind na het #MeToo-debat: als er dan eens een man op tv komt die respect heeft voor zijn vrouw en geen misbruik maakt van haar gevoelens, roepen we plots op sociale media dat hij homoseksueel is. Hoe hypocriet!»

FRIE «Ze hebben in die vijf weken ook veel plezier gehad, maar de makers kunnen niet alles tonen, en bovendien moet de kijker uiteindelijk wel weten waaróm het niet werkte. Ze komen trouwens nog steeds goed overeen.»

HUMO En wat vinden jullie over de hetze rond Marjolein, die vroegtijdig haar huwelijk met Mike verbrak? Een studente die ook Marjolein Faes heet, kreeg zelfs haatmail toegestuurd.

TOON «Als je aan ‘Blind getrouwd’ meedoet, weet je dat je op televisie zult komen en dat mensen een mening zullen hebben over je — ook al is die slechts gebaseerd op enkele beelden. Maar of dat betekent dat je daarmee akkoord moet gaan? Natuurlijk niet. De helft van wat mensen online zetten, zouden ze niet in je gezicht durven te zeggen.

»Dat we op tv zouden komen, was ons enige punt van twijfel om mee te doen. We geloven in het concept, maar zagen de opnames vooral als een noodzakelijk kwaad.»

HUMO Over jullie niets dan goeds op Twitter. Vooral Toon ligt goed in de markt: ‘Ik wil ook een Toon!’, ‘Frie heeft de jackpot gewonnen met Toon!’ Krijg je tegenwoordig meer vrouwelijke aandacht?

TOON (blozend) «Dan toch vooral van 50-jarige vrouwen die in mij de ideale schoonzoon zien. Frie daarentegen krijgt wél veel eerbare voorstellen.»

FRIE «En oneerbare! Die laat ik allemaal onbeantwoord.»

HUMO Voor veel kijkers zijn jullie het enige koppel waarin ze geloven, en ze vinden het jammer dat jullie niet meer aan bod gekomen zijn: ‘We willen meer Toon en Frie!’

FRIE «Zelf lees ik niets over ‘Blind getrouwd’ op sociale media. Toon laat mij de grappigste reacties zien.»

TOON «Páreltjes. Mocht er meer over ons getoond worden, dan zou het nogal saai zijn, want alles loopt gewoon goed. Volgens onze vrienden komen we op tv over zoals we écht zijn, daar ben ik blij om. Wat ons geheim is? We nemen het ‘Blind getrouwd’-verhaal serieus, maar onszelf niet.»

HUMO Volgens professor Hald, die jullie matchte, krijgen kandidaten op café weleens de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Hebben jullie al zulke boertige opmerkingen gekregen?

(In koor) «Ja!»

TOON «Mensen kennen geen gêne. Gisteren vroeg een moeder me: ‘Mijn zoon is 26 en ik zou hem graag inschrijven voor ‘Blind getrouwd’. Kan jij me wat tips geven?’ ‘Natuurlijk: verwittig hem vóór het huwelijk dat je hem hebt ingeschreven.’ (lacht) Maar ik krijg ook vragen waarvan ik denk: stel je die aan iedereen?»

HUMO Zullen jullie je huwelijksfeest en -reis in alle rust overdoen?

TOON «Dat is nog niet aan de orde. Wij zien 9 april, de dag van de laatste aflevering, als een feestdag: vanaf dan kunnen we doen wat we willen. Daarna zien we wel.

»Het is me wel opgevallen dat de drie samengebleven koppels uit de vorige seizoenen hun huwelijksfeest nog niet overgedaan hebben. Nuria (die in het eerste seizoen trouwde met Stijn, red.) heeft haar zwangerschap zelfs nooit bekendgemaakt! Ik heb me al afgevraagd of we de rest van ons leven zullen denken: hoe gaan we dit onder ons tweetjes kunnen houden? Wat als bepaalde bladen via via wat opvangen en een scoop willen scoren? Het is lastig dat je daar rekening mee moet houden.»

HUMO Tot slot: wat vinden jullie elkaars beste en slechtste eigenschap?

TOON «Fries beste eigenschap is haar oprechtheid. Over de slechtste moet ik even denken.»

FRIE «Ik hou van Toons directheid en openheid. Ik weet altijd waar ik aan toe ben (lacht). De slechtste is moeilijker…»

HUMO Jullie zijn nog zo verliefd dat je geen slechte eigenschappen kunt bedenken?

TOON (lacht) «Ik vrees van wel. Cheesy, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234