null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Luik-Bastenaken-LuikMarc Hirschi

‘Voor de koers kijk ik Netflix, anders krijg ik stress’

Marc Hirschi (22) ontpopte zich in 2020 tot één van de revelaties van het peloton, met exploten in de Tour de France en de Ardennenklassiekers. Hij prijkt bovenaan de favorietenlijstjes voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Even leek corona roet in het eten te zullen gooien, maar na een negatieve test mag de Zwitser morgen dan toch starten in Luik.

Ann Braeckman

Het leven lachte Hirschi toe, maar begin dit jaar kwam hij in een mediastorm terecht door een late en vreemde transfer van Team DSM naar UAE Team Emirates. Sindsdien hulde hij zich in stilzwijgen, maar deze week wil hij antwoorden met de pedalen. ‘Ik heb van niks spijt.’

Een transfer ondanks een nog doorlopend contract roept vragen op in het peloton. Maar naar de reden voor het vertrek van Hirschi bleef het gissen. Zowel de renner als zijn vroegere team hield de lippen op elkaar. De geruchtenmolen draaide op volle toeren: er werd geopperd dat zijn team van hem af wilde omdat hij niet voldoende inzage in zijn doen en laten zou geven, of omdat hij ketonen gebruikt zou hebben. Maar er werd ook gefluisterd dat de renner zelf wilde ontsnappen aan de verstikkende regels van Team DSM, of dat hij meer geld wilde verdienen... Net voor zijn rentree in competitie, in de Ronde van Catalonië eind maart, gaf hij een zeldzaam interview in Blick. Ook daar liet hij niet het achterste van zijn tong zien, wel had hij het over zijn vermeend ketonengebruik. ‘Neen, ik gebruik geen ketonen, en ik heb dat nooit gedaan.’

Hirschi leerde de voorbije maanden de andere kant van de medaille kennen, maar ligt er naar eigen zeggen niet wakker van. Hij laat zich niet gek maken door verhalen van journalisten die ‘hun kranten moeten vullen’. ‘Er is veel over mij geschreven,’ zei hij recentelijk nog in L’Equipe, ‘maar dat hoort blijkbaar bij deze sport. Zodra je in het wielrennen succes hebt, denken mensen dat het met doping te maken heeft. Ik moet daarmee leren omgaan. Ik probeer te aanvaarden dat er altijd kritiek zal zijn.’

HUMO Betreur je je transfer, met alles wat je nu weet?

MARC HIRSCHI «Neen, ik heb geen spijt. Ik voel dat ik de juiste beslissing heb genomen.»

HUMO Maar waarom wil je niets kwijt over je transfer?

HIRSCHI «Er is een overeenkomst getekend tussen mij en mijn vroegere team om daar niets over te zeggen. Ik kreeg de kans om te vertrekken en die heb ik gegrepen. Ik koers voortaan voor UAE Team Emirates en daar ben ik blij om: ik kan hier verder groeien.»

HUMO Wielrennen draait om meer dan het fysieke, ook mentaal moet je 100 procent in orde zijn. Je ging door een ware mediastorm. Hoe behield je de focus?

HIRSCHI «Ik doe een beroep op een mental coach om de stress te verlichten. We werken al jaren samen en hij is intussen een vriend geworden. Ik kan met hem praten wanneer ik dat nodig acht.»

HUMO De geruchten zwollen nog meer aan omdat je rentree in het peloton werd uitgesteld. Waarom duurde het zo lang vooraleer je je eerste wedstrijd reed?

HIRSCHI «Afgelopen winter kon ik mijn trainingen niet goed afwerken wegens een probleem met mijn rechterheup. Niks nieuws: ik heb twee ongelijke benen, waardoor die blessure me geregeld parten speelt.»

HUMO Vorig jaar had je daar ook last van, vlak voor de competitiestop door corona.

HIRSCHI «Klopt. Toen kon ik gelukkig de tijd nemen om die blessure voorzichtig aan te pakken met gerichte fysiotherapie. Ik ben toen ook veranderd van fietspositie, waardoor ik iets meer rechtop zit. Dat hielp, maar het blijft een aandachtspunt. Ik los het nu op door orthopedische zolen te dragen, de spieren in mijn heup te trainen en veel stretchoefeningen te doen.»

HUMO In de winter veranderde je van team, en dus ook van fiets.

HIRSCHI «En van schoenen. Dat speelt allemaal een rol. Ik moest mijn fietspositie wéér aanpassen. Dat is precisiewerk, en in het begin voelde ik me niet goed op de fiets. Mijn trainingen leden eronder. Maar goed, uiteindelijk is het in orde gekomen.»

HUMO De Ronde van Catalonië was je eerste wedstrijd. Normaal zien we je vaak in het offensief. Dat gebeurde nu niet. Is je conditie goed?

HIRSCHI «Ik voel me goed. In die eerste wedstrijd moest ik nog koersritme opdoen. In de Ronde van het Baskenland verging het me al veel beter, dus ik denk dat ik de goede vorm te pakken heb.»

HUMO In het Baskenland koerste je voor het eerst samen met Tadej Pogacar.

HIRSCHI «Dat was plezant. Tadej is een leuke ploegmaat en heeft een geweldige mentaliteit. Hij wil altijd de koers maken.»

HUMO Vorig jaar won je de Waalse Pijl, een rit in de Tour en brons op het WK. Trek je met vertrouwen naar de klassiekers, of beschouw je Tadej als dé kopman?

HIRSCHI «Ik hoop dat we beiden sterk zijn. Het is altijd beter om een wedstrijd te starten met meerdere troeven.»

HUMO Geeft het jou stress om rugnummer 1 op te spelden?

HIRSCHI «Nee, ik heb de Waalse Pijl al eens gewonnen, dus ik wéét dat ik het kan.»

HUMO 2020 was voor jou het seizoen van de doorbraak. In 2021 moet je bevestigen: dat is niet altijd makkelijk.

HIRSCHI «Dat weet ik, en dat zorgt wel voor een beetje druk. Andere renners zullen mij meer in het oog houden. Maar ik leg de lat ook hoog voor mezelf. Deze klassiekers zijn mijn eerste grote doel. Ik wil goed presteren.

»Daarna wil ik goed voor de dag komen in de Ronde van Zwitserland, mijn thuiskoers, om vervolgens in de Tour Tadej Pogacar bij te staan en hem aan zijn tweede zege te helpen. Die Tour moet me ook klaarstomen voor de Olympische Spelen, waarop ik mijn zinnen heb gezet.»

HUMO Ben je sinds vorig jaar een superster in Zwitserland?

HIRSCHI (lacht) «Dat valt best mee. Er was natuurlijk aandacht voor mijn prestaties, maar dat kwam deels omdat er bijna geen andere grote sportevenementen waren door corona. De mensen beginnen me stilaan te kennen, maar ’t is niet zoals de gekte rond Remco Evenepoel in België. Jullie zijn echt wel een wielernatie.»

HUMO Beschouw jij jezelf als een eendags- of ronderenner?

HIRSCHI «Op dit moment zie ik me meer als een renner voor de eendagskoersen. Ik wil me focussen op wedstrijden zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Pas daarna, als mijn motor groot genoeg is, wil ik nagaan wat ik waard ben in rittenkoersen. Eerst wil ik focussen op zaken waar ik goed in ben, in plaats van iets te proberen waarvan ik niet zeker weet of het zal lukken. Zal ik gelukkiger zijn met een top 20-notering in het eindklassement van de Tour dan met ritwinst? Ik betwijfel het.»

HUMO Je vroegere ploegmaat Tiesj Benoot vertelde dat je in de Tour vaak pas in de bus het roadbook opendeed om te zien wat voor rit er die dag op het programma stond. Je bent enorm relaxed.

HIRSCHI «Nu wel, maar vroeger zat ik anders in elkaar. Ik wilde alles tot in de details beheersen, en dat bezorgde me stress. Ik was te hard bezig met training, voeding, mijn fietspositie of het parcours. Nu ben ik veranderd en hecht ik meer belang aan het grotere plaatje. Op sommige dingen kun je nu eenmaal geen invloed uitoefenen. Daarmee moet je leren leven. Als je dat niet kunt, verlies je jezelf.»

HUMO Hoe bedoel je?

HIRSCHI «Vroeger was ik enorm bezig met mijn voeding in een koers. Zo hard zelfs dat ik vergat te drinken. Je kunt jezelf verliezen in de details, begrijp je? Als ik vóór een koers te veel bezig ben met het parcours, ga ik stressen. In plaats daarvan kijk ik Netflix of bel ik met mijn vrienden. Dat helpt me enorm. Ik heb geleerd dat ik het niet nodig heb om vooraf al veel aan een koers te denken. Eenmaal op de fiets zit ik snel in koersmodus.»

HUMO Dan wens ik je mooie klassiekers toe, en deze keer een faire sprint in Luik!

HIRSCHI «Merci, daar kijk ik naar uit.»

Waalse Pijl
Eén, woensdag 21 april, 14.00

Luik-Bastenaken-Luik
Canvas, zondag 25 april, 11.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234