Voor eens & voor altijd

'Ik ben gespeend van elke vooringenomenheid. Ik haat iedereen precies even hard.' Dat was W.C. Fields. Voor al wie zichzelf wél ooit betrapt op vooroordelen, presenteren Tom Lenaerts en Michiel Devlieger vanaf vrijdag op Canvas 'Voor eens en voor altijd'. Bedoeling: nagaan of de reputatie van publieke figuren terecht dan wel compleet van de pot gerukt is.

Uw gastheren worden in hun zoektocht bijgestaan door de publieke figuur in kwestie en - verdomd als het niet waar is - op het eind van de aflevering krijgen we te horen hoe we onze mening over hem of haar voortaan dienen in te kleuren.

HUMO De perstekst vermeldt cases als: 'Is Bert Anciaux toerekeningsvatbaar?', 'Mist Yves Leterme natuurlijk leiderschap?' en 'Is Freya Van den Bossche klaar voor een comeback?' Daarover wordt dan in het programma gedebatteerd.

TOM LENAERTS «Nee, nee, dat zijn compleet fictieve voorbeelden. De échte gasten worden pas bekendgemaakt op vrijdagavond om twintig voor negen. De mensen moeten kijken voor het programma zélf, niet omdat we toevallig kardinaal Danneels naar onze studio hebben weten te lokken. Verder ga ik ervan uit dat ál onze genodigden interessant genoeg zijn. Ik kan alleen maar hopen dat de kijker dat uitgangspunt deelt.»

HUMO Er zitten wel opvallend veel politici bij de fictieve voorbeelden.

LENAERTS «Politici zijn natuurlijk bij uitstek mensen over wie heel veel vooroordelen bestaan. Bovendien hebben zij er alle baat bij om af en toe 'ns stil te staan bij de vraag: 'Kom ik wel over zoals ik wil overkomen?' En: 'Strookt het beeld van mij wel met de werkelijkheid?' In 'TerZake' moet een politicus zich komen verdedigen over een interpellatie die hij gedaan heeft, maar er wordt nooit gesproken over de manier waarop hij dat doet. Aan dat stuitende gebrek maken wij een eind.»

HUMO Waar komt het idee vandaan?

LENAERTS «Het is iets dat al redelijk lang sluimert. 'Voor eens en voor altijd' is ook de naam van een club vrienden met wie we, in het gezelschap van een glas wijn, al een tijdje regelmatig samenkomen om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen over een aantal dingen. Dat gaat van de toestand in Palestina over 'Wat is nu de best malt whisky?' tot de boeken die een mens zou moeten meenemen op vakantie. De conclusies zijn altijd interessant, en tegelijk onvoorstelbaar overbodig. Laten we zeggen dat we het medium televisie nu gebruiken om onze persoonlijke nieuwsgierigheid te bevredigen.»

HUMO Onlangs zei je in Humo: 'Ik kan vooraf heel goed inschatten of een programma goed zal scoren of niet.' Lukt dat ook met eigen programma's, en met 'Voor eens en voor altijd' in het bijzonder?

LENAERTS «Je speelt natuurlijk in een andere afdeling: op Canvas weet je per definitie dat er niet zo bijzonder veel mensen zullen kijken. Maar laat dat nu net voor één keer het plezante zijn. Als je je programma bij wijze van proef laat zien aan tien mensen, zijn er gemiddeld vijf die het geweldig vinden en vijf die 'bwaa' zeggen. Bij Eén heb je toch altijd de reflex om die vijf 'bwaa'-zeggers te willen overtuigen. Het leuke aan Canvas is dat ik nu kan focussen op de mensen die van bij het begin al helemaal mee waren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij het nóg beter gaan vinden?»

HUMO We parafraseren: soms is het fijn om voor eigen parochie te preken?

LENAERTS «Dat vind ik iets te bepalend klinken. Laat ik zeggen: voor Canvas moet je het begrip ironie niet uitleggen - soms is dat al genoeg.»

HUMO Netmanager Jan Stevens zei laatst: 'Voor een presentator is het niet slecht om in het Canvas-reservaat creatief en op andere manieren tot rust te komen.' Had je daar nood aan?

LENAERTS (lacht) «Als ik tot rust zou willen komen, ga ik vooral géén tv-programma's maken.»

HUMO Ben je zelf iemand die nogal snel zijn mening vormt?

LENAERTS «Ik denk dat dat des mensen is. Maar ik hoop dat ik mijn mening ook redelijk rap bijstuur. In ons proefprogramma zaten bijvoorbeeld Geert Bourgeois en Eddy Planckaert, twee mensen over wie mijn beeld tijdens de opnames behoorlijk is aangepast. Meestal ontstaan vooroordelen door een gebrek aan informatie. Als je weet waaróm iemand overkomt zoals hij overkomt, werkt dat doorgaans verhelderend. En laat dat nu net iets zijn waar in andere programma's nooit over gepraat wordt.»

HUMO Kun je nog iets vager zijn?

LENAERTS «Weet je waarom ik geen direct antwoord gegeven heb? Omdat ik met Bourgeois de afspraak heb gemaakt om dat fragment nooit uit te zenden. Ik zou het je perfect kunnen vertellen, maar ik weet niet of hij daar gelukkig mee zou zijn.»

HUMO Oké. Zijn er vooroordelen over Tom Lenaerts dan wel Michiel Devlieger die dringend de wereld uitgeholpen moeten worden?

LENAERTS «Ik lig niet echt wakker van wat de mensen over mij denken. Ik ben geen politicus, ik moet geen stemmen ronselen. En plaatjes moet ik ook al niet verkopen. Bovendien ga ik er graag van uit dat, in alles wat ik voor televisie gemaakt heb, het programma zélf primeerde op mijn aanwezigheid erin.

»Michiel en ik hebben het er in de aanloop van ons programma natuurlijk weleens over gehad: welke vooroordelen heersen er zoal over ons? Bij Michiel was de conclusie dat hij een geweldig neutraal imago heeft - eigenlijk bestáán er volgens mij geen vooroordelen over die mens. Behalve dat hij misschien een beetje streng overkomt, en dan nog. En dan is er het gegeven dat, blijkens de krantenstukjes die al over 'Voor eens en voor altijd' gepubliceerd zijn, nogal wat mensen denken dat zijn achternaam 'Van de Mol' is.

»Bij mij kwamen we niet verder dan dat ik wellicht gepercipieerd word als 'een brave jongen'. Soms is het een goede zaak om vooroordelen vooral niet te willen ontkrachten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234