null Beeld

Voor eeuwig spits: Rik Coppens 80

In de jaren veertig, vijftig en zestig heette Germinal Beerschot nog gewoon den Beerschot. Daarmee is een zekere vorm van heimwee al gelegitimeerd, zeker als je ook nog eens denkt aan het genie dat het Kiel in die tijd in vervoering bracht. Rik Coppens: snelle jongen, buteur, wonder van een voetballer. De allereerste Gouden Schoen ook, trotse Rode Duivel, en een James Dean op noppen: waar Coppens kwam, raakte het volk in vervoering.

jeroen maris/frank r

Zes decennia later zitten we vijf hoog in Wilrijk, waar Coppens nog altijd maar een klein knikje met de kin nodig heeft om naar zijn Beerschot te wijzen: de lichtmasten van het stadion zijn zichtbaar vanuit zijn appartement. De grote liefde moet binnen wandelafstand blijven - ook al snikt en snauwt hij alleen maar als het over het Beerschot van nu gaat.

Coppens is frêle geworden, zien we meteen, en zuiniger op zijn woorden. Maar nog steeds laat hij zich geen mening aanpraten en cultiveert hij zijn stugheid. Hij spreekt plat Antwerps - dit is een vertaald interview - en rolt nog steeds met de ogen wanneer een vraag hem onnozel lijkt. Om ze vervolgens met veel verve te beantwoorden, dat wel. Wijkt het hele gesprek niet van zijn zijde en vult aan waar nodig: Denise, de echtgenote, en misschien wel de enige die hem ooit helemaal heeft kunnen doorgronden.

De aanleiding voor het gesprek: enkele dagen na het interview, op 29 april, zal Coppens tachtig worden.

Enkele quotes van Rik Coppens

Over Romelu Lukaku: «Wat een kracht, hè. Bijna abnormaal voor een zestienjarige. En technisch zeker goed genoeg voor de top, jaja. Ik heb hem iets zien doen dat ik óók deed. Wat? (Geheimzinnig) Zeg ik niet. Het heeft te maken met hoe je een man afhoudt. Hij gebruikt dezelfde kneepjes als ik indertijd. En de koelbloedigheid waarmee hij de dingen aanpakt, die herken ik ook.»

«Ik heb nooit stampen gekregen. Ook wel omdat ik slim en snel was, en ervoor zorgde dat ze mij niet konden raken. Cruijff had dat ook, die kregen ze ook nooit onder de zoden geschoffeld. Een goeie voetballer - en ik reken mezelf gemakshalve tot die soort - riekt wanneer hij aangetikt gaat worden. Die heeft daar de feeling voor.»

«Voetbal ís harder geworden. Vuil, dat is het woord: vuil. Er wordt gestampt en geschoffeld, en de scheidsrechters laten betijen. In Germinal Beerschot - Standard pleegde Mbokani een halve aanslag op Wanyama: niets eens geel! Vroeger was de zuivere tackle nog een kunst. Ik herinner me de broers Van de Ven van Berchem Sport. Die hadden de perfecte sliding in hun voeten: altijd correct, altijd op de bal in plaats van op de man. Dan heb je geen malheuren voor.»

«Een makelaar heeft me ooit 's een blanco cheque onder de neus geschoven. Ik mocht een bedrag naar keuze invullen. Maar al sla je me dood: ik weet niet meer over welke club het ging. Alleszins een buitenlandse.»

Het volledige interview met Rik Coppens leest u in Humo 3635 van dinsdag 4 mei 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234