Peter Vandenbempt: ‘Voor de bekerfinale zat ik voor het eerst terug in een stadion. Op de VRT zat een collega op enkele knoppen te duwen, en dankzij dat publieksgeluid in mijn oren zat ik écht in de match. Leve het valsspelen!’ Beeld Marco Mertens
Peter Vandenbempt: ‘Voor de bekerfinale zat ik voor het eerst terug in een stadion. Op de VRT zat een collega op enkele knoppen te duwen, en dankzij dat publieksgeluid in mijn oren zat ik écht in de match. Leve het valsspelen!’Beeld Marco Mertens

Humo's Sportjaaroverzicht

‘Voor het eerst in 25 jaar vond mijn vrouw haar man elke avond naast haar in bed’

Geen EK voetbal en geen Olympische Spelen, geen volle stadions en ook geen Diego Maradona meer: ook in de sport hielden dood en corona lelijk huis. Toch viel er nog genoeg te beleven. VRT-sportjournalisten Peter Vandenbempt en Karl Vannieuwkerke tellen de zeges, zegeningen en afknappers van het sportjaar 2020: ‘Voor ons was het gewoon niet plezant, maar Lukaku is dé pechvogel van het jaar.’

Jan Hauspie

JANUARI

HUMO Hans Vanaken wint voor het tweede jaar op rij de Gouden Schoen.

PETER VANDENBEMPT «Je had makkelijk drie spelers van Club Brugge op het stemformulier kunnen invullen. Door zijn flair, slimheid en vooral statistieken stak Vanaken erbovenuit. Maar ik ben wel benieuwd of hij het ook in het buitenland zou maken. Zijn wedstrijden in de Champions League waren niet slecht, maar het is veelzeggend dat hij als Gouden Schoen blijkbaar toch niet echt aanbiedingen kreeg. Nu, hij wordt goed betaald, speelt voor de prijzen en ook wat Europees, en behoort tot de brede kern van de nationale ploeg: dat is ook een zeer waardevolle carrière. Mij intrigeert de vraag of hij ook bij pakweg het Duitse Wolfsburg mee zou kunnen. Maar intrigeert die vraag hém ook?»

FEBRUARI

HUMO Novak Djokovic wint de Australian Open na een vijfsetter tegen Dominic Thiem en wordt de nieuwe nummer één in het tennis.

KARL VANNIEUWKERKE «We beseften het niet, maar het was de laatste finale met publiek. Met Thiem stond er een fantastische atleet in het verliezende kamp: sinds Australië mag hij definitief tot de top worden gerekend. De grote namen – Djokovic, Federer en Nadal – staan er nog, maar Thiem, Alexander Zverev en ook Daniil Medvedev horen er nu helemaal bij. Niet toevallig stonden de nummers drie en vier van de wereld in de finale van de Masters in december tegenover elkaar. Dat de top is verbreed tot een speler of zes, zeven, maakt het mannentennis een pak aantrekkelijker dan het vrouwentennis.»

HUMO De Belgian Cats, onze nationale basketbalvrouwen, plaatsen zich voor het eerst voor de Olympische Spelen.

VANNIEUWKERKE «Ik ben fan! Ik ben van Ieper en met Emma Meesseman en bondscoach Philip Mestdagh en zijn dochters Kim en Hanne hebben de Cats een grote Ieperse connectie. Die ploeg is een perfecte combinatie van routiniers en opkomende talenten, met een geweldige Julie Allemand. Ze hebben al eens de halve finale van het WK gespeeld en behoren nu tot de top zes, zeven van de wereld. Op een goede dag kunnen ze een medaille pakken op de Spelen. Na het zilver van onze hockeymannen in Rio zou dat fantastisch zijn.»

HUMO Tyson Fury is de nieuwe wereldkampioen zwaargewichten bij de WBC, de meest prestigieuze boksbond. Hij klopt de Amerikaan Deontay Wilder in de zevende ronde van hun fel gehypete kamp in Las Vegas.

VANDENBEMPT «Zonder twijfel één van dé sportevenementen van het jaar!»

VANNIEUWKERKE «Ik ben een boksliefhebber: hun eerste kamp – die op een match nul was geëindigd – heb ik ook gezien.»

VANDENBEMPT «Fury was al wereldkampioen geweest, maar was aan lager wal geraakt en al zijn titels kwijtgespeeld. Naar wat ik van specialisten heb vernomen, was dit de allerstrafste prestatie ooit van een zwaargewicht. Fury zong na zijn zege, zoals steeds, ‘American Pie’, a capella! Dat beetje show kan ik wel smaken. En Wilder liet zich kennen als een Trump: hij zei dat er in de handschoenen van Fury gewichten zaten.»

VANNIEUWKERKE «Anthony Joshua en Tyson Fury hebben nu samen alle bokstitels in hun bezit. Die zetten ze volgend jaar op het spel: in februari en oktober ligt, vermoedelijk in de Emiraten, een beurs van 231 miljoen dollar op tafel. Nu al worden die kampen aangekondigd als ‘the biggest fight since the Fight of the Century’, die tussen Muhammad Ali en Joe Frazier in 1971 in Madison Square Garden.»

MAART

HUMO Het EK voetbal en de Olympische Spelen worden met een jaar uitgesteld.

VANDENBEMPT «Normaal staat vanaf nieuwjaar alles bij mij in functie van zo’n toernooi. Ineens was dat allemaal weg: wat ga ik nu tot augustus dóén?! Mijn vrouw vond het niet erg: voor het eerst in 25 jaar lag haar man elke avond naast haar in bed (lacht).

»Ik ben nog naar Liverpool-Atlético Madrid geweest, de laatste voetbalmatch met publiek. Ik hoor Gert (Verheyen, red.) nog zeggen in de taxi: ‘Is dit wel normaal?’ Wij zaten daar tussen 50.000 man. Ik heb zelfs nog een filmpje op mijn Instagram geplaatst waarop dat volle stadion ‘You’ll Never Walk Alone’ zingt. Na de match stroomden we in één grote troep naar buiten, de smalle straten rond het stadion in. Op dat moment kon ik me níét voorstellen dat we nu, negen maanden later, nog altijd in lege stadions zouden zitten.»

VANNIEUWKERKE «Dat was twee dagen voor België in lockdown ging. Caroline en ik waren op vakantie in Spanje. Het drong amper tot ons door hoe erg de situatie al was, tot de wellness en het golfterrein dichtgingen. We waren nog net op tijd terug in België: een dag later ging ook Spanje in lockdown. Nu verbaas ik me erover hoe snel we het allemaal gewoon zijn geworden. Bij Dortmund-Schalke, de eerste voetbalwedstrijd in een leeg stadion, zat Marc Degryse in zak en as: ‘Ik stop als analist, dit word ik nooit gewoon.’»

VANDENBEMPT «Bij elke wedstrijd zonder publiek voel ik me depressief worden. Maar ik ga niet klagen: in vergelijking met zoveel andere mensen is mijn enige probleem dat het niet plezant is. Ik heb bijna heel de Champions League becommentarieerd vanuit het kot en daar heb ik een bloedhekel aan. Met als dieptepunt Real Madrid-Inter Milaan, toen het geluid van een achteruitrijdende vrachtwagen tot in mijn cabine doordrong. Het maakte een groot verschil toen men met publieksgeluid begon te experimenteren.»

HUMO Het blijft valsspelen.

VANDENBEMPT «Leve het valsspelen! (lacht) De bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge was mijn eerste match terug in het stadion. Ik was er niet gerust in, maar het was fantastisch: op de VRT zat een collega op enkele knoppen te duwen, en met al dat geluid in mijn oren zat ik écht in de match. Ik was er mij niet eens van bewust dat ik erg hoorbaar was in zo’n leeg stadion. Mijn stem draagt nogal ver, dus de weinige mensen onder mij in de tribune – op Beerschot was dat het bestuur van Anderlecht – keken om de haverklap op. Maar goed, het blijft zweven in het luchtledige. Normaal word je gedragen door het enthousiasme van het publiek, nu spring je omhoog, maar klets je door de zwaartekracht meteen weer tegen de grond.»

APRIL

HUMO Een sportloze maand.

VANNIEUWKERKE «Hoho, de Ronde van Vlaanderen is toen gereden. Op rollen. Als ik me niet vergis, heeft Greg Van Avermaet die gewonnen.»

VANDENBEMPT (droog) «Goed gedaan.»

VANNIEUWKERKE «Die eerste keer was echt wel een momentje. Ik keek ernaar uit, en ik niet alleen: 650.000 mensen stemden erop af. Daarna heb ik van niet één koers op rollen nog genoten: ik had van de renners vernomen dat je er enorm mee kon knoeien. Uiteindelijk ging het om het aantal watt per kilogram dat je trapte: door een verkeerd lichaamsgewicht in te geven, kon je het eindresultaat beïnvloeden. Dus lieten ze de renners op den duur zichzelf filmen op de weegschaal. Maar zelfs dán werd er gefoefeld.»

HUMO Van Avermaet hebben we de rest van het seizoen niet meer voorin gezien.

VANNIEUWKERKE «Voor alle duidelijkheid: ik beschuldig Greg nergens van. Hij heeft een goed seizoen gereden, maar net als iedereen schiet hij nét tekort tegen het nieuwe geweld.»

MEI

HUMO De Pro League maakt er een zooitje van. Na heel wat gehannes wordt Club Brugge uitgeroepen tot landskampioen, dwingt Waasland-Beveren via de rechter het behoud af, en promoveren zowel OHL als Beerschot.

VANDENBEMPT «Toen begin april de competitie werd stopgezet, leek dat logisch. Achteraf kun je – op basis van voortschrijdend inzicht – zeggen dat we beter gewoon die laatste speeldag hadden afgewerkt, net als de promotiefinale. Maar dat is praat na de vaak.

»De manier waarop de Pro League het daarna heeft aangepakt, getuigt van een klunzigheid die je van de grote leiders van de belangrijkste sport niet verwacht. Vanuit de arrogantie die hen eigen is, hebben ze zichzelf en het voetbal maandenlang gegijzeld. Finaal zijn ze gebotst op instanties zoals de mededingingsautoriteit: Waasland-Beveren was een terechte daler geweest, maar je kunt een club niet laten zakken zonder ze de kans te geven om ervoor te spelen.»

VANNIEUWKERKE «Vind je dat Club Brugge een onterechte kampioen is?»

VANDENBEMPT «Was de voorsprong maar twee punten geweest, dan had ik daar moeite mee gehad. Nu waren het er vijftien.»

HUMO Enkele grote clubs kozen voor een verrottingsstrategie die als boemerang in hun gezicht terugkeerde.

VANDENBEMPT «Het ging zelfs zover dat ze de kleine clubs bang maakten: zij zouden de volgende zijn om te degraderen als ze Leuven en Beerschot, die in handen zijn van een rijke Thai en een rijke Saudi, in 1A toelieten. Daar hebben ze zich geweldig aan mispakt. Zoals het ook ongelooflijk is dat ze zo lang vasthielden aan een competitie met zestien ploegen én play-offs.»

VANNIEUWKERKE «Ze moesten het nieuwe tv-contract honoreren.»

VANDENBEMPT «Die nieuwe rechtenhouders hebben pas pech gehad! Eleven betaalt 105 miljoen euro, introduceert een nieuw format, en plots valt alles weg.»

JUNI

HUMO Djokovic tart het coronavirus, organiseert een demonstratietoernooi door de Balkan en test positief.

VANDENBEMPT «Hij is toch de idioot van het jaar? Ik vind het té makkelijk om op de voorbeeldfunctie van sporters te wijzen: zij zijn ook maar gewone, vaak jonge mensen, maar in zijn geval gaat dat excuus niet op.»

VANNIEUWKERKE «Het strafste is nog dat hij met de auto naar Monaco vluchtte om een coronatest in Servië te ontlopen. Daar is hij, samen met Alexander Zverev, nog opgedoken op een feestje.»

JULI

HUMO Dimitri Van den Bergh wint het World Matchplay, na het WK het belangrijkste dartstoernooi, en wordt de eerste Belg in de top tien.

VANNIEUWKERKE «Op dit ogenblik vindt in Londen het WK plaats: hij zou zomaar wereldkampioen kunnen worden. Zijn kwartfinale in de Grand Slam of Darts in november, tegen het nummer vier van de wereld, Nathan Aspinall, was fenomenaal. In de halve finale tegen James Wade stond hij de hele tijd voor, tot hij helemaal op het einde het onderspit moest delven. Ik ben er nog kwaad om geweest op mijn zoontje: het was mijn beurt om hem in bed te steken en dat duurde een uur: de wedstrijd was al een heel eind opgeschoten voor ik erin viel (lacht).»

AUGUSTUS

HUMO Het voetbal hervat met de finale van de Beker van België: Antwerp verslaat Club Brugge met 1-0.

VANDENBEMPT «Een goede les in bescheidenheid. Voor Antwerp was het een veel belangrijkere wedstrijd dan voor Club, dat al kampioen was en naar de Champions League mocht. Die beker wilden ze er nog wel bij, maar niet zó graag.»

VANNIEUWKERKE «Voor de bewustwording van Antwerp was dit een heel belangrijk moment: ‘Wij kunnen ook een prijs pakken!’ Vooral de eergevoelige voorzitter Paul Gheysens had dit nodig.»

VANDENBEMPT «Ik kan de rivaliteit tussen Club Brugge en Antwerp zeer smaken, maar als het op het allerhoogste niveau ontspoort en men daar elkaars plannen voor een nieuw stadion begint te dwarsbomen, zijn we verkeerd bezig.»

Peter Vandenbempt: ‘Voor de bekerfinale zat ik voor het eerst terug in een stadion. Op de VRT zat een collega op enkele knoppen te duwen, en dankzij dat publieksgeluid in mijn oren zat ik écht in de match. Leve het valsspelen!’ Beeld Marco Mertens
Peter Vandenbempt: ‘Voor de bekerfinale zat ik voor het eerst terug in een stadion. Op de VRT zat een collega op enkele knoppen te duwen, en dankzij dat publieksgeluid in mijn oren zat ik écht in de match. Leve het valsspelen!’Beeld Marco Mertens

HUMO Ook de fiets mag weer uit de garage: Wout van Aert wint de Strade Bianche én Milaan-Sanremo.

VANNIEUWKERKE «Een prestatie boven álle verwachtingen, als je ziet van hoe ver hij kwam. Hij ontkent het, maar die eerste lockdown heeft hem enorm geholpen: hij kon extra tijd kopen na zijn revalidatie. In maart had hij nooit het niveau van in augustus gehaald.

»Tom Boonen en Johan Museeuw hebben Milaan-Sanremo nooit gewonnen. Ze omschreven die klassieker altijd als ‘de makkelijkste om te rijden, maar de moeilijkste om te winnen’. Wout heeft hem nú al op zak. Als iemand de vijf grote monumenten kan winnen, is hij het wel. Al wordt de Ronde van Lombardije een moeilijke, zeker als Remco Evenepoel zich ermee gaat bemoeien.»

HUMO Evenepoel wint met de Ronde van Polen ook de vierde rittenkoers waarin hij aan de start verschijnt, na die van San Juan, de Algarve en Burgos. Een week later gaat hij als topfavoriet uit de bocht in de Ronde van Lombardije.

VANNIEUWKERKE «Evenepoel was fenomenaal en heeft de kans gemist om dit jaar al vlotjes de Giro te winnen. Als ik hoor hoe hij nu alweer rijdt op training: hij staat nog vier kilo scherper en lijkt wel een andere renner geworden. Oliver Naesen vertelde me hoe hij bergop al pratende versnelde, waarna de anderen niet meer konden volgen. We gaan de volgende jaren ongelooflijke dingen van hem zien.»

HUMO Was het overmoed die hem uit de bocht deed vliegen?

VANNIEUWKERKE «Nee, en ik geloof ook niet dat het een gebrek aan stuurmanskunst was. Een klein foutje overkomt iedereen weleens. Misschien hadden ze hem vanuit de volgwagen moeten intomen: ‘Rustig maar, die tien seconden maak je na de afdaling wel goed.’ Zijn strafste nummer vond ik die rit in de Ronde van Polen waarin hij op 51 kilometer van de meet aanvalt en Yates, Fuglsang en Majka achter zich houdt. Hij reed meer dan een minuut van hen weg.»

HUMO In de Ronde van Polen komt Fabio Jakobsen in een sprint zwaar ten val na een uitwijkmanoeuvre van Dylan Groenewegen. Even wordt gevreesd voor zijn leven. De UCI legt Groenewegen een schorsing van negen maanden op.

VANDENBEMPT «Patrick Lefevere (manager van Jakobsen, red.) haalde meteen ongelooflijk hard uit naar Groenewegen. Ik kan zo’n eerste reactie begrijpen als één van je renners voor dood achterblijft, maar mijn indruk is toch dat dit een disproportioneel zware straf is. De essentie is: je moet rechtdoor sprinten. Jakobsen week van zijn lijn af.»

HUMO Vincent Kompany zet per direct een punt achter zijn spelerscarrière en wordt hoofdtrainer van Anderlecht.

VANNIEUWKERKE «Ik vond dat vooral jammer voor Frank Vercauteren

VANDENBEMPT «Die beslissing dwarsboomde de plannen die voorlagen voor de ontwikkeling van de ploeg én de club. Het idee was om Kompany nog een jaar met Vercauteren te laten meelopen. Op het einde van het seizoen zou hij nog het EK spelen met de Rode Duivels. Maar toen hij opnieuw geblesseerd raakte, ging hij toch weer coachen en zette hij Vercauteren als het ware in de schaduw. Dat kon het bestuur niet aanvaarden.»

VANNIEUWKERKE «Kompany heeft overschat wat hij op korte termijn als speler en trainer kon bereiken.»

VANDENBEMPT «Het was de blessure te veel. Vóór Kompany beslist om het EK te laten schieten, moet er al veel gebeuren. Die beslissing heeft hij dus niet in twee minuten genomen. Zijn ontwikkeling als trainer verloopt nu wat sneller, maar het beeld van een Kompany die zíjn zin doet, hebben we moeten bijstellen. Misschien ook omdat hij nu mensen boven zich heeft die dat niet toelaten.»

VANNIEUWKERKE «Nu heeft Anderlecht ook Luc Nilis afgeserveerd – na Vercauteren opnieuw een monument.»

VANDENBEMPT «Vóór je iemand als Nilis als spitsentrainer laat komen, met al de onvermijdelijke media-aandacht, weet je toch of dat financieel haalbaar is? Je hebt er geen idee van hoe erg Anderlecht eraan toe is.»

HUMO Bayern München verslaat PSG met 1-0 in de finale van de Champions League, Sevilla wint van Inter Milaan met 3-2 in de Europa League, dankzij een owngoal van Romelu Lukaku.

VANDENBEMPT «Lukaku is dé pechvogel van 2020. Hij bracht Inter zowat eigenhandig tot aan de voet van het podium, en dan gebeurt dat. En onlangs bracht hij zijn ploeg in de groepsfase van de Champions League helemáál eigenhandig tot aan de deur van de tweede ronde, tot in de beslissende wedstrijd tegen Donetsk een zeker doelpunt van ploegmaat Sánchez tegen zijn knikker strandt. Hoeveel pech kun je hebben? Zijn eerste helft tegen Borussia Mönchengladbach is van het allerstrafste wat ik al van hem gezien heb. De evolutie die hij heeft doorgemaakt, is vele malen straffer dan die van Hazard of De Bruyne. Hun talent zagen we al van toen ze nog snotneuzen waren. Maar gedreven door revanche en een sterk onrechtvaardigheidsgevoel is Lukaku er wel geraakt.»

VANNIEUWKERKE «Wie tien jaar geleden had gezegd dat Lukaku de beste spits ter wereld zou worden, werd gek verklaard. Noem vandaag drie wereldspitsen en je komt uit bij Haaland, Lewandowski en Lukaku.»

HUMO Delfine Persoon verliest haar titelkamp bij de lichtgewichten, opnieuw tegen Katie Taylor. Net als toen betwist ze het verdict van de jury.

VANNIEUWKERKE «Wel pas nadat ze de beelden had opgevraagd, in eerste instantie had ze zich neergelegd bij het verlies. Maar deze keer was het verdict terecht.»

VANDENBEMPT «Dat zei Freddy De Kerpel ook.»

HUMO Pijnlijker dan de nederlaag was dat ze zich als een slechte verliezer liet kennen.

VANNIEUWKERKE «Ze is een ongelooflijke sportvrouw, en het is knap hoe ze haar passie combineert met een job, maar dat rancuneuze kantje maakt haar wel iets minder mooi. Eerder verkropte ze het ook al niet dat ze niet tot Sportvrouw van het Jaar werd verkozen, terwijl níémand kon zeggen dat Nafi Thiam die titel toen niet verdiende. En als ze dan toch een trofee won, kwam ze hem niet ophalen.»

SEPTEMBER

HUMO Op de US Open verliest Kim Clijsters ook de derde wedstrijd van haar comeback, waarna ze in alle stilte het seizoen voor bekeken houdt.

VANDENBEMPT «Het probleem is niet dat Kim Clijsters wil terugkeren, wel de aandacht die eraan besteed wordt. Het staat haar vrij om het nog eens te proberen, maar een docu is volgens mij een slechte reden, en al helemaal als dat allicht dé reden is dat er aandacht aan besteed moet worden. Ik was verbaasd over het optimisme over haar terugkeer.»

VANNIEUWKERKE «Na haar eerste match dacht ik: dit komt goed. Maar corona heeft haar afgeremd. Het enige dat je haar kunt verwijten, is dat ze niet heeft voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van een comeback: wees tiptop in orde. Sluit je desnoods zes maanden op met een diëtist en een personal trainer. Dan had een kwartfinale op een grandslamtoernooi er nog in gezeten.»

VANDENBEMPT «Nodig de pers niet uit als je niet klaar bent. Als wij een voetballer zien die te zwaar staat, zeggen we dat ook. Verdraag dus als een grote de kritiek. Maar voor het vrouwentennis is het goed nieuws dat ze niet meteen iedereen overvleugelde.»

Karl Vannieuwkerke Beeld Marco Mertens
Karl VannieuwkerkeBeeld Marco Mertens

HUMO Polsstokspringer Ben Broeders verbetert op de Diamond League-meeting in Rome zijn Belgisch record en gaat over 5,80 meter. Armand Duplantis tilt het 26 jaar oude wereldrecord van Serhij Boebka naar 6,15 meter.

VANDENBEMPT «Voor mij is dat de meest fenomenale sport. Kijk ik naar de nok van mijn dak, dan denk ik: daar gaat die Duplantis nét niet over. Een polsstokspringer moet de snelheid hebben van een sprinter – ik hoor dat hij de 100 meter in 10.56 loopt: niet veel Belgische sprinters kunnen dat – de kracht van een gewichtheffer en de coördinatie van een gymnast. Én hij moet zot zijn.»

HUMO De Sloveen Tadej Pogacar wordt de op één na jongste winnaar ooit van de Tour. Of verliest zijn landgenoot Primoz Roglic hem?

VANNIEUWKERKE «Pogacar wínt hem. Op de voorlaatste dag eindigt Roglic nog in de top vijf van de tijdrit, maar Pogacar is zo goed dat hij iedereen wegblaast. Cijfer die dikke minuut die hij verloor in de waaierrit aan het begin van de Tour weg, en hij is de onbetwiste winnaar. De enige fout die Jumbo-Visma (de ploeg van Roglic, red.) misschien heeft gemaakt, is dat het Pogacar de dag na die rit liet winnen. In de Pyreneeën heeft Roglic Pogacar maar één keer doen kraken, en dat leverde hem slechts een handvol seconden op. In alle andere ritten voelde je dat Pogacar de betere was. Trouwens, van de drie grote rondes wint hij met het grootste verschil.»

VANDENBEMPT «Ik las ergens: Roglic is niet door het ijs gezakt, Pogacar heeft een kwantumsprong gemaakt.»

VANNIEUWKERKE «Vorig jaar in de Vuelta had hij al laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij behoort tot de categorie-Evenepoel: we gaan die twee elkaar nog vaak zien bekampen in de grote rondes.»

HUMO Ook Wout van Aert, ploegmaat van Roglic, blinkt uit in de Tour.

VANNIEUWKERKE «Vooral door de manier waarop hij bergop reed. Jan Ullrich en Lance Armstrong waren ook geen echte klimmers, maar soms waren ze in staat om Pantani te volgen. Doordat Wout meestal op kop reed, kon hij een gelijkmatig tempo opleggen. Anders was er ongetwijfeld gedemarreerd en had hij die versnellingen volgens mij niet kunnen beantwoorden.»

HUMO Julian Alaphilippe wordt wereldkampioen, voor Van Aert.

VANDENBEMPT «Ik heb me hooglijk verbaasd over de volkswoede van de Vlaming tegenover Roglic, omdat die Van Aert niet hielp. Maar op het moment van de waarheid kon Van Aert niet mee met Alaphilippe: eerlijker kan sport niet zijn, het was man tegen man. Ik herinner mij een WK veldrijden waarin de Belg Sven Nys de Nederlander Richard Groenendaal een handje hielp – die was in het dagelijkse leven zijn ploegmaat. Hij werd áfgemaakt, want hij weigerde om Mario De Clercq zo aan de wereldtitel te helpen. En nu had de Vlaming gewild hebben dat Roglic Van Aert hielp?»

VANNIEUWKERKE «Mea culpa: ik heb die volkswoede mee gecultiveerd op tv (lacht). Ik vroeg aan Eddy Planckaert: ‘Mocht jij Van Aert zijn, zou jij ooit nog één meter op kop rijden voor Roglic?’ ‘Nooit van ze leven,’ fulmineerde hij. Maar Wout heeft die hele discussie meteen van tafel geveegd, ongetwijfeld voor de goede vrede bij Jumbo-Visma. Maar dé vraag is: konden ze Alaphilippe nog terughalen? Waarschijnlijk niet. Maar heeft Roglic er alles aan gedaan? Nee. Roglic was alleszins niet uitgeblust: een week na het WK won hij Luik-Bastenaken-Luik.»

OKTOBER

HUMO Mathieu van der Poel maakt zijn seizoen goed met winst in de Ronde van Vlaanderen. In een millimetersprint houdt hij Van Aert achter zich.

VANDENBEMPT «Als de twee besten na meer dan 250 kilometer elkaar maar drie centimeter ontlopen, kun je zonder overdrijven zeggen dat we getuige waren van een ongelooflijk straffe koers. Die twee gaan de volgende jaren nog vaak in elkaars nek blazen. Mét publiek.»

VANNIEUWKERKE «Vergeet niet dat Alaphilippe pas zijn eerste Ronde van Vlaanderen reed. Zonder die val waren ze nog niet klaar met hem. In de toekomst ook niet, trouwens.»

VANDENBEMPT «Zoals Lefevere ook weer uithaalde naar die motard. Was het Alaphilippe niet die tegen die motard reed? Het is zoals achter het stuur van je wagen: kijk voor je in plaats van te bellen!»

HUMO Christian Coleman, wereldrecordhouder op de 100 meter, wordt twee jaar geschorst na drie gemiste dopingcontroles.

VANDENBEMPT «Voeg hem maar toe aan het rijtje verdachte sprinters. Usain Bolt is ondertussen ongeveer de enige topper die nooit betrapt of geschorst is. Dat Coleman erin slaagt om drie controles te missen – de laatste omdat hij kerstinkopen aan het doen was – betekent vooral dat hij zich boven alles en iedereen verheven voelt. Coleman wordt liever geschorst voor een gemiste dopingcontrole dan voor een positieve dopingtest. Zo kan hij verongelijkt blijven zeggen dat hij nooit positief zal testen.»

HUMO Wimbledon slaat een jaartje over, Roland Garros wordt makkelijk gewonnen door Rafael Nadal. Met zijn zege tegen Djokovic pakt hij zijn twintigste grandslamtitel, een evenaring van het record van Federer.

VANNIEUWKERKE «Van die twintig won Nadal er dertien op Roland Garros. Zelfs na zoveel zeges kan hij zich nog altijd opladen. Maar Federer blijft de grootste, voor mij is hij de opvolger van Pete Sampras.»

VANDENBEMPT «Federer is de Mozart van het tennis.»

NOVEMBER

HUMO Dirk Van Tichelt neemt afscheid van het judo, Pieter Timmers zwemt zijn laatste wedstrijden in Boedapest: twee medaillewinaars die nog één keer wilden uitblinken op de Spelen in Tokio.

VANDENBEMPT «Ik laat me vertellen dat Van Tichelt erg grappig was in ‘De container cup’. Ik zou het een schrale troost willen noemen, maar dat zal het niet eens geweest zijn. Door corona hebben véél atleten een laatste kans verloren zien gaan.»

HUMO Lewis Hamilton evenaart met zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 het record van Michael Schumacher.

VANDENBEMPT «Ik was een onvoorwaardelijke fan van Michael Schumacher, ondanks al zijn gebreken. Hij werd wereldkampioen in niet noodzakelijk de beste wagen. Dat hij er soms andere rijders voor van de baan moest rijden, is uiteraard een minpuntje, maar toch plaats ik hem hoger dan Hamilton. Die rijdt nu toch al een paar jaar met de beste wagen, al laat ik me wel vertellen door specialisten dat hij ook de beste rijder is.

»In moreel opzicht staat Hamilton zeker ver boven Schumacher – die was toch vooral een arrogante klootzak, al werd hij ook ongelooflijk geapprecieerd. Terwijl de andere coureurs ’s avonds al in hun bubbelbad zaten, al dan niet in gezelschap, at hij spaghetti met zijn mecaniciens.»

VANNIEUWKERKE «Toen Hamilton door corona geveld was, mocht George Russell in zijn wagen kruipen. Dat weekend is voor mij een stuk van de magie van de Formule 1 voorgoed tenietgedaan: Russell zette onmiddellijk de beste tijd neer op training, lag na de eerste bocht al aan de leiding, en als ze niet knoeien bij Mercedes – ik verdenk hen er nog altijd van dat dat bewust was (Vandenbempt knikt en lacht, red.) – wint hij die Grote Prijs. Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de wagen geeft de doorslag.»

HUMO Hamilton mengt zich als zwarte topsporter ook volop in het mensenrechtendebat.

VANDENBEMPT «Maar hij gaat volgend jaar wel probleemloos een Grote Prijs in Saudi-Arabië rijden. Hij zou kunnen zeggen: ‘Daar gaan we niet naartoe, die punten laat ik liggen.’»

HUMO De Rode Duivels plaatsen zich voor de Final Four van de Nations League.

VANDENBEMPT «Men probeert ons wijs te maken hoe geweldig en belangrijk die Nations League wel is, ‘want het is toch een prijs’. Het staat iedereen vrij om dat te vinden, maar het EK en het WK zijn de enige toernooien die ertoe doen. Ik hoor het de Fransen zo zeggen: ‘Winnen jullie maar die Nations League, wij worden wel opnieuw Europees kampioen.’ Vraag eens aan onze Rode Duivels of een vroege uitschakeling op het EK goedgemaakt zal zijn als ze in oktober de Nations League winnen. Ik denk het niet. Nu, voor Roberto Martínez zeker wél (lacht).»

HUMO In Argentinië overlijdt Diego Maradona op 60-jarige leeftijd.

VANDENBEMPT «Blijkbaar is het not done om bewondering te hebben voor Diego Maradona, omdat hij vol cocaïne zat. Maar we mogen toch nog kijken naar wat de voetballer Maradona kon? Het is een wonder dat hij 60 geworden is.»

VANNIEUWKERKE «De erfenis van Maradona is intact. Als je zoon of dochter voetballer wil worden, kun je ze maar één raad geven: kijk naar Maradona. Maar als je hun waarden voor het leven wil meegeven, is hij niet degene aan wie je denkt.»

VANDENBEMPT «Vraag me niet om te kiezen tussen Maradona of Messi. Messi was de beste van de wereld in de beste ploeg van de wereld, Maradona is naar Napels gegaan toen die ploeg maar net in eerste klasse was gebleven. Het jaar nadien werden ze achtste en vervolgens kampioen. Het Argentinië dat hij in 1986 wereldkampioen maakte, was ook niet de beste ploeg van het toernooi. Al wil ik meteen ook de verdediging van Messi op mij nemen: vandaag is het lastiger dan toen. Maar Maradona heeft middenmoters kampioen gemaakt. Nu Messi in een gewone ploeg speelt, is hij – naar zijn normen – ook maar een gewone voetballer geworden. Bovendien heeft Maradona, zonder dat hij dat wilde, ontzettend veel betekend voor de ontvoogding van het zuiden van Italië. Hij heeft de mensen er een gevoel van eigenwaarde gegeven.»

VANNIEUWKERKE «En Maradona werd naar verluidt betaald met maffiageld. Met enige overdrijving kun je zeggen dat de maffia voor de ontvoogding van het zuiden heeft gezorgd: leve de maffia! (lacht)»

DECEMBER

HUMO De Red Flames verslaan Zwitserland met 4-0 en plaatsen zich voor het EK van 2022.

VANNIEUWKERKE «Ik vind het goed dat er aandacht is voor het vrouwenvoetbal, en jazeker, ze speelden een goede wedstrijd. Maar van alle andere tegenstanders – zoals Litouwen, van wie ze met 0-9 wonnen – maken de interprovinciale U15 van Diksmuide ook kipkap. Zoals Tessa Wullaert door de Belgische competitie wandelt, zegt veel over het niveau. Bij Wolfsburg en Manchester City, haar vorige clubs, was ze nooit een vaste waarde. Voor de internationale top woog ze te licht, maar hier is ze koning eenoog in het land der blinden.»

HUMO Hein Vanhaezebrouck keert terug naar AA Gent.

VANDENBEMPT «Ik heb hem gemist. Een Belgische trainer met zulke kwaliteiten moet aan de slag zijn als trainer, en het liefst bij ons. Analisten zijn er genoeg.»

VANNIEUWKERKE «Ik heb hem het voorbije anderhalf jaar als analist leren kennen. Hij is zeer dominant en een beetje vol van zichzelf, maar vooral: een fijne vent én een enorme sportliefhebber. Met hem konden we in de coulissen ook over darts of Formule 1 praten. Zelfs over boksen weet hij meer dan Peter (lacht).»

Sporza: Wielerjaaroverzicht, Eén, zondag 27 december, 19.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234