null Beeld

‘Voor hetzelfde geld’: Jan Van Looveren op de beurs

Britt van Marsenille, Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren hebben elk drie maanden met 10.000 euro uit het programmabudget van 'Voor hetzelfde geld' op de beurs gespeeld. Hebben ze verloren, dan is het geld op en krijgen we de laatste woensdag van mei gewoon een compilatie te zien.

Jan Van Looveren nam het grootste risico: hij ging als daytrader aan de slag. Daytraders of daghandelaars kopen en verkopen beurseffecten op één en dezelfde dag, soms binnen een paar seconden.

Voor die handel baseren ze zich niet op de psychologie van de markt of op beurspraatjes, maar op technische analyses en grafieken waarin ze trends denken te bespeuren. Een riskante bezigheid, want 75 tot 95 procent (naargelang het onderzoek) van de mensen die zich aan daytrading waagt, scheurt zijn broek.

Jan Van Looveren «En toch, mij triggerde het meteen. Ik ben een zelfstandige ondernemer, en ik beleg mijn geld al langer, ook in aandelen. De beurs fascineert mij. Britt, die al zot werd van 't idéé dat ze op de beurs moest, heeft op safe gespeeld en de bank een veilige belegging laten doen. Thomas heeft op de klassieke manier aandelen gekocht en verkocht – op zich ook nog redelijk betrouwbaar – maar ik heb dus voor de meest riskante methode gekozen.

»De redactie ging ervan uit dat ik zou verliezen: 5.000, misschien zelfs de volledige 10.000 euro. Maar dat wou ik natuurlijk niet. Ten eerste omdat ik graag win, ten tweede omdat het voortdurend in mijn achterhoofd speelde dat ik niet mijn geld, maar belastinggeld aan het beleggen was. Normaal denk ik daar nooit aan – als ik een film draai, is die ook voor een deel met belastinggeld gefinancierd – maar nu wél.

»De beurs heeft voor mij ook een heel persoonlijke kant. Mijn vader heeft zijn hele leven keihard gewerkt, eerst op de raffinaderij van Esso, later als zelfstandig verkoper van ramen en deuren, en hij droomde ervan om na zijn pensioen van zijn leven te profiteren. Op aanraden van zijn bank had hij een flink deel van zijn spaarcenten op de beurs belegd. ‘Dat gaat opbrengen, Danny,’ had de directeur hem gezegd.

»Maar toen – begin jaren 2000 – barstte de bel en mijn pa was zijn geld kwijt: 100.000 euro, 4 miljoen Belgische franken. Ik zie hem nog huilend zitten. Hij is die klap nooit te boven gekomen, het bleef aan hem vreten en uiteindelijk heeft hij kanker gekregen en is hij daaraan gestorven. Hij heeft zichzelf dood gekankerd, daar ben ik van overtuigd.

»En ik begrijp dat: zijn vertrouwen was geschonden en hij stond compleet machteloos. Hij was naar de bank gegaan zoals je naar een dokter gaat. Omdat je gelooft dat die mensen je zullen helpen. Maar dat doet een bank natuurlijk níét.

»Enerzijds omdat ze dat niet kunnen – het is onmogelijk om elke klant persoonlijk te verwittigen als een aandeel begint te wankelen – maar ook omdat banken alleen om hun eigen winst bekommerd zijn. Ze zijn er om geld voor zichzelf te verdienen, niet voor jou. Alleen doen ze zich wel anders voor, en mensen als mijn vader trappen daar in.

»Je kan het met andere woorden maar beter zélf doen. En daarom fascineerde dat daytraden mij zo. Ik wilde op één of andere manier revanche nemen voor mijn pa.»

HUMO Je zou na zo'n drama ook kunnen denken: ‘Ik blijf van die hele beurs weg.’ Vele anderen hebben zo geredeneerd.

Van Looveren «Zo zit ik niet in elkaar. En ook dát heb ik van mijn pa meegekregen. Die zei altijd: ‘Jongen, zorg ervoor dat ze later ‘u’ tegen je zeggen. En als je een beetje geld hebt, zal dat altijd beter lukken.’ Die les zit er bij mij ingebakken. Ik wéét natuurlijk wel dat geld niet het belangrijkste is, dat gezondheid, liefde en geluk veel meer waard zijn, maar ik kan het niet ónbelangrijk vinden. En aan de beurs kan je nu eenmaal meer verdienen dan aan een spaarboekje.»

HUMO Je blijft op de beurs spelen?

Van Looveren «Ja. Ik ga niet echt daytraden, dat is me te moeilijk en te tijdrovend, maar ik zal als belegger wel veel korter op de bal spelen, en mijn eieren in veel meer verschillende mandjes leggen. Dat is de les die ik nu al geleerd heb.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234