null Beeld

Voor rekening van Bart De Pauw

‘Het is erop of eronder voor Bart De Pauw’: dat was de teneur,’ vertelt de man zelf, terugblikkend op het voorbije tv-seizoen. Maar het was erop, want met het voortreffelijke ‘Quiz Me Quick’ en het felgesmaakte ‘Twee tot de zesde macht’ palmde hij de hele zondagavond in.

Joost Vandesande

Dat laatste programma keert vanaf zondag terug, tot groot genoegen van de gemiddeld 1.349.648 trouwe kijkers.

Op een zonnige dinsdagochtend heeft Sint-Jans-Molenbeek best iets exotisch. Ik ben op zoek naar Koeken Troef, het productiehuis van De Pauw, dat zich ergens in een achterhuis bevindt. Beeldt u zich vooral geen grootschalig mediabedrijf in, maar een kleine ploeg en een gezellige ambiance.

Ze maken een tweetal programma's per jaar, en dat wil De Pauw zo houden: ambitie vertaalt zich bij hem vooral in kwaliteit. Net aangekomen, verwelkomt hij me nog met zijn helm aan – pendelen vanuit zijn woonplaats Lier doet hij met een Vespa.

Eén van zijn beste vrienden vertrouwde me toe dat je aan zijn tic nerveux, een hardnekkige halsbeweging, kunt zien of hij gestrest is, maar daarvan is vandaag geen spoor, hoewel hij net een maand van hectische opnames achter de rug heeft. Nee, De Pauw toont zich zichtbaar tevreden.

Bart De Pauw «We moeten enkel nog de laatste aflevering inblikken – die waarin de zes BV's het tegen mekaar opnemen. En alle afleveringen waren leuk en spannend. Nee, ik ben heel blij, vooral omdat de format overeind is gebleven.»

HUMO Was je dan bang dat dat niet zo zou zijn?

De Pauw «Nee, maar het stelt wel gerust. Alles bleef bij het oude: twee ploegen van onbekenden die het tegen een ploeg BV's opnemen. Maar toch: we hadden veel rondes een beetje aangescherpt en we speelden – om het fris te houden – ook met drie nieuwe BV's: Gunther Schepens, Annelien Coorevits en David Galle. En alledrie deden ze het uitstekend. Het belangrijkste was dat ze zich op hun gemak voelden en vooral niet geforceerd grappig probeerden te zijn. Ik wil vooral ruimte creëren waarin grappen kunnen ontstaan, want in veel programma's zit je echt in een keurslijf en moet je dit of dat op de vragen antwoorden. Ik haatte dat als panellid, en vroeg altijd dat ze me níét op voorhand brieften. Maar met ‘Scheire en de schepping’ heb ik wat dat betreft goede ervaringen gehad: hoewel Lieven­ en zijn ploeg alles tot in de puntjes voorbereidden, kon en mocht je er spontaan zijn. Die sfeer wilde ik bij ons ook. En dat is gelukt.»

HUMO Misschien is ex-voetballer Gunther Schepens wel de meest opmerkelijke nieuwkomer. Is hij een goed kwisser?

De Pauw «We hadden hem vorig jaar al eens getest, en ja, dat valt goed mee. Gunther trekt er zich ook allemaal geen fluit van aan. ‘Je kan alleen maar je best doen,’ zei hij altijd, in het Gents natuurlijk. Fantastische gast, ik heb hem nu pas leren kennen.»

HUMO Misschien is die losse sfeer wel het meest bepalend voor het succes van het programma.

De Pauw (knikt) «We zijn ‘De Canvascrack’ niet, hé, bij ons geen rocket science. Het zit hem meer in de vraagstelling, zoals bij ‘De pappenheimers’. En het is zondagavond, dan moeten de mensen thuis kunnen meedoen.»

HUMO In het begin hoorde je weleens zeggen dat het maar een flauw kwisje was, maar die kritiek is gauw gaan liggen.

De Pauw «Het is een combinatie van licht entertainment en een kwis, en die twee facetten moeten voortdurend in evenwicht blijven. We stoppen er echt veel tijd in hoor: over één vraag zitten we soms een uur te discussiëren.

»Wat ook speelde: ik kwam uit een periode waarin er voortdurend op mij geschoten werd. ‘De kinderpuzzel’ en ‘De kazakkendraaiers’ werden als een flop beschouwd – onterecht, vind ik nog altijd – en plots was de teneur: ‘Het is erop of eronder voor Bart De Pauw.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234