Voor sommige mannen is de strijd tegen kaalheid een obsessie. En daar valt goed geld aan te verdienen

Er valt goed te verdienen aan de miljoenen mannen die hun haar verliezen. En daarmee ook hun eigenwaarde dreigen kwijt te raken. Mesotherapie, prp-behandeling, laserhelmen: het kan niet op. Maar werkt het ook?

Zijn laatste haartransplantatie - de vijfde -lijkt beter aan te slaan dan de laserhelm die Edwin van Wooning (31) om de dag op zijn hoofd moest zetten. De producent belooft dat de laser de microcirculatie van de bloedtoevoer naar het haarzakje stimuleert. Op zijn kalende schedel - die hij bewerkt als een radeloze boer zijn dorre akker - oogst Van Wooning moeizaam. ,,Maar ik heb van alles door elkaar heen toegepast. Dus ik kan moeilijk zeggen of het heeft gewerkt."

Speciale shampoos, dure lotions, alternatieve supplementen: alles heeft hij geprobeerd sinds zijn haargrens op zijn achttiende begon te wijken. De zoektocht naar een remedie is uitgegroeid tot een obsessie, geeft hij toe. ,,Ik ben er dag en nacht mee bezig."

Dat maakt hem geknipt voor het voorzitterschap van de Haarstichting, in 2010 in Nederland in het leven geroepen om lotgenoten te ondersteunen. En dat zijn er miljoenen. Volgens een ruwe schatting is 20 procent van de twintigers kalend, 30 procent van de dertigers tot 70 procent van de zeventigers. De stichting biedt onafhankelijke informatie en verwijst door naar specialisten en andere haartovenaars. Van Wooning: ,,Sinds het begin hebben we bijna twee miljoen unieke bezoekers op de website gehad, dus het houdt veel mensen bezig."


Helemaal kaal

De stichting zamelt ook haar in. Donateurs kunnen het in een verstevigde envelop naar het hoofdkwartier in Den Haag sturen. ,,We laten er haarwerken van maken voor mensen die financieel minder bedeeld zijn. De actie is een succes. Er doen ook kappers mee."

Hoewel de voorzitter zelf niet het beste voorbeeld geeft, draagt de stichting uit dat kalende mensen veel geld en moeite besparen door de feiten te accepteren en er het beste van te maken. ,,Het kan opluchten om jezelf dan maar kaal te scheren", zegt hij. Zelf heeft hij die optie verspeeld met zijn opeenvolgende transplantaties. ,,Ik heb heel veel kleine littekens op mijn schedel. Dat ziet er niet uit."

Een deel van de mannen met haarverlies zoekt medische hulp en komt dan bijvoorbeeld terecht bij dermatoloog Patrick Kemperman in het Amsterdams Medisch Centrum. Haarziekten behoren tot zijn aandachtsgebied, net als de mentale problemen die huidziekten of haarverlies met zich kunnen meebrengen. ,,Het probleem zit ook tussen de oren", zegt de arts. ,,Dus daar moet zeker naar worden gekeken."


Wondermiddelen

Een behandeling begint met een gesprek en een blik op het hoofd van de patiënt om de oorzaak vast te stellen. ,,De patiënten met alopecia areata bijvoorbeeld hebben te maken met plotseling haarverlies in de vorm van kale plekken. Mogelijk als gevolg van een stoornis in het afweermechanisme. Dat kan in enkele weken tijd gebeuren. Bij kaalheid die hormonaal is bepaald, spreken we van alopecia androgenetica."

Het zijn voornamelijk jonge mannen die bij hem verschijnen. ,,Als je in de kracht van je leven bent, kan het je zelfbeeld aantasten. Je kunt ertegen opzien om je op werk of op feestjes onder de mensen te begeven."

Hoewel de coupe cabrio uitstekend past in het modebeeld, en vrouwelijke panels volgens Amerikaanse onderzoeken mannen zonder hoofdhaar als stoer en sterk zien, hangt volgens Kemperman veel af van keuzevrijheid. ,,Het maakt psychologisch een groot verschil uit of je zelf kiest voor een kaal hoofd of dat je ertoe wordt veroordeeld."

Een volle bos haar blijkt sinds het ontstaan van de mensheid een begerenswaardig bezit, beweert de dermatoloog. ,,In het oude Egypte experimenteerde men al met de gekste zalven om haarverlies tegen te gaan. Eigenlijk is er nog weinig veranderd. Je krijgt via internet een beeld van de enorme handel in producten die inspelen op de angst voor haarverlies."

Precies die vrees drijft kalende mannen in de armen van aanbieders van wondermiddelen. Het aanbod is groot, steevast kostbaar en wetenschappelijk lang niet altijd onderbouwd. Van Wooning: ,,De prp-behandeling mag in ons land niet zomaar meer worden uitgevoerd. Nu is mesotherapie in opkomst. En BN'ers reizen af naar een kliniek in Istanbul voor een fue circulation treatment."

Prp staat voor Platelet Rich Plasma, waarbij je eigen bloed in een centrifuge wordt gescheiden in plasma en andere bloedcellen. Dat bloedplasma is rijk aan bloedplaatjes die groeistoffen bevatten voor de huid. Via een dunne naald wordt het in de huid geïnjecteerd. Vergunningen daarvoor worden niet meer afgegeven.

,,Mesotherapie lijkt erop", zegt Van Wooning. Via de naald van een mesogun krijgt de hoofdhuid een soort vitamineboost ingespoten. Het gaat veroudering van de huid tegen. Wie zich een reisje naar Istanbul kan veroorloven, ondergaat er een soortgelijke, gepatenteerde behandeling."

Kemperman kent ook de foute verhalen: ,,Ik heb een patiënt gehad die zich in Turkije met poeder uit een varkensblaas had laten injecteren. Dat kostte duizenden euro's en het resultaat was nihil. Mijn advies is: overleg eerst met de huisarts en gebruik dat geld toch liever voor iets leuks."


Verzoening

Ook in het AMC is geen wondermiddel te vinden. ,,We kunnen mannen een hormoon voorschrijven dat het haarverlies enigszins afremt", aldus Kemperman. ,,Dat betekent dat zij de rest van hun leven een geneesmiddel moeten slikken. De bijwerkingen doen het zelfbeeld ook geen goed, denk aan borstvorming en verminderde zin in seks."

Meer heil ziet de Kemperman in cognitieve gedragstherapie die de patiënt verzoent met zijn kalende schedel. ,,De impact van haarverlies is groot. Het leidt soms tot somberheid, angstklachten en zelfs gedachten over zelfdoding. Door gesprekken kan een minder negatief zelfbeeld ontstaan. Het kan al geruststellen als mensen horen dat zij binnen twee jaar niet volledig kaal zijn."

Edwin van Wooning van de Haarstichting weet dat als geen ander, maar kan het niet laten te wijzen op de eerste veelbelovende proeven in de Verenigde Staten met het klonen van hoofdhaar. ,,Het is spannend om te zien wat dat gaat opleveren."

©AD

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234