null Beeld

'Vooralsnog is ons leven te kort om tijd te vergooien aan 'Op naar de 100!' op Eén'

De tijd vliegt, voor iedereen, en zo moest Marcel Vanthilt tot zijn grote verbazing en ook wel lichte ontsteltenis vaststellen dat hij zestig jaar was geworden. Dus besloot de man, in het diepst van zijn gedachten en zeker ook volgens zijn kapper hooguit een gevorderde tiener, een programma over het eeuwige leven te maken. Met die mogelijkheid, of althans toch de kans dat we ons leven in de al dan niet nabije toekomst aanzienlijk kunnen verlengen, lijken namelijk steeds meer wetenschappers ernstig rekening te houden.

Marc Van Springel

Nooit een goed voorteken: ‘Op naar de 100!’ bleef op de VRT een jaar op de plank liggen, zorgvuldig door grijze stofjassen bewaakt. Maar het kan natuurlijk dat ze bij Eén gewoon hebben gedacht dat één jaartje in het licht van de eeuwigheid die ons kennelijk te wachten staat óók weer niet uitmaakt. Het programma begon alvast sterk. Om zijn biologische leeftijd te laten meten toog Marcel naar de Universiteit Amsterdam, om zich aan enkele tests te onderwerpen bij de bekende gerontologe Andrea Maier. Vanthilt, die zich in normale omstandigheden voor het oog van de camera al gedraagt als een twaalfjarige die een energiedrankje te veel heeft gedronken en ook al drie dagen verzuimd heeft zijn adhd-pillen te slikken, deed daarbij nog drukker dan gewoonlijk.

Dat zijn knijpkracht bleek tegen te vallen, lachte Marcel nog weg (‘Waar heb ik nu knijpkracht voor nodig?’), maar toen een test op antislipsokken stukken moeizamer ging dan verwacht en Maier hem ook droog meedeelde dat zijn vetpercentage te hoog was en zijn spiermassa ‘tegen de ondergrens’ aanzat, leek de vrolijkheid helemaal uit zijn gezicht te vloeien. Maiers ijskoude verdict dat Marcel een biologische leeftijd van liefst 75 jaar had, kwam als een moker aan. Hij leek op slag van zijn adhd genezen en keek alsof hij zich, met de zwakke knijpkracht die hij nog had, in de arm wilde knijpen, om zich ervan te vergewissen dat het geen nare droom was.

Een scène later was Marcel helaas alweer zijn hyperkinetische zelve en belde hij in Silicon Valley aan bij Aubrey de Grey, een ietwat excentrieke biomedicus en verouderingsdeskundige die de mens als een soort auto ziet die gerust duizend jaar kan meegaan als je af en toe een onderdeel vervangt. Hoe de Grey dat precies voor elkaar wilde krijgen, daar leek Vanthilt minder in geïnteresseerd. En dat auto’s doorgaans ook geen duizend jaar meegaan, zelfs niet met de beste garagist, kwam ook niet in hem op. Ironisch ook dat de Grey, een mens die ons het eeuwig leven wil schenken, met zijn woekerende Sauronbaard minstens twintig jaar ouder toont dan hij in werkelijkheid is. Omdat hij toch in de V.S. zat en er blijkbaar budget was, vloog Marcel daarna naar New York, waar hij zich aan allerlei alternatieve en in idiotie variërende therapieën onderwierp (dronken yoga, iemand?) die allemaal beloofden het leven in meerdere of mindere mate te rekken. In de kennelijke veronderstelling dat iémand dat wel reuze entertainend zou vinden, trok Marcel daarbij een breed gamma gekke bekken.

Toen we met een zucht van opluchting constateerden dat het erop zat, gaf Marcel ons nog snel mee dat hij in de volgende zeven (!) afleveringen zijn best zou doen om zijn biologische leeftijd weer naar beneden te krijgen. U doet er uiteraard mee wat u wil, maar in afwachting van de beloofde wetenschappelijke doorbraken vinden wij het leven vooralsnog te kort om dààr onze snel wegtikkende

tijd aan te vergooien.

(mvs)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234