null Beeld

Vooruitzicht rockjaar 2018: de Humo-tapes

Er zullen dit jaar – alles wijst in die richting – opnieuw platen worden gemaakt. Maar hoe vindt u het koren tussen het kaf? Wat moet u weten om mee te zijn met de nieuwe trends? En welke aan de weg timmerende muzikanten mag u dringend eens een pint trakteren? Onze glazen bol is binnen voor herstelling en onze natte vinger is niet meer wat hij is geweest, dus vroegen we het aan enkele muziekkenners en -sympathisanten. 2018: alsof u erbij was. Nu al!

Frederick Vandromme

'Meer vervelende rosse jongens met een gitaar, minder cocaïne en pogoën tot de dood!'


Eva De Roo

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

null Beeld

Eva De Roo (presentatrice Studio Brussel) «Ken je Yungblud? Jong gastje, beetje arrogant, heel veel charisma. Hij straalt iets vuils uit, met zo’n Engelse kop om op te slaan, en tegelijk ook wat afgelikt gay: een bijzondere, grave combinatie. Zijn eerste single draaien we nu vaak, heel Arctic Monkeys-achtig. Als hij binnenkort ook zijn eigen stijl vindt, komt het helemaal goed.

»Angèle wens ik ook een doorbraak toe, maar ik ben een beetje bang. Ze is beroemd geworden via Instagram – 106.000 volgers: dat is gestoord veel – en wordt ontzettend gehypet, maar tegelijk heeft ze nog altijd maar één single uit. Ik hoop dat ze zich goed laat omringen, en dat ze de dingen niet overhaast. Ik vroeg onlangs aan Roméo Elvis, haar grote broer, of hij goede raad voor haar heeft. Hij zei: ‘Nee, ik heb de indruk dat ze alles allang veel beter weet dan ik.’ Ik hoop oprecht dat haar nieuwe nummers even sterk zullen zijn als haar online aanwezigheid.

»En ook Tamino mag van mij dit jaar internationaal doorbreken. Ik heb hem twee maanden geleden gezien in een Berlijnse jazzclub. Hij was máár het onbekende voorprogramma, dus eerst werd hij met argwaan bekeken, maar aan het einde van de set hing iedereen aan zijn lippen. Op Pukkelpop werd hij ook al gevolgd door buitenlandse talentscouts, en gelukkig blijft hij daar superrustig bij.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

De Roo «De nieuwe Arctic Monkeys. Altijd zalig als een megaband een nieuwe plaat uitbrengt waarbij je voelt: hier zit iederéén op te wachten. Arctic Monkeys: voor mijn generatie zijn dat dé rockgoden, hè. Ze hebben nog geen enkele slechte plaat gemaakt, ik verwacht dat de nieuwe ook weer keigoed wordt.

»Ik verwacht daarnaast ook veel van Balthazar. De voorbije twee jaar zaten ze allemaal met zijprojecten, en dat is een interessant uitgangspunt. Ze hebben andere registers en nieuwe invloeden opgezocht, nu komen ze terug samen en kunnen ze het in de studio eens goed laten botsen: dat zou iets moois kunnen opleveren.

»En, beste Frederick, van mij mag je ook opschrijven dat er in 2018 een steengoeie nieuwe plaat van Black Box Revelation aankomt. Niet dat ik daar al iets van gehoord heb, maar ik heb er een bijzonder goed voorgevoel bij. 2018 wordt het jaar van de herrijzenis van Black Box Revelation!»

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

De Roo «Het zal allemaal nog veel meer online gebeuren. Vroeger keek ik naar TMF en MTV om mijn favoriete artiesten beter te leren kennen – in de hoop een beetje spontaniteit in de videoclips te herkennen – en nu kan ik via Instagram met Roméo Elvis rechtstreeks naar de IKEA. Coole evolutie.

»Zoveel nabijheid vergroot het fandom ook, denk ik. Het komt sowieso oprechter over dan wanneer een platenfirma iemand pusht.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

De Roo «Artiesten moeten vooral níét luisteren naar mijn adviezen, of die van een ander. Ik vind het net leuk dat er nog figuren rondlopen die zich geen hol van iets of iemand aantrekken: Zwangere Guy is zo iemand.»

HUMO Wie mag er in 2018 zeker niet sterven?

De Roo «Mick Jagger! Als hij zou sterven, zou ik daar nu eens écht niet goed van zijn. Die mens heeft ons al zoveel geniale dingen gegeven, en volgens mij zit er nog veel méér in. Hoe hij op een podium kan staan en dansen: ongenaakbaar, als een koning! Maar we maken ons zorgen om niets: Mick is veel te goed in shape. Hij mág trouwens ook nog niet sterven: hij moet nog tien kinderen maken.»

undefined


Marc Didden

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

null Beeld

Marc Didden (muziekjournalist en columnist) «Ik zie mijn helden nog graag, maar ze zijn moe. Ik verwacht deze eeuw niet écht meer een bovenaards wonderlijke plaat van Bob Dylan, Neil Young, The Rolling Stones, Paul Simon of Ray Davies. En ook niet van Bonnie Raitt, Emmylou Harris of Marianne Faithfull. Laat staan van Ella Fitzgerald. Jammer maar helaas.

»Maar ik zou wel willen dat Robert Plant en Alison Krauss nog eens gaan samenwerken. Dat één plus één niet altijd twee is maar soms ook vier, bewijst hun ‘Raising Sand’, uit 2007, misschien wel de mooiste plaat uit mijn collectie. Hoe de oude rocker en de frêle countryzangeres hun bijzondere stemmen laten versmelten op een reeks fantastische songs, daar doe ik mijn mooiste hoed voor af.»

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Didden «Vervelende rosse jongens met een gitaar.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Didden «Minder cocaïne, meer ideeën.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Didden «Ik hoop dat iedereen blijft leven. Maar het zou fijn zijn als André Brasseur zijn irritante orgel eens het zwijgen oplegde.»

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

Didden «Ik weet weinig van hiphop en rap, maar ik heb grote sympathie voor het werk van mijn stadsgenoten Stikstof. Wat ze doen met de Nederlandse taal – en met ritme, natuurlijk – bevalt mij zeer. En in elk geval veel meer dan het lauwe gewauwel van de gangbare Nationale Popgroepen.»

HUMO Zwangere Guy van Stikstof komt hier straks ook langs. Wil je hem iets vragen?

Didden «Ik heb weleens gedroomd dat een groep als Stikstof een helemaal hedendaagse versie van Raymonds ‘Brussels by Night’ zou maken. Hun helemaal op het lijf geschreven, vind ik. Zou mijn koffievriend Gorik dat ooit overwegen?»

undefined


Zwangere Guy

HUMO En?

null Beeld

Zwangere Guy (pseudoniem van Gorik van Oudheusden, Brusselse rapper) «Absoluut. Als we van Marc en Raymond de originele opname krijgen, op afzonderlijke sporen, maken wij daar met plezier een nieuwe versie van. Als ze ons tenminste vooraf carte blanche geven, en achteraf hun goedkeuring. Want het blijven bazen.»

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

Zwangere Guy «Le 77, een Lakense hiphopgroep die de doorbraak verdient, en niet alleen omdat het vrienden van me zijn. Ze zijn geweldig goed, heel rock-’n-roll, en ze werken hard en efficiënt. In 2017 hebben ze een plaat uitgebracht, op 2 januari 2018 komt er nog één, en er zullen er nog veel volgen. Ze nemen het allemaal niet té au sérieux, en dat wordt stilaan een zeldzaamheid in de rapscene.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

Zwangere Guy «Het klinkt egocentrisch – en vroeger had ik zo’n antwoord nooit durven te geven – maar: ik kijk het meest uit naar de derde plaat van Stikstof, uit op 1 maart. Qua geluid en inhoud onze meest volwassen plaat tot nog toe. De situatie in Brussel wordt er niet beter op, en daar hebben wij onze commentaar op gegeven. Als Brusselse politiekers naar onze plaat luisteren, zullen ze zich op hun plaats gezet voelen – óf in hun broek kakken. Beide goed.»

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Zwangere Guy «De laatste twee, drie jaar zie ik op hiphopconcerten steeds meer moshpits, walls of death en mensen die pogoën: fenomenen uit de heavymetalwereld. Vooral bij het Franstalige publiek. Ze verstaan geen reet van onze teksten, maar laten zich wel helemaal gaan. Maar: altijd met respect. Wie tijdens het moshen valt, wordt meteen opgeraapt. Ik hoop dat de Vlamingen en de Nederlandstalige Brusselaars binnenkort ook meedoen. Dus, dé trend voor 2018: op een respectvolle manier pogoën tot de dood.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Zwangere Guy «Veel liefde en geluk. De rest kan mij niet schelen.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Zwangere Guy «André 3000 en Madlib mogen van mij nog niet dood. Het zijn heel grote voorbeelden – André is zonder meer dé rapper naar wie ik opkijk – en ik hoop dat ze eeuwig muziek blijven maken.»

undefined


Bert Moerman

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

null Beeld

Bert Moerman (programmator van Trix, Boomtown en Deep in the Woods) «Alex Cameron verdient het: hij maakt mooie, poëtische en toch toegankelijke muziek, en ik verafgood ’m. Maar ik weet niet of ik hem een doorbraak toewens. Ik zag hem al een keer of zeven, acht. Telkens speelde hij voor een groter publiek dan voorheen en – ik geef het niet graag toe – ik had de indruk dat ik het telkens minder leuk vond. Enerzijds wil je dat zoveel mogelijk mensen je helden horen – al was het maar omdat ze ook hun boterham moeten verdienen. Anderzijds wordt de spankracht vaak minder als er veel mensen in de zaal staan.

»Dat klinkt snobistisch, maar ik vergelijk het met mijn reis naar de Grand Canyon. Eerst stond ik daar naar die kloof te kijken, naast vijf miljard Duitsers en Japanners, en dat viel geweldig tegen. Daarna ben ik een stukje verder gereden: dat deel van de Canyon was visueel minder mooi, maar omdat ik er alleen stond, was het véél indrukwekkender.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

Moerman «Naar die van Jon Hopkins. Zijn ‘Immunity’ uit 2013 is één van mijn favoriete platen aller tijden, en naar verluidt brengt hij dit jaar eindelijk een nieuwe uit. Ik kijk ook uit naar de platen van Young Fathers en – de single is alvast verrassend fris – MGMT

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Moerman «Geen idee. Als ik muzikale trends kon voorspellen, was mijn job een stuk gemakkelijker.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Moerman «Ik was de voorbije maanden redelijk nauw betrokken bij Westtalent en De Zes, provinciale rockconcoursen die altijd enkele maanden voor de échte Rock Rally – die van Humo – worden georganiseerd. Het blijft me verbazen hoeveel jonge talenten daar langskomen. Wat ik wens, is dat we als sector in staat zullen blijken om de grootste talenten altijd te blijven herkennen, dat de echte authentiekelingen komen bovendrijven.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Moerman (haalt de schouders op) «Als Bob Dylan morgen doodvalt, zal ik dat spijtig vinden voor die mens – maar wat hij artistiek doet, interesseert me al lang niet meer. Er is geen enkele muzikant van wie ik vurig wens dat hij nog snel een laatste plaat maakt voor hij het loodje legt.

»Er mag wel een einde komen aan de miserie van Phil Elverum van Mount Eerie. In 2017 maakte hij een fantastisch mooie plaat over het overlijden van zijn vrouw. Ik zag hem in september live in New York: de hele zaal zat te blèten. Zo schoon.»

undefined


Jasper Maekelberg

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

null Beeld

Jasper Maekelberg (producer en frontman van Faces On TV) «Sir Was, het pseudoniem van een Zweed die in 2017 de wreed sjieke plaat ‘Digging a Tunnel’ maakte. Ik snap écht niet waarom bijna niemand die kent.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

Maekelberg «Die van David Byrne. Het voorbije jaar heb ik mezelf compleet in zijn oeuvre ondergedompeld.»

HUMO Ook in 2018 breng je met Faces On TV eindelijk een debuutplaat uit. Hoe zit het daarmee?

Maekelberg «Ik leg er op dit moment de laatste hand aan. Wreed benieuwd naar wat de mensen zullen vinden. Ik heb al veel platen geproducet, maar dit is de allereerste keer dat ik een stukje van mezelf in de winkels leg.

»Ik ben op zoek gegaan naar nieuwe invalshoeken om songs te schrijven. Het uitgangspunt was: ik gebruik geen enkel instrument dat ik voorheen al beheerste. Zo heb ik onder meer de oed leren bespelen, een Arabische luit. Niet dat ik er ondertussen goed in ben. En ik heb een balafoon gekocht, zo’n Afrikaanse xylofoon. Natuurlijk zullen er ook gitaar en drums op de plaat staan, maar ik wilde mezelf in eerste instantie uit mijn comfortzone trekken, op zoek gaan naar mijn volgende level.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Maekelberg «Meer ballen, meer durf.»

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Maekelberg «Volgens mij zijn we aan het weggaan van de koude elektronica die lang zo hip was, en gaat het meer en meer richting organische klanken. Dat is het verschil tussen een drumcomputer digitaal opnemen en een drumcomputer opnemen met een taperecorder, zodat er een mooie laag knisperende, analoge ruis bij komt.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Maekelberg «Ik zou het heel erg vinden als mijn mama stierf. Maar dat geldt voor elk jaar.»

undefined


Lara Chedraoui

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

null Beeld

Lara Chedraoui (frontvrouw Intergalactic Lovers) «Go March, omdat ik het onbegrijpelijk vind dat zo weinig mensen hen kennen. Het is een instrumentale groep – gitaar, synth en drums – en er gaat onwaarschijnlijk veel energie van uit. Sommige nummers doen me huilen, van andere moet ik dansen. Ze brengen iets wat ik in de Belgische muziek nog niet eerder zag of hoorde.

»Ook: Lee Anderson, een gast die waanzinnig goede teksten schrijft en met zijn groep bij elk optreden beter en beter wordt. En uit Aalst: Gewoon Ruben, een rapper die hiphop maakt straight out of 9300, bloedeerlijk en oprecht, en de groep Pavlove, van wie ik eigenlijk nog maar één nummertje heb gehoord – ‘Give Me All You’ve Got’ – maar dat was meteen fantastisch. Dat ze dit jaar allemaal potten mogen breken.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

Chedraoui «Naar de nieuwe van Go March. En naar het schijnt komt ook Tame Impala met een nieuwe plaat. Als dat klopt, hou ik mijn hart vast: ‘Currents’, hun vorige, was zot goed.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Chedraoui «Dat iedereen muziek speelt! In België zie je elke week nieuwe bands opstaan: ik hoop dat dat blijft duren. Maar ik hoop ook dat men realistisch blijft en muziek maakt uit liefde voor het vak, niet om bekend of rijk te worden. Oprechte deuntjes zijn meestal ook een langer leven beschoren dan songs die voor het geld zijn gemaakt. En meer videoclips van Jeff Bronder

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Chedraoui «Geen idee. Maar ik weet wél welke evolutie ik liever zou zien afnemen. Ik zie namelijk steeds meer bands live on tape optreden, met 58 laptops op het podium. Op zich niets mis mee, maar – en misschien is dat beroepsmisvorming – als ik een optreden bijwoon, weet ik graag welke instrumenten verantwoordelijk zijn voor welk deel van het geluid. Dat een laptop een deel is van de band is oké, maar als de nummers niet oprecht zijn, dan voel ik daar weinig voor. Liever minder live on tape, meer live live!»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Chedraoui «Vree rare vraag. Ik ben Jezus noch God: ik beslis niet over wie mag sterven.»

HUMO Heb je geen oude helden van wie je, voor ze hun kaas laten, nog graag een nieuwe plaat hoort?

Chedraoui (blaast) «Als die oude helden geen platen meer maken, is dat omdat ze geen zin hebben of omdat ze het niveau van vroeger niet meer halen. Maar oké: ik zou het wel cool vinden mocht Paul McCartney nog eens een supermooie, eclectische plaat maken, zoals ‘Ram’ destijds. Voor de rest mag iedereen zijn pensioen invullen zoals hij dat zelf wil.»

undefined


VRWRK

(Electro-trio, formerly known as VUURWERK)

null Beeld

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

Jergan Callebaut «Weval, een Nederlands duo op het label Kompakt. En we zijn grote fan van Avelino, grime-artiest en protegé van Stormzy, die al een paar goede features deed en de hele South East London-vibe goed belichaamt.»

Thieu Seynaeve «De grime is nog altijd heel erg booming in Londen. Als je hier op donderdag- of vrijdagavond over straat wandelt, hoor je in elke kapperszaak mensen rappen. Het is de expressievorm die de Britse verhalentraditie op dit moment het best gestalte geeft. Veel meer dan rock, bijvoorbeeld. De rockbands zitten geconcentreerd in Camden, in de rest van Londen draait het om urban, r&b en grime. Grimerappers zijn de nieuwe buskers, zeker?»

HUMO Naar welke plaat kijken jullie dit jaar het meest uit?

Seynaeve «Naar die van Floating Points en Caribou. Een paar weken geleden waren we ook aanwezig op de informele voorstelling van de nieuwe van Four Tet, in Brilliant Corners, zijn stamcafé, op vijftig meter van waar we wonen. Dat klonk toen heel mooi.»

HUMO Welke muzikale trend zien jullie in 2018 opkomen?

Callebaut «Sowieso zal grime nog meer de pop binnensluipen. En verder denk ik dat de slinger na jaren van overwegend heldere, vredelievende, vrolijke commerciële muziek de andere kant zal opgaan en we opnieuw meer donker, introspectief en ruw werk gaan horen. De tegencultuur wint aan kracht.»

HUMO Wat wensen jullie de Belgische muzieksector in 2018?

Callebaut «Nóg meer grime!»

Seynaeve «We wonen nu twee jaar in Londen: het is van hieruit moeilijk inschatten wat de Belgische muziek nodig heeft. Maar het lijkt daar bij jullie wel goed te gaan. We zijn onder de indruk van Roméo Elvis. En Max (Colombie, red.) is zoals altijd de max.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Seynaeve «Ik denk dat Nick Cave nog altijd niet op zijn hoogtepunt zit. En David Lynch mag van ons ook nog films of series maken.»

undefined


Mauro Pawlowski

HUMO Welke band zal of mag dit jaar definitief doorbreken?

null Beeld

Mauro Pawlowski (zichzelf) «Ik vind Wolf Eyes de beste band ter wereld. Ik zag hen voor het eerst op het Kraakfestival in Hasselt, jaren geleden. Ze klonken alsof ze ter plekke aan het smelten waren – létterlijk – en ik was meteen verkocht. Het zijn ook toffe gasten: toen ik na een Wolf Eyes-concert eens autopech had, is bandlid John Olson mijn auto komen herstellen. Van mij mogen ze dit jaar alle grote festivals afsluiten. Ja, ook Tomorrowland.»

HUMO Naar welke plaat kijk je dit jaar het meest uit?

Pawlowski «Ik verwacht in de eerste plaats opnieuw vele fantastische, voor het eerst vrijgegeven oude opnames, zoals ‘Savage Young Dü’ van Hüsker Dü onlangs. Sensationeel. En hopelijk zijn er ook nog meer gratis archieven à la Neil Young.

»De onuitgegeven muziek in de gigantische vault van Prince mogen ze wat mij betreft morgen ook allemaal gratis online zetten. Daar zit waarschijnlijk voor duizend uur aan muziek in. Ik stel me er iets bij voor als in de film ‘The Mummy’: de kluis van Prince die leidt naar een soort gigantische grot, maar wie de schat wil, wordt eerst belaagd door tienduizend jaar oude krekels die je gezicht komen opeten of zo. Ik hoop dat het de moeite waard zal blijken.»

HUMO Welke muzikale trend zie je in 2018 opkomen?

Pawlowski «Nóg meer gratis archieven!

»Onlangs las ik ook dat de verkoop van gitaren afgenomen is. Op zich geen verrassing, ik denk bij het binnenstappen van een gitaarwinkel al lang: ‘Wie moet dat hier in godsnaam allemaal kopen?!’ Dat er minder gitaristen zijn, is niet erg – er zijn nog grotere losers, hè. Er zijn bijvoorbeeld mensen die nog altijd bezig zijn met Bach en Mozart, stel je voor! Ik wil maar zeggen: over honderd jaar zullen er ook nog wel gitaarbandjes bestaan.»

HUMO Wat wens je de Belgische muzieksector in 2018?

Pawlowski «Gênant veel succes. Zoveel succes dat men van geluk moet wenen en kotsen tegelijk. Inclusief mezelf, natuurlijk.»

HUMO Wie mag er zeker niet sterven in 2018?

Pawlowski «Iedereen die ik persoonlijk ken. Niet doen!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234