null Beeld

VPRO Import: Sarah Palin - You Betcha!

De Amerikaanse Republikeinse partij lijkt vergeven van politici die pijnlijke verbale uitschuivers maken. Afgezien van ex-president George W. Bush en huidig presidentskandidaat Mitt 'Waarom gaan vliegtuigraampjes niet open?Romney, denken we ook meteen aan Sarah Palin.

Katrien Depecker

De ex-gouverneur van Alaska is er bijvoorbeeld rotsvast van overtuigd dat dinosaurussen en mensen ooit samen op aarde rondgelopen hebben, dat Afrika een land is en dat niet Zuid- maar Noord-Korea de bondgenoot van Amerika is.

Maar wat weet u nog meer over de godvrezende pin-up van de Tea Party, behalve dat ze graag op elanden jaagt? De Britse documentairemaker Nick Broomfield ('Kurt & Courtney') had ook geen pasklaar antwoord op die vraag, en ging dan maar zelf op zoek naar de vrouw achter de blunders in 'Sarah Palin: You Betcha!', dat vorig jaar op het Filmfestival van Toronto in première ging.

Nick Broomfield «Waar Palin-fans me bananenschillen voor de voeten wierpen, in de hoop dat ik létterlijk zou uitschuiven (lacht).

»Eerlijk: ik ben onbevooroordeeld aan de documentaire begonnen. Ik had Palin weleens op tv gezien, maar dat riep alleen maar méér vragen bij me op. Je merkt altijd duidelijk dat ze haar speech uit het hoofd heeft geleerd, maar je komt nooit te weten wie ze écht is.

»Toen ik daar wél achter was gekomen, had ik nog maar één doel: m'n film uitbrengen vóór de potentiële kandidaten voor de presidentsverkiezingen zich bekendmaakten, zodat meer mensen zouden weten hoe die vrouw in elkaar zit.»

- Vertel!

Broomfield «'t Begon al toen we een tussenstop maakten in Seattle: zodra de veiligheidsagenten hoorden dat we een film over Palin zouden maken, werden ze gek. Onze bagage werd binnenstebuiten gekeerd, m'n researchers werden na een urinetest en een rectaal onderzoek terug naar Engeland gestuurd, en toen ik uiteindelijk in Wassila – Palins thuisstad – aankwam, waren de plaatselijke terreurbestrijders al gebrieft!

»Nu, hoe waanzinnig de toestand ook was: ik was er uiteindelijk geraakt, en dus vastbesloten me zo goed mogelijk te integreren in de plaatselijke gemeenschap, om op die manier zo veel mogelijk over Palin te weten te komen. Dat bleek moeilijker dan verwacht: veel mensen durfden niks over haar te vertellen, omdat ze bang waren hun job te verliezen.

»Hoewel Palin daar al tien jaar geen burgemeester meer is, heeft ze nog altijd enorm veel invloed. Via haar ouders ben ik toch in contact gekomen met Palins vroegere klasgenoten, campagnemedewerkers en mentors, en die vertelden me allemaal hetzelfde: dat ze een meedogenloze bitch is. Om je een idee te geven: de woorden 'sociopaat', 'gevaarlijk' en 'zint op wraak' zijn letterlijk gevallen.

»Ook onthutsend is haar diepe geloof: het speelt een grote rol in haar politieke programma – anti-abortus, anti-homorechten en anti-euthanasie – en ze put er zelfvertrouwen uit. De lokale priester vertelde me zelfs dat Palin ervan overtuigd is dat ze een uitverkorene is.»

- Nou! Heb je Palin eigenlijk persoonlijk ontmoet?

Broomfield «Eén keer. Toen ik na een halve maand nog niets gehoord had over mijn interviewaanvraag met haar, ben ik naar Texas gevlogen, waar Palin een signeersessie voor haar tweede boek aan het geven was. Ik vroeg haar – ze was trouwens uiterst charmant – of ik haar mocht interviewen. 'You betcha!' was het antwoord, maar toen ik anderhalve maand later nog stééds niets gehoord had, was ik het beu en ben ik naar Groot-Brittannië teruggekeerd.

(Fijntjes) »Maar ik geef niet zo makkelijk op. Omdat ik per se íéts tegen haar wilde zeggen, ben ik een paar maanden later opnieuw naar de States getrokken – ik wist dat Palin er een vraag- en antwoordsessie hield. De vragen lagen op voorhand vast, maar daar heb ik me niets van aangetrokken. Ik heb haar vanuit het publiek iets toegeroepen – ik verklap niet wat – waarop ik de zaal werd uitgezet (lacht). Eén van de hoogtepunten uit m’n leven!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234