null Beeld

VPRO's Import: Bananas!*

Ba-ba ba-ba baaaaaa-nanen, nog aan toe! Dat het pesticide DBCP al sinds eind jaren zeventig vanwege zeer schadelijk op de lijst van verboden producten staat, weerhield fruitgigant Dole Food er niet van om er jaren later nog steeds zijn bananenplantages mee te besproeien.

Frederick Vandromme

Maar what goes around, comes around: in 2007 sleurde een tros misnoegde arbeiders werkgever Dole voor de rechtbank - DBCP had hen naar eigen zeggen onvruchtbaar gemaakt. De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten rook een documentaire en nestelde zijn camera in het zog van Juan Dominguez, de advocaat die twaalf van de gedupeerden vertegenwoordigde in het proces. Het resultaat is 'Bananas!*', een documentaire zo spannend als een high speed chase in Speedo's, vanavond in 'VPRO's Import' op Nederland 2.

Fredrik Gertten «'t Is in wezen een klassiek David en Goliath-verhaal: de strijd van de boeren en hun advocaten tegen Dole Food. Alleen had ik in al mijn naïviteit niet verwacht dat Goliath vervolgens ook nog eens de boodschapper onderuit zou proberen te halen. Kort nadat ik de documentaire had uitgebracht, zetten ze al hun kanonnen in stelling om de wereld ervan te overtuigen dat ik leugens verspreidde. Ze trokken op hun beurt naar de rechtbank om te voorkomen dat 'Bananas!*' op festivals en televisie vertoond zou worden. 't Is dat het Zweedse parlement liet weten niet gediend te zijn van die pogingen tot censuur - waarna Dole tot 'inkeer' kwam - of het was ze misschien nog gelukt ook.

»Overigens gaat de film over zoveel méér dan alleen de rechtszaak; het was vooral mijn bedoeling om een document te maken over machtsrelaties. Aan de ene kant heb je de arbeiders, die niets hebben, niets te verliezen hebben en eindelijk eens gehoord willen worden. Aan de andere kant heb je de machthebbers die álles in handen hebben. En tussenin zit Dominguez, een man die een voet in beide werelden heeft. Het is een arme Cubaanse immigrant in de States die nu zo'n beetje zijn American Dream beleeft, maar nog steeds niet voor vol wordt aangezien door de gevestigde orde - dat komt allemaal aan bod in 'Bananas!*'.

»Het was ook niet per se mijn bedoeling om Dole te demoniseren. Ik bedoel: het spreekt voor zich dat zij niet de enige verrotte bananenhandelaar zijn. Ik was wel verrast door hun reactie: een groot bedrijf zou de waardigheid moeten hebben om op een normale, evenwichtige manier met kritiek om te gaan. Dat heet: deel uitmaken van een vrije, westerse samenleving. Als je dat níét kunt, moet je je hoofdkwartier maar meteen optrekken in Noord-Korea.»

HUMO Misschien was dat niet meteen de bedoeling, maar de boodschap is duidelijk: let op welke bananen je eet.

Gertten «Welja, ik denk dat de consument er, voor zijn eigen gezondheid, bij gebaat is om vooral Fair Trade-bananen te kopen. Persoonlijk heb ik, na alles wat ik meegemaakt heb, de smaak helaas verloren.»

Youtube: Bananas!*

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234