null Beeld

Vranckx: De zijderoute

Weinigen weten het, maar de historische zijderoute was, naast de weg waarlangs men eeuwenlang de stoffen aanleverde voor de kostuums van Jeroom, ook de diplomatieke, economische én ideologische brug tussen Oost en West.

'In Iran worden buitenlanders op handen gedragen: her en der word je zelfs mee aan tafel uitgenodigd' Stefan Blommaert

Bij Canvas vond men het een ideaal parcours om te laten bewandelen door één van hun kersverse pop-upreporters (term geheel voor rekening van de openbare omroep), die op gezette tijden een maand of twee worden uitgestuurd om een welbepaald gebied in kaart te brengen. Voormalig VRT-correspondent in Peking Stefan Blommaert sloeg de handen in elkaar met klankman Stefan Janssens en zijn eigen zoon Hannes, en trok in 50 dagen tijd door de 15 landen die vandaag op het millennia oude traject liggen – een tocht van 20.000 kilometer door swingende naties als Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan. Vanavond, in het tweede en laatste deel van de reportage, vertrekt het trio vanuit dat laatste land richting Brussel.

Stefan Blommaert «De zijderoute is al meer dan tweeduizend jaar oud – al in de tijd vóór Christus gebruikten de Chinezen dat traject om contact te leggen en handel te voeren met de rest van de wereld. Het was niet één uitgestippeld parcours, maar een kluwen van wegen en paden. Sommige takken eindigden in Europa, andere dan weer in het huidige Syrië of Iran. Ze werden ook niet in hun geheel door één karavaan bewandeld: goederen werden doorgegeven via kleinere etappes, van oase tot oase. Dat ging zo ongeveer door – eerst werd er zijde vervoerd, daarna ontelbare andere goederen, maar ook mensen en zelfs ideologieën – tot aan de val van Constantinopel en het Byzantijnse Rijk in 1453. Die stad was een vaste halte en vanaf dan kon men er niet meer passeren.

»Het interessante is: op dit eigenste moment willen de Chinezen de zijderoute nieuw leven inblazen. Met de gebieden langs die originele route – Centraal-Azië, Iran, Irak, Syrië – willen zij nog meer handel drijven dan ze nu al doen, en om dat te bereiken ondernemen ze ginds enorme infrastructuurwerken: ik heb zelf gezien hoe in Kazachstan nu autowegen worden hernieuwd door China. Het liefst van al zouden ze ook een hogesnelheidslijn aanleggen van Peking helemaal tot in Europa, voor goederen én voor passagiers. Met de Chinezen moet je van niks opkijken (lacht).»

HUMO Het was de bedoeling om de Centraal-Aziatische landen beter te leren kennen.

Blommaert «Welja, wie weet er nu iets over Kirgizië? In 2010 was er een opstand en in 2005 de revolutie die voormalig president Akajev aan de kant zette: meer aandacht hebben we er zelfs in ‘Het journaal’ nooit aan besteed. Dit was dus een uitstekende gelegenheid om er eens een kijkje te gaan nemen, al blijft onze kijk heel beperkt: in elk land konden we maar één aspect belichten.»

HUMO Werden jullie telkens met open armen verwelkomd?

Blommaert «Toch wel. Neem nu Iran: een land met een reputatie, maar we zijn er zéér vriendelijk ontvangen. Als buitenlander word je er op handen gedragen en spreken mensen je aan: her en der word je zelfs mee aan tafel uitgenodigd. Als moderne toerist ben je zulke warme gastvrijheid niet meer gewoon, hè (lacht). Er waait een frisse wind door dat land. In de voormalige Sovjetrepublieken was men ook zeer gastvrij, maar dat ging daar altijd al zo. Toen we op een boot vastzaten op de Kaspische Zee kwamen mensen meteen samen: dan werd er verbroederd en gekeuveld.»

HUMO Al dat reizen… Heb je nooit moeite om te acclimatiseren?

Blommaert «Nooit: vanaf de eerste dag ben ik op mijn gemak. Neem nu China: na een week voelde ik mij daar thuis. Sterker nog: wanneer ik – zo’n drie à vier keer per jaar – in België was geweest, en ik zat op het vliegtuig terug, dan voelde dat voor mij aan als naar huis gaan (lachje). Omgekeerd idem hoor: hier ben ik het ook alweer gewoon.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234