null Beeld

'Vranckx Israël en Palestina: spijs en vree': eten en laten eten

Mocht u tot het slag televisiekijkers behoren dat geen aflevering van ‘Vranckx’ overslaat, dan hebt u ongetwijfeld gemerkt dat Rudi z’n zendtijd de afgelopen weken ter beschikking stelde van De Nomaden, een door de VRT aangestuurd los-vast gezelschap van jonge reportagemakers. Vanavond krijgt u ‘Israël en Palestina: Spijs en vree’ op uw telloor: regisseur Jesse Vander Meersch en zijn kompaan Ben Brumagne gingen in Israël onderzoeken hoe de kennis van wilde eetbare planten de muur tussen Joden en Palestijnen zou kunnen slechten.

Kristoff Tilkin

'Eten brengt mensen dichter bij elkaar: die stelling wilden we in Israël onderzoeken'

HUMO Wat moet een aanstormende reportagemaker doen om het keurmerk van De Nomaden opgespeld te krijgen: een mijnenveld doorkruisen, gevolgd door een schriftelijke proef en een kruisverhoor door de Meester zelve?

Jesse Vander Meersch (lacht) «In mijn geval was het een tikje simpeler: ik werk soms als assistent-cameraman bij ‘Van Gils & gasten’, en toen Rudi daar eens aan tafel zat, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en hem aangesproken. Hij gaf me het mailadres van zijn eindredacteur, vervolgens ben ik bij die man het idee voor onze reportage gaan pitchen. Na een tijdje kregen we groen licht, het resultaat zie je vanavond op Canvas.

»Als pas afgestudeerde regisseur kan ik alleen maar blij zijn met een initiatief als De Nomaden, want op die manier investeert de VRT nog echt in jong talent. Ze zouden hun reportages ook gewoon bij de BBC kunnen aankopen: heel makkelijk, en ’t kost hen misschien hooguit 2.000 euro, terwijl het wel wat duurder uitkomt als je ze zélf maakt. Maar dan zorg je wel voor eigen interessante invalshoeken.»

HUMO Zoals die van jullie: Israeli’s en Palestijnen nader tot elkaar brengen met planten, hoe verzin je zoiets?

Vander Meersch «Die planten zijn Bens dada: met zijn bedrijfje Forest to Plate wil hij de mensen weer wat kennis bijbrengen die in de loop der jaren verloren is gegaan – we kopen tegenwoordig al onze groenten en kruiden in de supermarkt, terwijl je er veel gewoon langs de kant van de weg kunt plukken. Ben heeft de voorbije jaren veel gereisd, en hij zag hoe eten mensen dichter bij elkaar brengt. Het leek ons interessant om die stelling eens te onderzoeken in Israël, een land waar het – als je de journaals en kranten mag geloven – al kommer en kwel is. Wij wilden graag een andere kant van die conflictzone belichten, en daarvoor zijn we gaan aankloppen bij mensen die wars van hun etnische achtergrond of hun religieuze overtuigingen toch dezelfde ideeën over voedsel hebben, en ze aanwenden om mensen dichter bij elkaar te brengen.»

undefined

'Met De Nomaden investeert de VRT echt nog in jong talent. Dat zorgt voor interessante invals­hoeken.' Jesse Vander Meersch

HUMO Omdat we in volle examenperiode zitten: leg uit aan de hand van een voorbeeld.

Vander Meersch (lacht) «Neem nu Nof Atamna-Ismaeël, de eerste moslima die de Israëlische versie van ‘Master Chef’ heeft gewonnen. Ze is afgestudeerd als microbiologe, maar anders dan haar joodse medestudenten raakte ze maar niet aan een job. Ze besloot dan maar deel te nemen aan die televisieshow, en wel met een heel eigen concept: ze kookt traditionele Arabische gerechten met wilde planten uit de streek, maar dan koosjer, zodat joden er ook van kunnen eten. ‘Israël is een jong land,’ vertelt ze in onze reportage, ‘dus het is maar normaal dat we op zoek gaan naar een eigen identiteit, ook in de keuken.’ Ze geeft workshops bij haar thuis, en daar komen veel joden op af: ’t is voor hen vaak de eerste keer dat ze bij een Arabische vrouw over de vloer komen, en na afloop gaan ze allemaal tevreden weer naar huis. ‘Grote veranderingen komen stap voor stap,’ zo zegt ze – lees: desnoods nodigt ze het hele Israëlische volk in groepjes van 20 bij haar thuis uit (lacht). Je kunt allerlei grote theorieën verkondigen over Israël en Palestina, maar het zijn mensen als Nof die erin slagen de vooroordelen van de verschillende bevolkingsgroepen de wereld uit te helpen, en dat met kleinschalige voedselprojecten. Om het met de titel van onze reportage samen te vatten: spijs en vree.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234