null Beeld

Vranckx: Worthy of the Crown

Wat wij zouden doen als ons het leiderschap van een Afrikaanse stam wordt aangeboden? Onze biezen pakken en op het vliegtuig springen, of wat had u gedacht! Het oog van de goden viel evenwel op de half-Nigeriaanse acteur Yemi Oduwale (28).

lb

Zijn grootvader is het stamhoofd van een Yoruba-gemeenschap van 175.000 leden, en die heeft zijn titel ooit aan Yemi beloofd. De acteur heeft echter één probleem: hij is opgegroeid in Gent en heeft zijn grootvader al zeventien jaar niet meer gezien.

Samen met goede vriend en cameraman Gieljan Van Goethem en regisseur Roel Nollet trok hij in februari naar Nigeria om te kijken of hij aanspraak kan maken op die titel. Het resultaat van de zoektocht zien we in de documentaire ‘Worthy of the Crown’, vanavond in een ingekorte versie in ‘Vranckx’.

HUMO Hou ons niet langer in spanning: moeten we Yemi voortaan aanspreken met ‘zijne majesteit’?

Roel Nollet (documentairemaker) «Wij zeggen nog altijd Yemi, maar eigenlijk betekent dat hetzelfde (lacht). We gingen vooral kijken wat Yemi zou moeten doen om aan die titel te geraken, want er hangen zoveel mythes rond dat stamhoofdschap. We hebben wel veel geld in de stam moeten investeren: dat moet als je erbij wil horen. We zijn ook bij een orakel langsgegaan, dat bepaalde of Yemi kans maakt om zijn opa op te volgen door te kijken hoe een snoer op de grond valt.

»Voor Yemi was de reis de uitgelezen kans om meer te weten te komen over zijn Afrikaanse identiteit, want hij weet amper iets over de rituelen en tradities van zijn stam. In België ziet iedereen hem wel als een zwarte, maar in Nigeria beschouwen ze hem als een blanke man.»

HUMO Nigeria staat niet meteen bekend als een veilig land. Zijn jullie in gevaarlijke situaties terechtgekomen?

Nollet «We hebben gefilmd in buurten waar bendes de hele wijk naar hun hand zetten en de bewoners angst willen aanjagen. We hebben een paar keer snel terug in de auto moeten springen, omdat de chauffeur zei dat het te gevaarlijk werd. Wij stonden daar wat sceptisch tegenover, want we begrepen nooit wat er in het Yoruba werd gezegd. Een andere keer heeft de politie ons opgepakt, omdat we te dicht in de buurt van het hoofdkwartier van de president aan het filmen waren. Dat heeft wél indruk gemaakt op ieder van ons.

»Onze chauffeur durfde ook niet mee naar het geboortedorp van Yemi’s opa, omdat daar een spirituele oorlog aan de gang was. We hadden geen idee wat dat inhield, maar er kwam een hoop voodoogedoe aan te pas. De aanleiding voor die oorlog was de strijd om de opvolging van de koning, en ze wilden niet dat wij ons daarmee gingen bemoeien. De ambassade had ons afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen, maar we hadden niet veel keuze. We hebben het toch gedaan.»

HUMO Rudi Vranckx biedt deze maand ruimte aan zogenaamde Nomaden, jonge reportagemakers met straffe verhalen. Een compliment voor Redhorse Reporters, jouw collectief dat deze docu heeft gemaakt?

Nollet «Inderdaad! Wij zijn journalisten, documentairemakers en fotografen, en we denken dat we het verschil kunnen maken met reportages zoals ‘Worthy of the Crown’. Dat deze docu nu in ‘Vranckx’ te zien is, is toch een bevestiging.

»We zijn eigenlijk een groep van sterke individuen. Iedereen doet zijn eigen ding, meestal als freelancer, maar voor sommige journalistieke projecten moet je samenwerken. Onze filosofie is juist dat we elkaar beter versterken in plaats van te beconcurreren. Dat leidt uiteindelijk tot een inhoudelijk sterker resultaat.»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234