null Beeld

'Vrede op aarde', het jaaroverzicht van Sven De Leijer: 'Ik praat soms tegen mijn tv'

Sven de Leijer rijdt net naar de opnames van het tweede seizoen van ‘Vrede op aarde’ wanneer we hem onderscheppen. Hij brengt vanaf zondag de hele kerst­vakantie lang zijn hoogstpersoonlijke jaaroverzicht op Eén en praat met mensen die 2018 hebben gekleurd.

Sophie Pycke

HUMO Waarom moeten we naar jouw eindejaarsshow kijken en niet naar die van pakweg Gert Verhulst?

SVEN DE LEIJER «Ha! Omdat ik al een jaar lang bezig ben om 2018 mooier en ­aangenamer te maken voor mijn bekende medemens. Een mooier jaar, een mooier jaaroverzicht. Zo simpel is het.»

HUMO Kun je iets concreter zijn?

DE LEIJER «Ik heb het nieuws op de voet ­gevolgd en als iets minder aangenaam dreigde te worden, greep ik in. Kris Peeters ben ik bijvoorbeeld een hart onder de riem gaan steken op zijn zwaarste dag van 2018: toen hij de Ten Miles moest lopen, vlak ­nadat hij Aron Berger op de CD&V-lijst had gezet. Ik dacht: die mens zal er niet ­geweldig naar uitkijken om door het centrum van Antwerpen te ­sjokken. Laat ik daar iets aan proberen te veranderen.»

HUMO Wie komt er nog in je zetel zitten?

DE LEIJER «Charles Michel, normaal gezien. En Willy Sommers, Bart Tommelein, Leah Thys, Nina Derwael... Het zenuwachtigst ben ik voor de gasten die iets kunnen wat ik zelf nooit zou kunnen. Vorig jaar had ik dat bij Nafi Thiam. Ik kan mij over het algemeen behelpen in het Frans, maar die avond kon ik amper twee volzinnen na elkaar ­uitbrengen. Ongelofelijk wat zij heeft bereikt op die leeftijd. Tonnen respect daarvoor. Hopelijk behoud ik mijn cool bij Nina.»

HUMO Om het jaaroverzicht te maken heb je opnieuw uren voor de televisie gezeten.

DE LEIJER «Klopt, maar ik doe dat graag. Zet mij voor een tv en ik ben blij. Ik ga daar dan zo in op dat ik tegen het toestel begin te praten. Bij ‘Thuis’, bijvoorbeeld, voel ik mij zo betrokken dat ik mee wil discussiëren. Mijn vrouw is het al gewend. Soms vindt ze me grappig aandoenlijk, soms gewoon belachelijk.»

HUMO Wat was voor jou het memorabelste tv-moment?

DE LEIJER «Misschien een voor de hand liggend antwoord, maar de Rode Duivels hebben mijn jaar toch wel gekleurd. Ik vond het heel plezierig om mijn enthousiasme eindelijk eens langer dan één voorronde loeihard van de daken te kunnen schreeuwen.»

HUMO Is 2018 voor jou persoonlijk mild geweest?

DE LEIJER «Ik heb lang gesukkeld met slaapproblemen. Als dj ben ik het gewend om korte nachten te hebben, maar de voorbije maanden was het echt te veel. Ik lag uren wakker, wist niet waarom en begon dan uit frustratie maar te werken. Tussen drie en zeven uur heb ik dikwijls tien afleveringen van ‘Thuis’ na elkaar gezien. Ik ben een grote fan van de serie, maar op zo’n moment kom je jezelf wel tegen. Nu ben ik er eindelijk vanaf: onder begeleiding heb ik medicatie genomen en die daarna ook afgebouwd. Eindelijk slaap ik opnieuw.»

HUMO Zondag wel op tijd je wekker zetten!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234