null Beeld

'Vrienden van de radio': Sam en Sofie

Sinds maandag 30 mei zoemen Sam De Bruyn en Sofie Lemaire in 'Vrienden van de radio' opnieuw vier weken luidruchtig rond de brij der gezellige saamhorigheid.

Frederick Vandromme

Hun 'minifuif voor maxipret', een radiofonische zelfbouwkit voor thuisfeestjes-van-een-kwartier, is een klassieker in de dop.

Tic van de tijdgeest: het radioprogramma kent een natuurlijke uitloper op Facebook, de socialenetwerksite waar zich bijvoorbeeld ook de Vrienden van de Canvas-reeks 'Duts' verenigd hebben. Alsook de Gabbers van de Poëzie, de Kornuiten van de Schilderkunst, de Buddy's van de Fotografie, de Amices van de Bredabaan, en zowaar zelfs - waarom iets verzinnen als de werkelijkheid al zo toeschietelijk is - de Vrienden van Gène Bervoets. Maar ter zake.

Enkele quotes van Sam en Sofie

Sofie lemaire «We hebben het er elke dag over: zijn we nu te ver gegaan, of nog nét niet? Ik denk dat we tot nog toe altijd aan de goede kant van de grens zijn gebleven. Het ontegensprekelijke voordeel van een interactieve show is dat de luisteraars ons onmiddellijk tot de orde roepen als we eróver gaan. 't Is een soort immanente sociale controle.»

Sam De Bruyn «Bij 'Vrienden van de radio' zijn er geen taboes. Maar soms krijgen we echt wel overdreven intieme brieven toegestuurd. Die mensen kennen ons niet, en toch vertrouwen ze ons op één of andere manier genoeg om ons uitgebreid in te lichten over hun seksleven, en waar dat al dan niet fout loopt. Weet je wat het is? Ze wéten dat wij hen nooit in hun gezicht zullen uitlachen. Van hun vrienden kan dat misschien niet gezegd worden.»

Sofie lemaire «De dag dat we zeggen: 'Studio Brussel was perféct in de jaren negentig: vanaf nu maken we dag in dag uit exact dezelfde radio als toen' - die dag heeft het allemaal geen zin meer. Dan kunnen we er evengoed mee ophouden.»

Sam De Bruyn «Vriendschappen onderhouden kost bakken tijd en energie, twee grondstoffen die schaars worden als je een job hebt. Er zijn enkele vrienden van wie ik weet dat ze voor het leven zijn: dat weet ik zeker omdat ik ondervonden heb dat ze ermee kunnen leven als ik anderhalve maand niets van me laat horen. Ze zijn blij als ze aandacht krijgen en maken geen spel als dat niet het geval is. Dát zijn aangename vrienden; ze nemen me voor wie ik ben.»

Het volledige interview leest u in Humo 3693 van dinsdag 14 juni 2011.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234