null Beeld

'W.': Oliver Stone vs. George W. Bush

In het gezegende jaar 1965 liepen Oliver Stone (62) en George W. Bush (62) allebei rond op de campus van de universiteit van Yale, maar voor het overige ziet de levensloop van beide heren er tamelijk verschillend uit.

Redactie

Terwijl Bush goede sier maakte op de cantussen en - zoals de familietraditie het voorschreef - lid werd van een geheim studiegenootschap, hield Stone de unief al snel voor bekeken en ging hij vechten in Vietnam.

Na de oorlog trok Stone, een Purple Heart op de borst gespeld, naar Hollywood, waar hij furore maakte als scenarist van 'Midnight Express', 'Scarface' en 'Year of the Dragon' en als regisseur van 'Platoon', 'Born on the Fourth of July', 'Wall Street' en 'JFK'. Intussen schopte zijn oude jaargenoot, die hij overigens nooit heeft ontmoet, het op één of andere manier tot president van de Verenigde Staten. Daar zit een interessante biopic in, moet Stone - die eerder biografische films had gemaakt over Nixon, Jim Morrison en Alexander de Grote - hebben gedacht. In 'W.' zien we hoe een Texaans drankorgel (Josh Brolin kreeg de rol) het schopt tot leider van de vrije wereld.


HUMO Ik heb me erg goed geamuseerd met 'W.', maar als Amerikaan zou ik het wel lichtelijk gênant vinden om díé man als mijn president te hebben.

Oliver Stone «Het ís ook om te huilen. Met 'W.' wil ik de Amerikanen een spiegel voorhouden: waarom hebben we in godsnaam voor die kerel gestemd? Hoe is het mogelijk dat zo'n simpele man ooit in het Witte Huis is geraakt? Hoe komt het dat we als natie zo diep zijn gevallen? Belangrijke vragen, die ik nog niemand heb horen beantwoorden.

»Ik krijg dikwijls te horen: 'Heeft het nog zin om nu nog op Bush te focussen? In januari is hij toch weg?' Maar Bush gáát niet weg. Hij heeft een enorme impact op de wereld gehad, en nog vele generaties na ons zullen die impact blijven voelen. Neem bijvoorbeeld de Bush-doctrine (die zegt dat de VS het recht heeft om preventieve oorlogen te beginnen, red.): Sarah Palin mag dan wel niet weten wat die behelst, maar ze bestáát en ze is gevaarlijk. Bush is maar liefst drie oorlogen begonnen: tegen de terreur, in Irak en in Afghanistan. Geen enkele Amerikaanse president heeft hem dat voorgedaan. Amerika is bankroet, onze burgerrechten worden constant geschonden, en de rest van de wereld haat ons. (Cynisch) Prachtige erfenis, hè. Het kan geen kwaad om er in deze verkiezingsdagen nog eens op te wijzen dat we een misdadig presidentschap achter de rug hebben.

»Ik hoop dat heel veel tieners naar de film gaan kijken, net zoals ik vroeger met mijn vader naar 'Paths of Glory' of 'Dr. Strangelove' ging - ik bewaar daar goeie herinneringen aan, achteraf hadden we daar altijd heel diepgaande gesprekken over. Ik besef wel dat jongeren tegenwoordig vooral puur entertainment willen, maar er is echt niks mis met films die je eens doen nadenken.»

(es)

U vindt het volledige interview met Oliver Stone vanaf maandag 10 november in Humo 3558

undefined

Linke Boel over George W. Bush

George W. Bush - montage uit 'The Late Show'
Bush over global warming - door Will Ferrell
Bush or Batman
Het einde van George Bush: spotje van Mike Huckabee
Bush: West-Vlaams in de broek
Colbert versus Bush
Maak uw eigen Bush-speech
Bush in flashformaat
Bush Yoga
Bush Shoot-out
Billionaires for Bush
Is Bush Wired?

undefined

Trailer voor 'W' van Oliver Stone

Oliver Stone over 'W' in 'Early with the Stars':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234