‘73% van de jongeren heeft sinds corona geen date meer gehad’ Beeld Humo
‘73% van de jongeren heeft sinds corona geen date meer gehad’Beeld Humo

Humo's JongerenenquêteSeks & Liefde

Waar vinden jongeren hun partner, op welke leeftijd worden ze ontmaagd en wat denken ze over #MeToo?

Vorige week maakten we kennis met de generatie van de actie. Maar weten de Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 ook van wanten wanneer hun bae hen met een niet mis te verstaan TikTok-bericht uitnodigt voor een deugddoende Netflix-en-chillsessie? Voor dit tweede deel van Humo's Grote Jongerenenquête voelde onderzoeksbureau iVox de jeugd van tegenwoordig aan de tand over hun relaties en telden we hoeveel panda- dan wel tijgerpunten ze al verzameld hebben. Chaud!

Michiel Thijs

☞ Lees verder het debat over de resultaten met Billie Leyers, Marie Van Uytvanck, Nathan Bouts: ‘Mijn ouders waren de generatie van de orgieën. Ik zou het niet erg vinden om daar terug naartoe te gaan’

☞ En bekijk hier ons volledige dossier ‘Humo’s Grote Jongerenenquête 2020'

Het coronavirus tast niet alleen de longen aan, maar ook de kansen van Vlaamse jongeren op de liefdesmarkt. Driekwart (73 procent) heeft sinds midden maart geen date meer gehad en bijna de helft (44 procent) denkt dat daten nooit meer hetzelfde zal zijn. Toch heeft 16 procent een nieuwe liefde gekust sinds de uitbraak en dook één op de tien al met hem of haar in de koffer. 5 procent had zelfs een onenightstand.

Het virus heeft weinig impact op de vaste relatie van jongeren: vier op de tien hebben er één, evenveel als vijf jaar geleden. Hoe vast zo'n vaste relatie is, verschilt logischerwijs nogal: tieners (15 tot 19 jaar) met een lief houden het gemiddeld anderhalf jaar uit, jonge twintigers (20 tot 24 jaar) dubbel zo lang.

Jongeren die op zoek zijn naar een lief, maken vooral op school (33 procent) en online (21 procent) kans om er één te vinden. Wie de ware op café denkt tegen te komen, kan zijn hoop beter opbergen: slechts 5 procent vindt er de liefde, een halvering ten opzichte van 2015. Zes op de tien hebben geen vaste relatie en voor een kwart van de jongeren is dat een bewuste keuze: hun onafhankelijkheid primeert. Bovendien vinden velen dat zo'n vaste relatie ook wat losser kan: 46 procent zegt het oké te vinden als zijn of haar lief een open relatie zou willen, één op de vijf (19 procent) ziet dat zelfs helemaal zitten. Bij de meisjes zijn zes op de tien tegen, bij de jongens iets minder dan de helft.

Een meerderheid blijft geloven in de ware liefde: zes op de tien zijn optimistisch genoeg om te geloven dat ze de liefde van hun leven al gevonden hebben of nog zullen vinden. Of ze hun amour pour toujours ook hun jawoord willen geven? Zowat de helft (54 procent) vindt het een romantisch idee - meisjes iets meer dan jongens - maar tegelijk vindt een kwart van de ondervraagden het huwelijk voorbijgestreefd en 27 procent vindt trouwen zelfs zonde van het geld. Twee derde van de jongeren - weer iets meer meisjes - acht zichzelf in staat om levenslang trouw te blijven aan één partner.

5,4 PARTNERS

Maar first things first: wanneer hebben jongeren voor het eerst seks? Niet eerder dan vroeger, zo blijkt. Jongens zijn gemiddeld 16,4 jaar als ze voor het eerst te kaap'ren varen, meisjes 16,9 jaar, wat min of meer overeenkomt met de leeftijden in 2015. In de groep van 15 tot 18 jaar zijn twee op de drie dan ook nog maagd.

Van de jongeren die het minnespel al hebben gespeeld, heeft bijna de helft dat nog maar met één persoon gedaan. De andere helft heeft wel z'n uiterste best gedaan om het gemiddelde aantal sekspartners op te krikken tot 5,4 - flink meer dan de 3,3 in 2015. Vooral jongens hebben hun duit in het zakje gedaan en klokken af op zeven sekspartners - dubbel zoveel als de jongens in 2015 én dubbel zoveel als de meisjes vandaag. Een mens vraagt zich spontaan af: waar vínden die jongens hun sekspartners dan? Ook tussen de leeftijdsgroepen zijn de verschillen groot: 15- tot 18-jarigen zijn gemiddeld met drie verschillende mensen van bil gegaan, de 23-plussers vonden al acht bereidwilligen. Eén op de zeven (14 procent) vindt dat je maar beter zoveel mogelijk sekspartners uitprobeert wanneer je jong bent.

Het zal u dan ook niet verbazen dat de emotionele band van jongeren met hun sekspartners de laatste jaren aan belang heeft ingeboet. Nog maar de helft gaat ermee akkoord dat liefde en seks altijd hand in hand moeten gaan en eveneens de helft meent dat seks alleen kan met iemand die ze goed kennen. In 2015 ging nog 60 procent akkoord met beide stellingen.

null Beeld Sociaal Incapabele Michiel / Humo
Beeld Sociaal Incapabele Michiel / Humo

VEILIG VOGELEN

Wanneer jongeren aan het 'netflixen en chillen' gaan, doet de helft dat niet altijd veilig, en zorgwekkend genoeg zijn het vooral de jongsten die geen voorzorgen nemen. Van de groep tot 18 jaar doet 13 procent het zelden of nooit veilig, dubbel zoveel als de jongeren vanaf 19 jaar (6 procent). Waaraan dat ligt? Tieners blijken vooral impulsiever en lakser dan de wat oudere jongeren. 55 procent van hen zegt dat 'de passie van het moment' hen ervan weerhoudt om veilig te vogelen, tegenover 38 procent van de twintigers. Drie op de tien tieners zijn zowaar 'te lui' om een condoom om te doen, meer dan het dubbele van de twintigers. Leg dat maar eens uit op de babyborrel.

Desondanks vinden zes op de tien jongeren dat ze goed opletten voor soa's - in 2015 waren dat er zeven op de tien. De pil (59 procent) en het condoom (37 procent) blijven de populairste voorbehoedsmiddelen, op plaats drie volgt de minst waterdichte methode: voor het zingen de kerk uit (8,5 procent). En uiterst onrustwekkend: een kwart (23 procent) van de seksueel actieve meisjes gebruikt geen enkel voorbehoedsmiddel (condoom inbegrepen). Bij meisjes tot 18 jaar loopt dat aandeel zelfs op tot 37 procent. Lichtpuntje: in 2015 was dat 44 procent.

#BVLEAKS

Of ze het nu veilig doen of niet, jongeren weten goed met wie ze naar bed willen. Acht op de tien (82 procent) verkiezen een sekspartner van het andere geslacht. Jongens kiezen ruim twee keer meer (8 procent) voor een partner van hetzelfde geslacht dan meisjes (3,3 procent). Die laatsten verwelkomen dan weer beduidend vaker (12 tegenover 4 procent) beide geslachten tussen de lakens.

Als seks niet lijfelijk tot de mogelijkheden behoort, zoekt de jeugd haar heil al eens in de digitale wereld. Een derde (36 procent) van de seksueel actieve jongeren heeft al virtuele seks of sexting geprobeerd. En ze beginnen er vroeg mee, want evenveel tieners als twintigers hebben zich er al aan gewaagd. Voor jongeren lijkt sexting dus een laagdrempelige manier om te experimenteren met hun seksualiteit.

We hopen wel dat #BVLeaks hen twee keer doet nadenken voor ze een Eveline in vertrouwen nemen, want seks is helaas lang niet altijd een positieve ervaring. Zo heeft één op de vijf jongeren (18 procent) al te maken gehad met seksuele intimidatie of aanranding: 11 procent van de jongens en maar liefst een kwart van de meisjes. Bovendien zijn dat mogelijk nog onderschattingen, want 13 procent wil er liever niets over kwijt.

null Beeld

Van de meisjes die al seks hebben gehad, heeft een derde dat ook al tegen haar zin gehad. Vijf jaar geleden was dat 'slechts' een kwart, in 2010 een vijfde. Van de seksueel actieve jongens had 16 procent al eens seks tegen zijn zin, beduidend meer dan de 6 procent van vijf jaar geleden.

Sinds 2017 groeide #MeToo uit van een rake Twitter-hashtag tot één van de invloedrijkste bewegingen van het voorbije decennium, maar de meningen erover zijn sterk verdeeld. Vier op de tien jongens vinden 'die hele #MeToo' overroepen, tegenover twee op de tien meisjes. 36 procent van de jongens vindt dat #MeToo hen onzekerder heeft gemaakt, terwijl 60 procent van de meisjes denkt dat het hun toestaat om beter voor zichzelf op te komen.

WITTE VRIENDEN

Zijn goede vrienden belangrijker dan een lief? Jongeren hebben vandaag iets minder vrienden dan vijf jaar geleden: 22 nu tegenover 28 in 2015. Jongens zeggen meer vrienden te hebben dan meisjes (26 tegenover 17) en 7 procent van alle jongeren moet het stellen met hooguit twee stuks. Zijn ze selectiever geworden? Soms lijkt het wel zo.

Humo's Grote Jongerenenquete Beeld Humo
Humo's Grote JongerenenqueteBeeld Humo

Vier op de tien hebben geen enkele vriend(in) met een migratieachtergrond en slechts iets meer dan de helft van de jongens (54 procent) zou géén probleem hebben met homoseksuelen in zijn vriendengroep. Een kwart beschouwt een transgender in zijn vriendenkring als problematisch. Meisjes tonen zich tegenover beide groepen wel veel toleranter.

Wat jongeren het liefst met hun lief uitspoken, is wel duidelijk. Wat ze graag met hun vrienden doen, komt u volgende week te weten. Dan hebben we het over hun nuttige én minder nuttige vrijetijdsbestedingen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234